• saldım çayıra mevlam kayıra tipi bağışıklık yani, ne yapalım doğal bağışıklık gelişsin diye covid olup ölelim mi? ölen 60 bine yakın kişiyi ne yapıcaz bu arada? ya sabır...

    edition: "saldım bayıra" idi "çayıra" olacakmış düzelttim. "caysizhayatbos" a teşekkür ederim.

    edit 2: ilk entryinin sahibi saygıdeğer (!) yazar, süper bir bilim aşığı olduğunu edit ile hakaret ederek kanıtlamış, kendisini nezaketi nedeniyle tebrik ediyorum.
  • ortada araştırmalar varsa tabii ki bilime saygı duymak düşer bize de. yalnız aşı olmak yerine doğal bağışıklık kazanmayı ummak arasında bir seçim yapacak olsam sanırım aşı olmayı yeğlerdim.

    doğal bağışıklık kazanacağım biraz şüpheli sanki. bir de aşılı ve aşısız ölüm oranlarıyla ilgili araştırmaları paylaşsa da bir arkadaş. merak ettik.

    bazı mesajla gelen eklemeler editi:

    1. ilk entryde paylaşılan çalışma hakem onayına bile girmemiş ve sayfanın her yerinde de bu yazıyormuş dolayısıyla bilimsel değil henüz.
    2. israil bu araştırmadan sonra yine de aşının daha güvenli olduğunu paylaşmış.

    mesajla gelen editler devam. bir arkadaş aşağıdaki çalışmayı paylaştı.

    https://www.science.org/…d=79542066&et_cid=3905110&
  • iki doz biontech aşısı olmanız doğal bağışıklık geliştirmenize engel değil yalnız. engelse zaten daha iyi. siz aşınızı olun, sonra doğal bağışıklığı yine geliştirin.

    karşılaştırmayı ilk kez hastalanma üzerinden yapacaksınız. biontech olup hastalanmak mı daha iyi olmadan hastalanmak mı?

    biontech'in gereksiz abartıldığını en başından beri söylüyorum ama bu kadar da saçmalanmaz yani.

    ha diyorsanız ki doğal bağışıklığı olanların aşı olmasına gerek yok, o başka konu.
  • max asi karsiti zekasiyla karsi karsiyayiz.

    asi olmayanlar covid gecirenlere kac kat risk tasiyor? asil soru bu olmali sevgili asidankorkar arkadas.

    covid basladigindan beri 76 nolu otobus hatti sefer yapiyor. o zaman 76 nolu hattini kaldiralim, hastalik biter.

    elmanizi, armudunuzu, karsilastirdiginiz alakasiz her seyi ayri ayri seveyim ya.

    tanim: asi ile covid gecirenleri karsilastiran bir arastirma. ek olarak covid olup olenleri hesaba katmamislar o ayri. :)
  • yani?! , doğal bağışıklı olalım diye ölüm riskini mi göze alalım kardeş. hastalığı ayakta atlatabileceğinin garantisi mi var. kalan sağlar daha iyi bağışıklık sahibi, ölenler de bir daha da covid olmaz zaten. nasıl temiz beyinleriniz var sizin anlamıyorum.
  • bir bucuk yillik pandemi sonrasi covid'in kac kisiyi öldürdügünü dahi kavrayamamis bir ilerizekalinin arastirma okumasi sonucu oturup post yazmasi ile sonuclanan baslik. makale okumada bu kadar iyiysen bu arastirmaya hic asi olmamis ve covid gecirmemis insanlarin delta ile enfekte olma oranlarini ekle de bakalim bu oranlar nasil degisiyor.
  • evet, her hastalanan da doğal bağışıklığını kazanıp hayatına kaldığı yerden devam ediyor. yoğun bakımlık olan, ölen, organlarında hasar kalanlar hep dıj güjlerin aldatması. allah akıl fikir versin.

    yanlış okumalarla dezenformasyona uğrayan araştırmadır.
  • hocam siz aşı olmayın demiyor kimse de, burada esas soru zaten covid geçirmiş olan kişiler ne zaman aşı olmalı doğal bağışıklık ne zaman azalıyor, bana bu soruların cevabı lazım şu noktada. boşu boşuna long covid atlatmış olmak istemiyorum.
  • hassiktir algıcı davar dediğim.

    rus ruleti oynayınca bağışıklığın daha yüksek oluyormuş. lafa bak. siktir git virüslü dondurma yala o zaman göt herif demezler mi adama.

    tabancayı kafana dayayıp tetiği çek, ölmezsen daha güzel yaşarsın diyor kısacası.

    edit: ciddi cevaplayalım madem gaza geldiniz:
    öncelikle bu bir working paper yani hakem görmemiş bir zırva. isteyen herkes yazıp yükleyebilir. 155 tane yorum var, ingilizceniz yetiyorsa o yorumları okuyun nasıl itin götüne sokmuşlar görün.

    son olarak tıpçıların yaptığı istatistiki çalışmaların neredeyse tamamı tartışmalıdır çünkü doğru düzgün metot bilmezler. hangi yöntemi neden seçtiklerini bilmezler. bu yüzden bir yöntemciyi ortak yazar alıp yaparlar ki öyle bir şey yok. o nedenle herkes işine geleni bulur. şimdi bu çalışmada kullandıkları örneklemi nasıl güvenilir sayacaksınız?
    -hasta olup tamamen iyileşenler
    -aşılanıp tekrar hasta olanlar falan böyle filtrelemeler örneklemin anasını beller. yani yapılan bu çalışma aşı olmanın önemiyle ilgili hiçbir şey söylemez.
  • aşı olmayın hastalanıp doğal bağışıklık kazanın araştırması bu.
    ey allahım sen sabır ver.
    hastalandım ve öldüm.
    değerli user
    ölünce doğal bağışıklık kazanıyor muyum.
    ulan ben zaten ölmemek için aşı oluyorum.
    hastalanmamak için aşı oluyorum.
    hastalandım veya öldüm ise sokayım o bilimsel araştırma yapan tüm doktorlara.
hesabın var mı? giriş yap