• boş bally tüpleri, kova diye tabir edilen esrar kullanma mekanizmasına ait malzemeler, tiner kutuları, serum, şırınga vs. ile dolu sidik kokan tarihi mekanlar.
  • pislik, çer çöp, yağ is içinde bırakılmış mezbeleliklerdir. işin aslı surlar fetihten sonra da hep gayrı meşru işler için kanun dışı adamlar tarafından kullanılmıştır. amma bugün koskoca bir turizm alanı olan suriçi diye tabir olunan dersaadet'in hâlâ ve göz göre göre binlerce turistin geçtiği güzergahlarda ve hâssaten sarayburnu civarında kokocuların, bilumum serkeşlerin yatıp kalktığı bir yer olarak kabul edilmesi akıl alacak şey değildir. bu surlar temizlenmelidir. o surlar temizlenmeli ve oralar turizm için daha aktif olarak kullanılabilmelidir.

    bu belediye 80'den sonraki en etkili yönetime sahip iken nasıl olur da surların o acınası halini görmez! hiç mi geçmiyor bu kadir topbaş bu surların dibinden? geçmez olur mu..hiçbirinin işine gelmiyor abi.
  • 26.09.2019 tarihli 5,8 lik depremde yedikuledeki bazı burçlar adeta ortadan ikiye yarılarak derin çatlaklar oluşmuştur.
  • dili olsa da şahit olduklarını açıklasa dediğimiz kaderine terk edilen tarihimizdir.
  • diğer adıyla topkapı surlarının bir bölümünün yıkıldığı surlardır. zaten sahip çıkılsa şaşarım. tarihi eserde rant yok yıkılsın tabi.

    öncesi görsel
    sonrası görsel

    haber

    düzeltme: topkapı surları mı ? edirnekapı surları mı ? istanbul surları mı ? theodosian surları mı ? sorunsalı.
    minik anketimize katılmak için tıklayın.
  • google’da adı restos de muralla maritima olarak geçen yer. düşünsenize bir tarihe tanıklık etmiş bu surlar, savaşlar, denizciler, aşklar, fırtınalar, depremler derken gel gelelim günümüz 2020 yılı istanbul’unda yavaş yavaş parçalanarak son halini almıştır. işten güçten fırsat bulabilsem gidip içini gezeceğim, gerçi söylenene göre geceleri pek tekin değilmiş, evsizlere ev diyorlar. keşke koruma altına alınsa, güzel gezilecek tarihi bir yer haline getirilse, istanbul’un tarihini korusak, sadece arabayla geçerken aa burda sur varmış hmm diyerek yanından geçmesek..
  • ibb kültür varlıkları daire başkanı mahir polat'ın verdiği bilgiye göre gece surların sulukule kapısına kısmında yıkılma meydana gelmiş.

    "az önce (03.00) sulukule kapısına yakınlarında tarihi surlarda yıkılma meydana geldi.
    10km alan büyük risk altında esaslı onarım bekliyor. yıllardır ihtiyaç olduğu tartışmalı yüksek bütçeli restorasyon işleri, tarihi alanlarda emlak rantı amaçlı restorasyon görünümlü inşaatlar
    dünya mirası osmanlı mahalleleri süleymaniye ve zeyrek’in yok oluş noktasına gelmesi, karasurları yokmuş gibi davranan, yüzünü başka yöne çeviren koruma sorumluları, bu kentin tarihi kimliğini rantın engeli gibi gören hakim bakış açısı, ülkenin koruma kamu bütçelerini
    koruma fonlarını bir master koruma ve yatırım programı değil, kendinden menkul keyfi tercihlerle belirleme, koruma kurumlarının uzmanlarının adeta feryat gibi yazdıkları durum raporlarına, beyanlara kulaklarını tıkamak, bu görüşleri kamuoyu ile paylaşmama...
    sonuç; 10km uzunluğunda olağanüstü birikmiş bir sorun haline getirilmiş dünya mirası istanbul surları yıkılıyor. biz bölge koruma kurullarından kısmi onayı bu hafta alabildik.
    ibb tüm gücüyle tarihi değerlerin mali ve işgücü açısından birikmiş sorunlarını yoluna koymak için ilk günden bu yana karınca gibi çalıştı, çalışacak. koruma, cerrahi operasyon showları, ağır müdahale şantiyeleri kurmak değildir. sabırla önleyici çalışmalar yapmakla koruma yapılabilir. böylece hem bütçeler doğru yönetilir hem de tarihi değerler yok olma aşamasına gelmez.
    netice olarak istanbul yılların ihmali ile tarihi değerleri konusunda büyük bir yokoluş ile karşı karşıya olduğunu kavramalı. yıllardır kör, sağır, dilsiz olunan surlar konusunun önemini farketmeli, hem mali hem işgücü hem de zamanla yarışma açısından oluşan krizi idrak etmeli.
    ibb olarak istanbul’un kültür varlıkları konusunu şehrin temel konusu olarak ele almaya ve tüm gücümüzle koruma konusuna eğilmeye devam edeceğiz. istanbul tarihtir, tarih azami hassasiyet gerektirir.
    tüm devasalaştırılmış sorunlar yumağına karşı istanbul surlarını kurtaracağız.
    tüm istanbul sevdalılarını, korumacıları, tarih severleri bu yokoluş karşısında verdiğimiz mücadelede bizi yalnız bırakmamaya ve daha fazla duyarlılığa davet ediyorum.
    konuyla ilgili tüm bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz."
    kaynak
  • istanbul surları bir başka güzeldir. dikkatli bakanlara çok şey söyler. bilgelik kokusu sızar kırık taşlarının arasındaki nemli yosunlardan. asırlar geçmiş olsa bile, o aşkla örülmüş taşlarda, savaşan biçare askerlerin zafer nidalarını ya da ölüm çığlıklarını duyarsınız. esrarlı gecelerde, keşişlerin el fenerlerinden inkişaf eden dumanın kokusunu hala hissedersiniz burunlarınızda. büyüsüne kapılırsınız, büyücü olmuş bu surların. zira sırlarla doludur çepeçevre ihata ettiği şehir konstantiniyye. bu kadim şehrin ahit sandığıdır bu sırlı surlar. musa'sının emanetini hakkıyla keşfedecek kaşifleri, o zorların zoru sırrını deşifre edecek yiğit sanatkar gönülleri ve zekaları intizar eder mevcudiyeti.
  • 4 yıllık bir çalışmanın sonucunda surlara dair pek çok makale, fotoğraf, bilgi dijitale aktarılmış.
    link: https://istanbulsurlari.ku.edu.tr/tr/

    ayrıca proje detaylarının anlatıldığı bir haber
  • ibb, istanbul'un kara surları'nı restore ediyor.

    https://twitter.com/…hir/status/1570856938594009088
hesabın var mı? giriş yap