• haber alma bolumu. basin organlarinin en aktif servisi
  • (bkz: mit)
  • istihbarin cogulu.. ayni zamanda haberler, yeni bilgiler anlamina da gelir..
  • bilgi toplama, haber alma.
  • (bkz: istibaharat)
  • az önce bir asker arkadaştan edindiğim bilgiye göre askeriyede kulak deniyormuş kısaca...
    (bkz: güvenilir kaynaklar)
  • bilumum loser spor yazarının çeşitli futbol programlarında kendi kendisine uydurduğu transfer haberlerini açıklar iken almış olduğunu iddia ettiği bilgi.
  • istihbarat kelime manasi itibariyle arapca istihbar kelimesinin cogulu olarak;haberler veya yeni ogrenilen bilgiler,haber alma demektir.

    teknik olarak istihbarat,muhtelif imkan ve vasıtaları kullanarak herhangi bir konuda enformatik materyal temini ve temin edilen bilgilerin ham halden kurtarılarak işlenmesi,kıymetlendirilmesi ve yorumlanarak bunlardan bir netice çıkarılmasıyla ilgili faaliyettir.ve merak etme arzusu ile doğmuştur.

    batı dillerinin,bilhassa ingilizcenin hakim oldugu ülkelerde kelime intelligence sozcugu ile karşılanmaktadır.bu kelime zeka anlamını taşımaktadır.bu da batıda bu mesgalenin hangi seviyede yapıldıgını gostermektedir.

    baslıca istihbara türleri ve kısa acıklamarı ise sunlardır
    siyasi istihbarat : devletler panoramasında her devlet yakın komşuları olan ülkelerde ve kendilerine uzak olsa bile dunyada onemli bir guç mevkiinde bulunan ve kendisini etkileme gücüne sahip devletlerdeki gelişmeleri,hareketlilikleri ve düşünce tarzlarını daha da önemlisi dünya siyasetlerini takip etmektir.

    askeri istihbarat : bu tür istihbaratta;izlenen,devletin askeri yapısı,halihazırda bulundurdugu kuvvet durumu,komuta kademesinin takdir ve görüşleri,silah ve araçların miktar,tür ve kaliteleri,genel olarak askeri kabiliyetleri,elektronik ve teknolojik harp kabiliyet ve seviyeleri,askeri eğitim teknikleri,yaptıkları askeri anlaşmaların şartları,askeri yapının ülke içindeki konumu,ordu üzerinde geniş nufuz sahibi komutanların taktik ve düşünceleri,nükleer seviye,biyolojik ve kimyasal harp seviye ve kabiliyetleri,belirsiz askeri şifreler ve bilgisayar kayıtlarıdır.

    ekonomik istihbarat : 2000 li yılların en önemli istihbarat türlerinden biridir. bu alanda çalışmalar 19. yüzyıldan itibaren başlamıştır ve en çok dikkat çeken kuruluş nathan rotschild ismindeki özel bankacılık kuruluşudur.1815 yılında waterloo savasi nin neticesi avrupada henuz ogrenilmemişken rotschild;prusyalılar ve ingilizlerin napolyon bonapart'ı yendiklerini haber almış ve bu haberi iyi bir şekilde degerlendirerek elindeki resmi hisse senetlerini piyasaya sürmüştür.rotschild'ın saglam bir haber aldıgını bilen diger banka ve firmalar,ingilizlerin savaşı kaybettiğine ve hisse senetlerinin daha da düşecegine inanarak ellerindeki resmi senetleri derhal düşük bir fiyatla elden çıkarmışlardır.kısa bir muddet zarfında rotschild tüm senetleri çok düşük bir fiyatla toplamış ve devasa bir servetin de sahibi olmuştur.

    sosyal istihbarat : bir toplumun yaşayış standart ve şekilleri,dinsel ve etnik gruplar varsa bunlarla ilgili hareketlilik ve değişmeler,kamuoyunun kaydadeğer düşünce ve yaklaşımları,magazinsel şöhrete sahip kişilerin devletle meşru veya gayrımeşru ilişkileri bu tur istihbarat alanı içerisine girer.

    elektronik istihbarat : modern istihbaratın en çarpıcı ve etkileyici sahasının,geniş anlamda teknik istihbarat da diyebilecegimiz bu istihbarat dalı oldugunu soylemek yerinde bir tespittir.bu istihbarat alanı,sinyal telsiz haberleşme seslerini dinleme istihbaratı,fotograflama ve film görüntüleme istihbaratı,radarlarla istihbarat ve uzaktan mesafe ölçümü gibi istihbarat dallarının hepsini kapsamaktadır.

    son olarak kaynak belirteyim bu bilgiler gultekin avci nin istihbarat teknikleri isimli kitabından alınmıştır.
hesabın var mı? giriş yap