• isofixli otomobillerin, isofix kancalarına veya halkalarına ulaşım kolaylığı açısından ikiye ayrıldığı söylenebilir. isofixli otomobil satın alma eşiğinde olanlara faydam olsun:

    - birinde kancalara ulaşmak için iki elinizle minderle sırtlığı iyice aralamanız ve diğer iki elinizle de koltuğu bu kancalara tutturmanız gerekir. insanı delirtir.
    şuradaki gibi: http://i55.tinypic.com/11azoev.jpg

    bu zorluğu aşmak için bazı koltuklarla beraber "isofix guide" denen iki parça gelir, mantığı şudur (grafikteki 2 numaralı parça):
    http://i55.tinypic.com/288z3hu.jpg

    - yeni otomobillerde daha sık rastlanan türünde ise, sırtlığın dibinde kancalara doğrudan ulaşmanızı sağlayan iki yarık bulunur. koltuğun kızaklarını bu yarıklara hizaladıktan sonra sadece itip takarsınız.
    mesela:
    http://i56.tinypic.com/fkp7ie.gif
    http://i53.tinypic.com/wunww0.jpg

    koltuğu bir kere takacağım hep orada kalacak, zorluğunun önemi yok diyorsanız ne şekilde takıldığı hiç sorun değil. ama benim durumumda olduğu gibi sık sık farklı otomobillere takıp çıkarmanız gerekiyorsa, koltuk kirlendikçe kılıfını söküp yıkamak istiyorsanız, ya da genel olarak arabanın temizliğine önem veriyorsanız ve çocuk koltuğunu iç temizlik sırasında söküyorsanız (altından dünyanın bütün kırıntıları çıkıyor) bu ikinci gruba giren otomobillere yöneleceksiniz.
  • şimdik arabalardaki çocuk (velet) koltukları 9-18 kg. (veya 25kg.) bir de 25 kg. üstü iki kategoriye ayrılmış. en azından temel olarak.
    isofix denen gavur icadı güvenlikli olan koltukların nispeten "ucuz" olanları taa 25 kg.dan sonra yani 4+ yaşından sonra alacağınız modellerde. oysa giriş seviyesi isofixli modeller "ohhhh gel bakalım" politikası ile satılıyor. 600 lira gibi rakamlardan başlayıp, 1300 liralara tırmanıyor. demin bu 1300 liralıklardan gördüm, limon kolonyası ile kendime geldim.
    bir yanda çocuğunuz ve elbette onun trafikteki güvenliği, öte yanda çok ağır basan pis fırsatçılık kokuları. karar vermenin çok zor olduğu bir güvenlik standardıdır.
  • ks: "international standards organisations fix" yani iso sabitleme.

    son yıllarda yeni araçların hemen hemen hepsinde görülen bir özelliktir bu. bebek koltuklarını arabaya emniyet kemeri kullanmadan ve olabilecek en güvenli şekilde sabitlemek için geliştirilmiş bir standarttır. koltukların yaslanma yeri ile oturak kısmının birleştiği yerde arabanın gövdesine entegre edilmiş bir çift eliptik halkadan ibarettir. isofix uyumlu bebek koltukları bu halkaların üzerine yerleştirilip kilitlendikten sonra bebek koltuğu adeta arabanın bir parçası haline gelir.

    isofix uyumlu bebek koltukları euroncap gibi kaza testleri yapılan merkezlerce günümüzde piyasada bulabileceğiniz en güvenli koltuklar olarak nitelendirilmişlerdir. fakat henüz çok fazla yaygınlaşmadığından ülkemizde isofix uyumlu bebek koltuğu bulmakta biraz zorlanabilirsiniz.
  • en ucuzu 800tl den başlayıp, 2.400tl lere kadar giden bebek/çocuk koltuğu standartı. isofix olmayanlar 200tl den başlıyor bu arada. tamam güvenlikli hatta kıyaslanmaz bile ama resmen adam sikiyorlar.
  • buna sahip çocuk koltuğunu takmak için benim gibi youtube olsun aldığınız koltuğun üreticisinin web sitesi olsun bakıp beceremeyenlerdenseniz bir de şöyle deneyin:

    -iki kancaya aynı anda takmayla cebelleşmek yerine önce tek kancaya koltuğun tek tarafındaki kızağı takın. takarken koltuk döşemesini elle biraz aralıyoruz tabi. ne kadar kolay geçti di mi.

    -sadece tek tarafını taktığınız için koltuk yamuk duracak şimdilik, sorun yok düzelicek o.

    -sonra diğer tarafa geçip diğer kızağı da kancaya takın.

    -sonra da çocuk koltuğunu atla koltuk sırtlığına doğru itin yüklenerek.

    işte bu kadar. youtube'da filan iki kızağı aynı anda takıyorlar kolayca ama o kadar kolay olmuyor o bence. bu yöntemi şiddetle tavsiye eder, arz ederim.
  • yapılan son araştırmalar isofix'li araçlarda en güvenli bağlantı noktasının arka orta koltuk olduğunu ortaya çıkarmış. genelde sağ arkaya bağlanıyor çocuk koltukları ama kazalarda orta bölmenin daha sağlam çıktığı görülmüş.

    çocuklara araba koltuğu alırken, emniyet kemeriyle bağlananlar yerine, isofix ile sabitlenenleri seçmekte fayda var. yüzde yüz doğru bağlanan, hatasız monte edilen kemerli bir koltuk dahi kaza anında esneyip sorun çıkartabiliyor ama isofix sayesinde araba koltuğu resmen araba kasasının bir parçası oluyor.
  • isofix + kemer + koltuk arkası kancaya bağlayarak desteklenmelidir.
  • bebek koltuklarında + 200 tl anlamına gelen bağlantı standardı. alana kadar komplike bir şey bulacağımı düşünüyordum ama aracınızda bulunan bildiğiniz iki u demire geçebilen kancalardan ibaretmiş. ha bir de doğru bir bilgi midir bilmiyorum ama ortalıkta satılan onlarca isofixli koltuktan sadece römer, chicco ve bir de üçüncü bir marka (graco olabilir, emin değilim) isofix sertifikasına sahipmiş. en azından saraçhanedeki satıcı bizi krafttan vageçirip chicco aldırmak için böyle söyledi. ben internette bu yönde bir bilgi bulamadım ama yapısal olarak incelenince chicco ile kraft arasında bir hayli fark vardı sağlamlık açısından.
  • bunun bir de kemer ile sağlananı var. tüm bebek koltuklarında uygulanabilir mi emin olmamakla birlikte normalde bağlantısı emniyet kemeri ile yapılan recaro young sport modelinde hem emniyet kemeri ile sabitleme hem de bu kemer aparati ile isofix kancasına sabitleme ile bir tık ileri güvenlik sağladığıma inanıyorum.

    aparat basitçe iki isofix bağlantı aparatının ortasından geçen bir kemer. bu sayede sol ve sağ koltukların iç tarafa bakan isofix halkalarını kullanarak bebek koltuğunu arka orta koltuğa sabitledim. orta koltuk kemeri ile de üstten normalde olması gereken sabitlemesini yaptım. çocuk aracın ortasından ön konsolun üzerinden karşıyı da görebildiği için koltuğa anında alıştı ve sevdi. arka yanlardan kaza anında gelebilecek darbelere karşı da daha güvenlikli oldu (nette en güvenli yerin arka orta koltuk olduğunu okumuştum, ama daha detaylı araştırmam gerekli). hem de iki şekilde korumalı oldu. direkt isofix ayaklı bir koltukta ortaya oturtmak mümkün mü emin değilim ama illa isofix diye araştırırken bu üçüncü alternatifi de bir sormakta fayda var.
  • sıkışabilen platform. o zaman sökmek imkansız hale geliyor ki dünyanın parasını verdiğin koltuğun isofix bağlantısını kırmaktan başka care kalmıyor.kirmak da çok çok zor.
    şimdiki aklım olsaydı diyeyim,lsofix koltuk almazdım asla.6 senelik tecrübe bunu soyletti.
    ve yalnızca kemer ile bağlantı da işi fazlasıyla görüyor aslında.
hesabın var mı? giriş yap