• mürekkep balıklarının mürekkebi ispermeçet balinasının bağırsaklarında toplanarak gri amberi oluşturur. bu amber parfüm imalatında uçucu yağların bağlanmasında kullanılan çok kıymetli bir kimyasaldır. şu anda hala avlanıyor olmasının altında yatan bu lüks parfüm merakı, aynı şekilde misk kedilerinin boyun bölgesindeki misk kesesi için de sürmekte. hayvanın kendisini görse yolunu değiştirecek olan tüm iki yüzlü götverenlerin hayvanın canına mal olan parfümleri birbirlerine nispet yaparak sıkınıyor olmaları ne kadar insana yakışan bir davranış. onun dışında bir litre insan yağının on bin dolara büyük kozmetik firmalarına satıldığına da şahit oldu bu insanlık. o yağın kaynağının fakir kuzey afrika ülkelerinin insanları olması da bizi hiç şaşırtmaz sanırım. sonuçta biz 20 gramı 500 dolar olan bu kremlere ne koyuyorlar lan derken. milleti sıkıp alenen suyunu çıkarıyorlar.

    gerçi kot taşlayan insanların durumunu bildiği halde, halen gidip taşlanmış kot alan bir canlı türü olmamız gözümüzün önünde duruken ben fazla uzaklara gittim sanırım. balina, kedi falan. eğer biz bu dünyanın başına gelmiş en kötü şey değilsek, vay haline dünyanın.

    ek:
    şu an seri üretilen parfümlerde sentetik gri amber kullanılıyor zira artık piyasada gerçek gri amber çıkarılacak balina kalmadı. ancak halen kişiye özel üretilen, düşük miktarlı parfümlerde gerçek ambere rastlamak mümkün.

    ispermeçet balinası
    işlenmemiş gri amber
    misk kedisi
    işlenmemiş kedi miski (iki gramı 20 dolardan satılıyor internette)

    insan yağı satan çete haberi. (gerçi bu bir tanesi azıcık ararsanız pek çok farklı haberle karşılaşıyorsunuz.) (link ölmüş)

    ispermeçet balinası avı (link ölmüş)

    #14006361 (makyaj yaparken dikkat edilecek hususlar)
    #13948277 (anti aging)
    #13857595 (güzellik)
    #19833796 (hiç makyaj yapmayan kızlar 1)
    #20243672 (hiç makyaj yapmayan kızlar 2)
  • boyu 20 metreye kadar olabilen, tüm okyanuslarda ve akdenizde yaşayan bir balina türü. türkiye kıyılarında da görülmüştür haliyle. kaşalot adıyla da bilinir.

    oldukça ünlü bir balina türüdür. bunun sebebi insanlar tarafından yağları için senelerce avlanmış olmasıdır. balina yağı özellikle meşale, lamba ile aydınlanmak için kullanılıyordu. uzun uzun yanan bir yağdı. ayrıca tek bir avda yüzlerce kilo yağ elde ediliyordu. bu dönem balina nüfusunun ciddi oranda düştüğü dönemdi. günümüze yaklaştıkça aydınlatma olanaklarının değişmesiyle balina yağı da popülerliğini yitirdi.

    parfüm yapımında kullanılan amber adlı ürün ispermeçet balinasının midesinde oluşur. amber, balinanın yuttuğu mürekkep balıklarının bağırsak çeperini etkilemesiyle salgılanan bir maddedir. parfümeri sektörü için nadir bulunan çok kıymetli bir maddedir.

    bir diğer önemi çok derin sulara dalabilmeleridir. derin sularda yaşayan dev kalamar, dev mürekkep balığı adıyla bildiğimiz canlıların varlıklarına uzun zaman kanıt teşkil ettiler. balinaların derisinde bulunan vantuz izlerinin çapı hesaplanarak derin sularda yaşayan, boyu 20 metreye ulaşan dev kalamarların olduğu tahmin edildi. çünkü bu izleri yapabilecek bilinen bir kalamar türü yoktu. yıllarca sadece tahmin edilerek, şehir efsanesi kıvamında kaldılar ancak günümüzde özellikle japonların araştırmaları bu canlıların varlığını da görüntülü olarak kanıtladı.

    4 metrelik bir örneği

    vantuz izleri

    balina vs kalamar çizimi
  • kafasinda buyuk miktarda bulunan(1900 litre) yagdan yuzyillarca aydinlatmada kullanilmak suretiyle faydalanilmistir. diger bircok yagdan farki is yapmamasidir. ayrica alt ve ust cene kemikleri, avrupali kadinlarin kabarik buyuk firfirli eteklerinin iskeleti olarak kullaniliyordu. birde en ilginci ,hayvanin bagirsak sisteminde olusan ve amber olarak adlandirilan maddedir. bu madde baharat ve parfumlerin koku sabitlestiricisi olarak yogun olarak kullanilir.yuzyillarca asiri olarak avlandiklari icin soyu tukenme tehlikesi ile karsi karsiyadir.
  • geçmiş zaman olur ki, ölü ispermeçet balinalarının kalıntıları kıyıya vurduğunda ahali pek sevinir, bu değerli yağı neresine süreceğini bilemezmiş. ancak kıyıya vuran kütlenin balinanın cesedi değil de, spermi olduğuna inanılırmış nedense. bu sebeptendir ki, ispermeçet balinası "sperm whale" olarak bilinir gavur illerinde. henüz balinalara deniz ejderi dendiği o günlerde, kimse gidip de bir balinayı öldürmeye cesaret edemeyeceğinden, çok çok değerli, bulunmaz hint kumaşı imiş bu yağ.

    yıllar geçmiş devran dönmüş, gözü dönmüş insanoğlu, balina öldürmenin de bir yolunu bulmuş. ispermeçetler acımasızca öldürülürken, balina yağı da daha kolay bulunur, daha çok kullanılır hale gelmiş. tabi bu arada anlaşılmış ki, kıyıya vuran da balinanın spermi falan değil, düpedüz selülitleri imiş. ancak kuntiz tüccarlar "sperm whale" ismini değiştirmemekte, bu değerli maddenin az bulunur imajını zedelememekte ısrar etmiş, böylece balinanın adı yine erotik çağrışımlar içinde kalmış mecburen...
  • kaşalot olarakda bilinen balina cinsi. dişli balinaların en büyüğü. mürekkep balığı en sevdiği yiyecektir(bkz: kraken) en ünlüsü moby dicktir.
  • ismi yunanca sperma (sperm) ve cetus (balina/mitolojik deniz canavari) kelimelerinin birlesiminden olusur. eski zaman balikcilari, balinanin basinda bol miktarda bulunan beyazimsi yagli maddeyi (bkz: ispermecet) balinanin spermi zannettiklerinden, balinaya bu ismi vermisler.
  • balikci gemilerini raid etmeyi ogrenmisler eha.

    motorsiklet cetesi gibi geminin etrafinda donuyorlar gemi ipi cekmeye basladigi an dalisa geciyorlar ve agizlarini ipe dayayip gemi cektikce pitir pitir baliklari hupletiyorlar.
  • basindaki yag sayesinde basinci ayarlayarak çok derine dalabilen (soguk suda donan yagin hacmi azalarak durumu kurtarir) garip canli. adinin* seklinin sperme benzemesinden geldigini anlatan profesore sormak istiyorum su an: o canli isimlendirildiginde nerde sperm nerde mikroskop.
  • --- spoiler ---
    hitchhiker's guide to the galaxy'de magrathea'ya giden ekibin**** gemisine gezegenin otomatik savunma sisteminden ate$lenen iki fuzeden birinin, tam fuzeler gemiye carpacakken arthur'un sonsuz ihtimalsizlik motorunu cali$tirmasiyla donu$tugu canli. diger fuze ise bir saksi petunyaya donu$ur.
    --- spoiler ---
  • zamanında türünün yok olmasını ironik bir biçimde petrol engellemiştir.

    şöyle ki, 19. yy ortalarında bu arkadaşlar aydınlatma amaçlı kullanılan yağlarından dolayı avlanıp soyları tükenme noktasına girmişken, sahneye petrol çıkar. aydınlatma ve pek çok konuda daha verimli olduğu anlaşılınca, balina avcılığı sektörü hızla yok olur ve türleri hayatta kalır.

    edit: gerçi bu sefer de kozmetik için avlanıyorlamış. öldürmeyin lan balinaları !!!
hesabın var mı? giriş yap