• yanlış bilmiyosam, bu firmaların iç ve dış yazışmalarının düzeni ile ilgili bir standart, ürün kalitesi ile ilgili değil. bu şu demek, misal iso 9001 belgeli bir kebapçı, kıyma almak için tedarikçiye telefon açmıyor da, onun yerine f.201-0005.r2 kodlu malzeme sipariş formunu, doldurulması gereken tüm bölümlerini doldurarak faks çekiyor ve faksın karşı tarafa ulaştığının teyidini alıyor, aynı zamanda bu formun bi kopyasının da mevzu bahis siparişin malzeme kabulunu yapacak kişiye ulaşmasını sağlıyor. etin ne eti olduğunu bu standardın derdi değil. f.201-0005.r2 kodlu malzeme sipariş formunun bi kopyası da mal kabulde ya, adam kedi eti sipariş etmiş misal, gelmiş sana dana eti. işte bu noktada mal kabuldeki kişinin ilgili sipariş için düzenlenmiş f.201-0005.r2 kodlu malzeme sipariş formunun kendine ulaştırılan nüshasına bakıp, sipariş edilen ile temin edilenin birbirini tutmadığını farkedip, kabule getirilmiş olan malzemeyi, gidiş dönüş nakliyeleri de tedarikçiye ait olmak üzere iade etmesi gerekmekte. ve sonra işte, mal kabuldeki bu kişinin, f.105-0003.r1 kodlu "tedariği red tutanağı"nı, doldurulması gereken tüm bölümlerini doldurmak sureti ile tanzim edip, ilgili mercilere ulaştırıp, bir nüshasını da ilgili tedarikçinin dosyasına koyması gerekiyor.

    tam böle olmayabilir.
  • metro turizm'e bile verilmesi aklımda soru işaretleri yaratmış olan belge.
  • iso-9001, kurulusun ne kadar boktan olup olmadigiyla ilgilenmeyen, sadece elindeki kurallarin uygulanip uygulanmadigini kontrol eden bir kurum ve standarttir.
    bunu gecmiste boktan oldugu dusunulen bir kurum almis veya almamis konusu ayri bir baslik altinda irdelenmelidir.
  • türkiyedeki aile şirketlerin içinde bulunduğu sistemsizliğe bir çözüm diye yutturulan fakat kafalar değişmedikçe kağıt üzerinde kalan ve artık bu anlamını da yitirip para karşılığında alınan, temelinde talimatlar, prosedürler, organizasyon el kitabı ve kalite el kitabından oluşan bir tür saçmalık... iso 9001 bir şirkete kuruyorsanız duyacaklarınız;
    müşteri kraldır
    prosedürde yazmıyorsa yapmam
    benim görev tanımım yok
    yangından ilk kaçırılacak dosyalar
    dış kaynaklı dokümanlar o da ne
    ne güzel eskiden ne form ne doküman telefonla işimizi hal ediyorduk olacaktır...
  • özeti; "müşteri her zaman haklıdır" olan -sinir bozucu- kalite sistemi.

    yirmi sene evvelki mahmutpaşa mantığı. bu kadar kafa patlattığınıza yazık.

    (bkz: kofti)
  • bir mal yada hizmeti, üretiminden müşterisine ulaştığı döneme kadar her süreçte müşterisinin beklenti ve gereksinimlerini karşılayacak bir kalite güvencesi altına alan, tüm bu süreçlerin sürekli olması gereğini ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir standarttır. iso 9001:2000 kalite yönetim sistem standardı, tüm iş kollarındaki tüm kuruluşlara uygulanabilmektedir.
  • yazdığını yap, yaptığını yaz" ile bir ilgisi yoktur. öyle olsa yaptığınızı zaten yapmakta olduğunuza ve işiniz gereği yapmaya devam edeğinize göre, bütün iş yazmaktan ibaret olurdu.

    gerçekte ise konu kaliteden ibaret bile değildir. sürekli iyileşme ile ilgilidir. standart, "müşteri memnuniyetinin sürekli artırılması" ve "proses performanslarının sürekli iyileştirilmesi" zorunluluğunu baz alır. yani "ben mükemmelim, piyasa lideriyim, müşterilerim bana bayılıyor, proseslerim kusursuzdur" deseniz ve bunu ispatlasanız bile yeterli değildir. bir süre sonra müşterilerinizin bayılması değil ölmesi, piyasanın değil evrenin lideri olmanız gerekir. temel saçmalığı da buradadır.

    bu yüzden, ülkemizdeki bütün kalite sistemi sorumluları iyi bilir ki, bize özgü "vaziyeti idare etme" özelliğimiz olmasa, kimse sertifika alamaz.

    uzak durunuz. dostlarınızı uzak tutunuz. düşmanlarınıza tavsiye ediniz.
  • international organization for standardization (uluslararası standardizasyon örgütü) tarafından kalite yönetim sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan standarttır. aynı zamanda bu standarda uygunluk sonucunda firmalara verilen belgenin adıdır.

    türkiye'de -belge istendiği takdirde- ihaleye katılabilme ve benzeri durumlarda resmi kurumlar nezdinde kabul görmesi için belgenin türkak (türk akreditasyon kurumu) logolu veya türkak teyit yazısı ekli olması şartı aranır. ancak belgenin edinme aşamasında görülür ki; formaliteden ibarettir ve en büyük faydası "belgelendirme ve belge danışmanlık" şirketlerine ekmek kapısı olmasıdır.
  • temel olarak "yazdığını yap,yaptığını yaz " felsefesini barındıran standartlardır. bir ürüne veya hizmete sınırlama getirmeksizin sadece ve sadece müşteri memnuniyetini hedeflemek ve bunu kanuni yollarla yapmaktır. diğer yandan bu hedefi gerçekleştirirken önceden oluşturulan prosedürlere göre tutulan kayıtlardan, olabilecek sorunlara karşı bir sorumlu bularak hem müşteri hemde tedarikçi firma korunmaktadır.
    sisteme kuşbakışı bakıldığında oldukça yararlı görünmesine rağmen her şeyin ağır aksak işlediği ülkemizde, firmalarımıza angarya yükten başka bişey getirmemektedir. işin ilginç yanı bütün kamu kuruluşları, ihalelerinde; iso standartlarını tse tarafından onaylı bir biçimde uygulayan firmaları şart koşmasına rağmen kendilerinin bu standartlarla alakası yoktur. oysa ki iso standartları bir karşılıklı sistem halinde işlemelidir. turkiye'de iso standartları işlevsiz biçimde çalışmakta ve uygulayanları tamamen kıvırmak üzerine zorlamaktadır. bundan ne verim beklenir, ne de kazanç.
    neyse bu sistemin en çok rağbet gördüğü ülkenin ingiltere olması* her şeyi açıklığa kavuşturmaktadır. zira onlar antik çağlardan beri bu standartlara uygun yaşıyorlardı.
  • iso-9001, tasarım, geliştirme, üretim, tesis ve hizmette kalite modeli olup, belgelendirmeye esas standartlar içinde en kapsamlı olanıdır.
    (kaynak: kosgeb)
hesabın var mı? giriş yap