• sitedeki rapor bence cok guzel olmuş hazirlayan tum kurum ve isletmelerin hocalarimizin eline emeğine sağilk olum bi gercek olasi senaryolarda ne durumla karsilasacagimizi bilmeliyiz.
  • marmara ve düzce depremlerini merkezinde yaşamış ve depremin ne olduğunu çok iyi bilen birisi olarak, bu olası istanbul depremiyle alakalı beni korkutan şey yaşadığım binanın yıkılması değil. deprem anından zerre korkmuyorum. beni korkutan tek şey deprem sonrası yaşanacaklar.

    yardım gelmeyecek, açlık, salgın hastalıklar, karşılanamayan tedavi ihtiyacı, istanbul'dan kaçışın mümkün olmaması, yıkılan köprüler, viyadükler, ulaşımın felç olması, panik, kaos, barınma, ısınma, korunma ihtiyaçlarının karşılanamaması.

    bunlar korkutuyor. istanbul'un birçok yerinde deprem sonrası toplanma alanı dahi yok. imara açılmış birçok toplanma alanı. yani birçok insan deprem anında ölmeyip, sokapa fırladığında oluşan izdihamda veya kafasına kiremit çatı falan düşünce ölecek.
  • bir inşaat mühendisi olarak söylemem ve önceden uyarısını yapmam gereken şeyler var.

    deprem analizi denilen şey, mevcut binanın, yürürlükte olan deprem yönetmeliğine göre kontrolü vardır. bunu yapacak olan firmalar da iki türlü hizmet ve sonuç verir.

    1.si, yönetmelikte yazan işlemlere göre karot almak, röleve çıkartmak, basit bir zemin etüdü yapmak ve bunlara istinaden mevcut binanın, yönetmeliğe göre bir modelini çıkartmak. bu işlem sonucunda güçlendirme veya çürük bina sonucu çıkar. çürük bina söz konusu olduğunda, analizi yapan firma, kendisini korumak için genellikle bunu resmi kuruma bildirir. güçlendirme için de istanbul içinde ruhsat veren belediyeleri kontrol etmeniz gerekir. bazı belediyelerin bunu vermediğine dair şeyler duymuştum. güçlendirme isterken evinizden olursunuz.

    2.si, karot aldırıp, sıyırma yapıp, karot sonucuna göre düz bir a4 kağıdına, dayanımlarına beton sınıfı yazıp, "bu değerlere göre beton sınıfı c20'ye denk gelip, etriye aralıkları fazla, demirlerde korozyon görülmüştür" diyerek sorumluluk almadan giden firmalar. idrar tahlili isteyip, sonuç almaktan farksız bu. bina sağlamlığı için net sonuç vermez ama yolun ışığını yakar.

    en en en en düz ve basit mantıkla söylemek gerekirse, 2007 deprem yönetmeliğinden sonra yapılan, özellikle son 10 yılda yapılan binalara karşı içiniz rahat olsun. 99 depremi ile 2007 arasındaki binalarda, fahiş işçilik hataları yoksa bina içinden çıkarsınız. 99 depremi öncesi binalarda ise devlet yapısı değilse, mevcut projesi yoksa veya olan proje yetersizse risk grubundasınız. analiz ile ağır güçlendirmeler veya çürük sonucu elinize ulaşır.

    hepsi bir tarafa, bu işlemlerin hepsinde tek ve en önemli soruya cevap istenir ama cevap asla düşünülmemiştir; "bina çürük çıkarsa ne yapacaksınız?"
  • son zamanlarda uyurken gecenin bir yarısı sallandığımı hissederek uyanıyorum. deprem oluyor sanıyorum ki ben deprem sırasında soğukkanlıyımdır. dün gece rüyamda deprem olduğunu gördüm, sallantı bitmek bilmiyordu en sonunda uyandım. uyanınca bile bir anlığına sallantıyı hissettim. fobisi ya da herhangi bir rahatsızlığı olanları nasıl etkiliyordur düşünmek bile istemiyorum. bu açıklamaların tehlikeli olduğunu düşünüyorum. uzmanların ve devletin kendi içinde görüşüp çözüm üretmesi gereken şeyleri sürekli biz dinliyoruz. 10 katlı binada bireysel olarak ne kadar önlem alabilirim ben? hangi deprem çantası kurtarabilir beni? enkaz altında acımı uzatır ancak.
  • müteahhitlerin yatıp kalkıp gördüğü rüyadır. deprem olsa da istanbulda nüfus azalsacılar, çarpık kentleşmeye karşı çözümü deprem sonrası dizaynda arayanlar ve iktidar. hergün bunun için dua ediyorlar. ama biz şener üşümezsoy dinliyoruz. yer mi lan anadolu çocu
  • isterse 9 şiddette gelsin.bizim insanlarımız yıkılan binaların yerine yeni binaları yaparken yüksek şiddetli deprem riskini düşünmeden maliyeti ucuz yapma düşüncesiyle depreme dayanıklı olmayan binalar inşa edilecektir.bu tarz haberler bazı kimseler hiç umursamaz bazıları da umursar ama radikal karar almaz.
  • uzun uzun yazdık korkulardan paranoyak olduk da ne oldu hiç bir sene önce neyse o 10 sene önce neyse o 99 depreminde neyse yine o. sadece bu sefer daha boktan. hani filmlerde falan izliyoruz ya zenginler şehrin bir yerinde korunaklı falan yaşarken gettolarda fakirler kaderlerine terk edilmiş. bir fark yok ölümüzü bile almaz bunlar binaların altından. bıraktım artık inşallah bina çökerse üstüme hemen orada ölürüm. çözüm falan bekleyerek kandırmaya gerek yok kendimizi
  • 1999 depreminden çıkarttığımız acı dersleri unutmayalım, sağlam yapılar yapalım.
  • dün rüyamda 6,8 şiddetinde deprem haberi görmüştüm. inşallah olmaz öyle birşey
  • zırva olan cümle:

    (bkz: 18 eylül 1963 adalar depremi)
    (bkz: 26 eylül 2019 istanbul depremi)

    minimum 7'lik bekleniyorsa, istanbul'da bu yaşanan 7'nin altı depremler nasıl oldu?
hesabın var mı? giriş yap