• "bülbül hoca" olarak da bilinen, 10 oktavlık (oha) muhteşem sesiyle her türlü kasideyi fevkalade okuyan bir insan. hala yaşıyor mu bilmiyorum.
  • bildiğim kadarıyla hala eskişehir de yaşamını sürdürüyor.
  • dinlerken hep ağladığım memleketlim..
  • asil ismi ismail doruk imis. cesitli kliplerini youtube'da bulmak mumkun.

    derste cocuklara gostereyim diye video ararken (ultra teknolocik ortmen alotte) rastgeldim trt kaynakli bulbul kasidesi icrasina. nostaljiye daldim, ey sozluk, bir hos oldum. 80li yillarda cocuk olmak basligini asindiranlar bilir, eminim yasamislardir televizyonun trt kanallarindan ibaret oldugu o gunlerdeki kandil gecelerini. bulbul hoca da kasideler okurdu, pek bir sey anlamazdim aslen ama hosuma gittigini hatirliyorum, boyle bir hos hissederdim. o yasta tabii sufizmdi, bulbuldu neydi anlamiyor insan, sadece en saf en insani sekilde etkileniyor. dini inanctan bagimsiz bir hu$u hali geliyor insanin icine.

    dinin ve dindarligin politik amaclar ugruna kafamiza kafamiza kakildigi su gunlerde ozluyor insan o saf duygulari. dindar cumhurbaskani secilecekmis. oysa ismail bulbul'u duyunca gonul teli titreyen bir insan yeterdi.
  • bülbük kasidesi'ne aşkımdan ötürü bir vakitler kasetini zar zor bulup, alıp dinlediğim enfes ses. tabi o zaman cızırtıları ayıklanmış siidi teknolojisi yoktu, böyle boğuk boğuk dinlemek zorundaydık ama dinlerken ses kaydı temizliğini ruhumuzda yapıyorduk.

    a bülbülüm uslu musun,
    kafeslerde besli misin?
    bencileyin yaslı mısın?
    garip garip ötme bülbül...
  • hayran olduğum, internetten araştırıp tanımak isterken eskişehirde mahallemizde oturduğunu duyunca çok şaşırdığım, bülbül kasidesini en iyi okuyan insan. yattığı yer nur olsun...
  • rahmetli hakkında bir rivayet odur ki; 70'lerde falan kayıt yapılırken bülbül hocanın sesi o devirdeki cihazların kapasitesini zorladığından, rahmetli mikrofona yan dönerek okurmuş ilahileri.. hatta sırtını dönerek okutturduklarını da söyleyenler var, ben bir şey demiyorum..

    sadece okumuş, dinleyenlerin ruhunu içlerinden alıp başka alemlere götürmüş, sesini sonraki nesillere bırakıp ebediyete intikal etmiştir. artık yeni bir bülbül hoca kaç yüz yıl sonra gelir, gelse de böyle temiz ve halis mi gelir onu da allah bilir.
  • süt dedemdi kendisi. babannemin süt kardeşi.

    babannem yaşça büyük olduğundan bayram ziyaretlerinde uğrardı bize süt dedem. hacı ablayla hacı eyüp'ün elini öpmeye. o sesin çıktığı adamı, gözünüzde ne kadar ihtişamlı ne kadar büyük görüyorsanız o kadar tevazulu bir insandı. o ssk gözlüklerinin arkasından gözlerini kısarak o tatar gülüşünü görmek, çocuk aklımla pamuk düşünceler salardı aklıma. hani dedeler olur da yumuşacık yanağınızı sakalına süresiniz gelir, öyle işte.

    her trt kandil programında çıktığında ayrı bir gururlanırdık maaile, hatırlarım hala. babannemin, artık sevinçten mi ilahi başka düşüncelerden mi bilmem, gözlerinin dolu dolu olduğunu hala hatırlarım. herşeyi geçtim, şu eşek kadar adam halime dini sorgular, tanr inancını sorgular, skolastik düşünceden nefret eder halimle bile sütdedemi dinlemek hala bana allah'a yakınlığın bir aracı gibi geliyor. o ses size her zaman ilahi bir mesaj veriyor gibi. o ses, bu kattan değilmiş gibiydi çünkü.

    onsuz garip garip ötüyor bülbül. yok mine koşan'mış yok başkasıymış, yok be dedem kimse. toprağın bol olsun...
  • teganniye boğmadan nagamat nasıl olurmuş öğretti. pürüzsüz, yumuşak, bir o kadar heybetli bir ses, nadirattan, baki hürmeti hak edenlerden. şâd olsun.
  • yıllar önce tv kanallarında iftar vakitlerine yakın programlarda çıkan, her gün ayrı bir kasideyle iftar sofralarını duygusallaştıran sese sahip sevimli bir dedeydi.
hesabın var mı? giriş yap