• ithaki bilimkurgu serisi sayesinde haberdar olup okuduğum ve çok sevdiğim kitap. içsel yolculuğu zaman yolculuğla birleştirme fikri oldukça başarılı ve iyi işlenmiş.
  • ana karakterin, hristiyanların kutsalıyla fanteziler kurmasını rahatsız edici bulduğum, içinde argo ifadeler bulunan bilim kurgu romanı

    buna rağmen konusunun iyi düşünüldüğünü düşündüğümdür
  • evet biliyorum nereden geldiğimi
    daim aç bir alev gibi
    yakıp tüketirim kendimi
    ışığa döner anladığım herşey
    geride bıraktığım ne varsa kül
    ateş benmişim demek ki

    nietzsche/ ecce homo
  • ‘‘ecco homo — işte insan’’

    isa’yı yargılayan ms 26-36 yılları arasında roma imparatorluğu'nun yahudi - judea eyaleti'nin valisi pontius pilatus, isa’nın çarmıha gerilmesini isteyen kudüs halkına, ölüm çığırtkanlarına, isa’yı gösterir ve şöyle söyler ‘‘ecce homoişte insan’’

    yahudi hahamlar ve yahudi halkının küçük bir kısmı dışındakiler isa’nın çarmıha gerilmesini istiyordu.
    pontius pilatus mahkeme başkanıydı.
    din adamlarına "ben isa'nın kanını almam! siz ne yaparsanız yapın!" dese de, mahkeme ısa'yı yargıladı.

    pontius'un karısı procula, isa'yı rüyasında gördüğünü ve rüyasında isa adına acı çektiğini söyleyerek, eşinden isa'yı ölüm cezasına çarptırmamasını istemiş ama procula'nın bu isteği kabul edilmemiş. isa'yı ölüm cezasına çarptırmamasını istediği için procula, ortodoks kiliselerinde azize kabul edilir.
    işte insan tablosu görsel

    realist ressam antonio ciseri, isa’nın çarmıh yolundaki en can alıcı sahnelerinden birini muhteşem bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor. sanatçının 1877 yılında yaptığı bu eser günümüzde floransa’daki pitti sarayı içinde bulunan modern sanat galerisinde sergileniyor.

    isa’yı yargılayan roma imparatorluğu judea eyaleti valisi pilatus, isa’nın çarmıha gerilmesini isteyen kudüs halkına, ölüm çığırtkanlarına isa’yı gösterir ve şöyle söyler ‘‘ecce homo-işte insan”

    pilatus’un sağında beyaz ve kahverengi kıyafetler içinde bir kadın figürü görüyoruz.
    o kadın rüyasında isa’nın çilesini ve acısını gören pilatus’un karısıdır.
  • zamanda yolculuk özellikle bilim-kurgu yazarlarının en fazla üzerine düşündüğü, kafa yorduğu, hayal kurduğu, yazmayı sevdiği alanlardan birisi. bu kitapta, zamanda yolculuğu işlemiş. ancak kahramanımızın zamanda yolculuk yaptığı sayfalar haricinde bilim-kurgu türüne ait pek bir öğe göremedim ben kitapta maalesef.
    --- spoiler ---
    daha çok kahramanımızın kendi içsel yolculuğunu, felsefe-din tartışmaları ekseninde ele alıyor.
    169 sayfalık bir kitap, 26. sayfada sonunu ve gidişatını tahmin ediyorsunuz. en azından benim için zor olmadı.
    --- spoiler ---
  • dün gece okuduğum michael moorcock kitabı. kitabın türü her ne kadar bilim kurgu denilse de aslında psikoloji - tarihsel kurgu türünde.

    zamanda yolculuk yaparak isa peygamberin çarmıha gerilmeden önceki dönemine giden karl, karl'ın hayatında zamanda yolculuk yaparak çocukluğundan başlayarak bugün vardığı yere giden okuyucu.

    kitabın zamanda yolculuk kavramına olan bu bakış açısını çok beğendim. karl zamam makinesini kullanarak m.s. 28 yılına giderken biz de "işte insan" kitabını kullanarak karl'ın hayat çizgisinde bir zaman yolculuğu yapıyoruz.

    yazar söylemek istediğini açık ve keskin bir şekilde belirttiği için genel okuyucu kitlesinin yer yer rahatsız edici bulacağı kısımlara sahip bir kitap.

    --- spoiler ---
    kişisel yorum:
    karl kendi içsel yolculuğuna ve sorgulamalarına, kendine sürekli olarak kim olduğunu sormaya, devam ederken; monica ise karl konusunda her zaman haklı çünkü karl cidden bir korkak. kendine görev edindiği mesih rolünü bile oynamaktan çekiniyor ve aslında içsel yolculuğu mesih sıfatıyla öldüğünde değil monica ile olan konuşmalarında tamamlanıyor ama o bunu kabullenmek istemiyor.(monica'yı kovduktan sonra ise onu haksız çıkarmak için zamanda yolculuk yapıyor fakat geçmişe gittiği andan itibaren değişiyor, artık kendisi olmuyor.) mesih rolünü oynarken bunun kendi sorumluluğu olmadığını, kendisinin bu kişi olamayacağını o da çok iyi biliyor ve bunu söylüyor. tarihin akışını sağlamak için yapılması gerekenin bu olduğunu düşünse de bu rolü edinmesinin asıl amacı varlığını anlamlı kılmaya duyduğu istek.
    --- spoiler ---
  • hayatımda okuduğum en saçma ve gereksiz kitaplardan biri - eser diyemiyorum çünkü o kıvamda değil- hatta nebula ödülü almış olması bile düşündürücü. bilim kurgu kategorisinde geçmesine rağmen kitapta bilimkurgu adına sadece "karl zamanda yolculuk yaptı ve zaman makinesi" kelimeleri yer alıyor. bilim kurgu bu bir kaç kelimeden ibaret. ayrıca yaş kategorisi olması gereken bir kitap, yetişkinlere yönelik. kitap teoloji konularından ve bildiğimiz isa konusunu içeriğinde küçük oynama yaparak sunuyor. kitabı bitirince bunu zaten biliyordum diyeceksiniz.
  • the man from earth filmine esin kaynağı olmuş olması muhtemel kitap.
  • orjinal adı (bkz: behold the man) olan michael moorcock kısa romanı. ithaki tarafından yayınlandı. nebula ödülü almıştır. kitap zaman makinası ile m.s.29 yılına giden karl glogauger'i anlatıyor. bilimkurgu, teoloji ve psikiyatrinin bütün kitap boyunca iç içe. eşsiz bir hikaye.
  • bitirmek üzere olduğum michael moorcock'un güzide kitabı. kitap için '' bilim kurgu '' denmiştir ama pek bilim kurguyla alakası yok. sadece zamanda yolculuk denilen şeyin adı geçmektedir. bunun dışında ekstra bir bilim kurgu öğesi yoktur.

    kitap tamamen din, bireyin gelişimi ve inançlar hakkında yazılmıştır. hatta öyle bir kurgulanmıştır ki, bir bölüm sene 28de geçmektedir, diğer bölüm ise karl'ın çocukluğunda, ergenliğinde, erişkinliğinde... insanlarla olan etkileşimleri, yaşadıkları, düşünceleri birebir anlatılmıştır. beni en çok heyecanlandıran ise sene 28'dir. spoiler vermek istemiyorum. lakin çok başka bir kafanın eseridir bu kitap. okunmalıdır !
hesabın var mı? giriş yap