• bir bölgedeki issizlik durumunun vehametini daha somut bi sekilde ortaya koyabilecek kilavuz oran.örneklendirelim:
    almanya'da su anki issiz sayisi (yuvarlak hesap) 4 milyondur.bu sayi tek basina cok sey ifade etmez.'4 milyon issiz'.az mi cok mu?görece.

    fakat almanya'daki isci potansiyelinin 40 milyon oldugunu bilir ve burdan hareketle issizlik oranini bulursak olay biraz daha berraklasir.yukardaki formüle göre issizlik orani almanya'da %10'dur.bu da ne dimek?calisma potansiyeli (ve/veya zorunlulugu) olan her 10 kisiden biri issiz demek.nasil da seffaflasti olay bi anda?iste bunlar hep bilimin güzellikleri
  • ntvmsnbc'deki bir habere göre die'nin son araştırması sonucu türkiye'de % 9,1'e gerileyen oran. ufak bir araştırma ile girmeye çalıştığımız ab ülkeleri ile karşılaştırırsak; almanya, fransa, italya, yunanistan gibi ab üyelerinin önüne geçtiğimiz bir orandır kendisi.

    kişi başına düşen milli gelir de artsa biraz daha da mutlu olacaz...

    http://www.ntvmsnbc.com.tr/news/342693.asp

    http://haber.tnn.net/ab/ab_issizlik_oran.asp
  • 3 ayda bir dienin ölçütüğü orandır. geçtiğimiz iki yıl içinde %12'lerden %9'lara kadar gerilemiştir.

    ab'ye giriş konusunda işsizlik oranı konusunda türkiye için bol miktarda bik bik yapılır. zira sözde bizim işsizlerimiz zaten durgun olan avrupaya * akacak,ucuza tamah eden işsizlerimiz hansların, jacqueslerin işini kapacaktır. ancak 40 milyonluk %18'ye yakın işsizlik oranına sahip polonyayı düşününce insanın içi bir garip oluyor. türkiyedeki işsizlik ordusunun yerini iyi eğitilmiş işgücü ile dil bilen polonyalıların ve diğer avrupalıların çoğaltacağı konusunda.

    bonus: işsizlik oranı hesaplanırken geçtiğimiz bir kaç sene öncesine kadar 38*-43 * olan emeklilik yaşına sahip olan canım memleketimin emeklileri dahil edilmez. üstelik en yüksek emeklilik maaşının 600-650 ytl olmasına rağmen.

    bonus: (bkz: gizli işsizlik) (bkz: işsizlik)
  • avrupa genelinde nisan ayı itibariyle işsizlik oranına baktığımızda durum belki daha netlik kazanacaktır. türkiye açısından;

    - ab 25 ortalaması; %8,9

    - lüksemburg %4,6
    - irlanda %4,2
    - avusturya %4,6
    - ingiltere %4,5
    -danimarka %4,9
    - hollanda %5
    -güney kıbrıs %4,8
    - slovenya %5,8
    -macaristan %6,3
    - isveç %6,3
    -portekiz %7,2
    -malta %6,9
    -estonya %7,9
    - belçika %8
    -çek cumhuriyeti %8,2
    - italya %8
    -finlandiya %8,6
    - litvanya %9,2
    - letonya %8,5
    -fransa %9,8
    -almanya %10
    -ispanya %10
    -yunanistan %10,2
    -slovakya %15,6
    -polonya %17,9
  • işsizlerin çalışabilir iş gücüne oranı...
    her ay açıklanan ve devamlı büyüyen rakam
  • rakamsal (istatistiksel) olarak azaldığı ifade edilen, ancak türkiye gerçekleri ile bir ters orantı yarattığı gözden kaçmayan rasyodur. istihdamın ekonomik istikrar üzerindeki dramatik etkisini anlayabilmenin yolu bu oranda gizlidir. fiyat istikrarı, büyüme, yatırım artışı, faizler gibi ekonomik parametrelerin toplamından çıkan bir sonuç olarak nitelenebilir aslında. ancak belirtmekte fayda olduğunu düşündüğüm bir başka mesele şudur: işsizlik oranı çok temel bir ekonomik ölçüt olmanın yanısıra, toplumbilimsel bir gerçekliktir. türkiye'de işsizliğin azaldığını söylemek için rakamlara dayanmakla, günlük gözlemlere, ampirik metodlara dayanarak bir analiz yapmak arasındaki fark can alıcı bir başka gerçeği de görmemizi sağlar. gaziantep'te -ki güneydoğu anadolu'nun sanayi merkezidir- 1 liralık tavuk dürüm için birbirini ezen insanların yaşadığı bir ülke, başbakanın istatistiklerinden daha gerçektir. hem değil mi ki "istatistik devletin yanlış giden treni rayındaymış gibi göstermek için söylediği yalanlar bütünüdür"***, o vakit rte kafasını kendisine kurmaylarının getirdiği kağıtlardan kaldırıp biraz sokağa bakmalıdır. bir de tabii haber özetleri ile yetinmek yerine biraz gazete okumalı, her ne kadar şu sıralar medyadan nefret etse de.
  • en son türkiye istatistik kurumu'nun yüzde 11.9 olarak açıklandığı oran.bu orana iş bulmaktan umudunu kesenler ile geçici ve mevsimlik çalışanlar dahil edilmiyor. eklenince bu oran yüzde 23'e kadar çıkıyor.kısacası işşizlik oranı işşizlik kadar korkutuyor.
  • amerika'nın her ay için acıkladıgı data. (bkz: unemployment rate)
    eger beklentileri aşarsa büyüme için olumsuz bir haberdir ve piyasayı olumsuz etkiler.
    az sonra (15.30 da) acıklanacak veri.

    not: (bkz: tarim disi istihdam) piyasa acısından cok daha belirleyicidir.
  • işsiz sayısı / işgücü
    şeklinde tanımlanan orandır.
    "işgücü" tanımının içine ise istihdam edilenlerin dışında iş arayanlar giren. bir nedenle, yani emeklilik, öğrencilik veya iş bulmaktan umudunu kestiği için iş aramaktan vazgeçen (son 3 ayda iş aramayan), yani işgücünün dışında çıkmış olanlar paydanın içinde yer almazlar.
    bu nedenle, kimi zaman sadece belli bir miktar işsiz insanın iş bulma umudunu yitirip çalışmaktan vazgeçmesi nedeniyle işgücü dışına çıkmasının sonucu olarak da iyileşme gösterebilir. işte bu yüzden, zaman içindeki gelişimi ile ilgili yorum yapılırken "istihdam oranı" ile birlikte değerlendirilmesi gereken bir istatistiktir.
  • ocak 2008 itibariyle isviçre'de 2.8% olan oran.
hesabın var mı? giriş yap