• küçük bir arabistan'a dönmesi olabilir mi acaba
  • polis karakolunda bomba patlatılmasının ardından tıklım tıklım olup konser düzenlenen o yerin terör olayları sebebiyle cazibesini kaybettiği söylemi düpedüz yalandır. esas mevzu pis araplardır. cadde üzerindeki dükkanlara asılan arapça tabelalardır. kadınlara açlık seviyesinde görmemişlikle bakan araplardır.
  • kitlenin değişmesi. şu an her yer yeni saç ektirmiş ve bebek arabalı araplarla dolu. ne bekliyodunuz ki? adamların yabancı ülkedeki gezme anlayışı lcw, maraş dondurmacısından dondurma kapmak ve nargile cafelerde takılmak.

    o güzel insanlar o güzel uçaklara binip gittiler.
  • akp nin hizmet anlayışı olabilir. beton ve türevlerini bolca kullanmayı çok seviyorlar.

    istiklal i istiklal yapan mekanların kapanması olabilir. değerler kayboluyor.

    herşeyin her yerde aynı olması. şimdi bundan 10 sene önce sadece istiklal de içebileceğin bir kahve köşedeki avm de. eee niye gidilsin istiklale?

    suriyeliler.
  • en büyük sebebi akp belediyeciliğidir.
  • popüler olan ömrünü tamamlamıştır. istiklal caddesi, cazibesini daha önce de kaybetmişti. 70 sonrasında yavaş yavaş insanların daha az uğradığı bir yer olmuş, 80lerde ise günümüzün lalelilisi gibi anılmaktaydı. bizim akrabaların apartmanı vardı asmalımescidde, inşaat işçileri kalırdı sadece, en ucuz yer olduğu için.
    ancak 90larda trafiğe kapatılması sonrasında tekrar yavaş yavaş popüler olmuş, acı gerçek ki genel kanının aksine akp döneminde ise en iyi zamanlarını yaşamıştı. 2000'den beri asmalımescide gidenler bilecektir, kimsenin uğramadığı bir semtin nasıl popüler olduğunu.

    2013 te gezi parkı sonrası kitlesinin tamamını kaybetti istiklal. insanlar istiklal yerine karaköy, nişantaşı, beşiktaşa gitmeye başladı. tabiat boşluk kabul etmez, nihayetinde arap turistlere kaldı mekan.

    bu olayı operasyon çekilmesi veya kasıtlı şekilde diye yaklaşmak biraz anadolu zihniyetidir. bazı şeylerin zamanla değişeceğini görmezden gelmektir.
    operasyon çekilmesinden ziyade belki şunu demek daha doğru olur: taşradan gelen büyük kitlenin tüketim tercihleri, istanbul'un şehir hayatını etkiliyor, değiştiriyor. ama unutmamak gerek ki, şu anda istiklal çok değişti diye şikayet edenlerin aileleri de zaten istanbul dışından buraya göç etmiş insanlar..
  • ülkede arap nüfus ilk defa çoğalmıyor arkadaşlar, devekuşu kabare'nin filan bu konuları taşladığı oyunları, dönemin yeşilçam filmlerinin bu konulara değindiği görülmüştür.

    taksim'in çehresini değiştiren bazı önemli mihenk taşları vardır:

    - gezi eylemleri: taksim cumhuriyet tarihinin en büyük sivil eylemlerine ev sahipliği yapmış bir yerdi. ülkenin her kesimine çalışmaları gereken yeni yeni dersler vermiş bu eylemler silsilesi sırasında gözden kaçan önemli bir durum oluştu;

    gezi eylemlerinin çekirdek tayfasında zaten taksim müdavimi olan bir kitle vardı, bu kitle uzayan eylemler sırasında sık sık uğradığı, alış verişini yaptığı, artık kanıksadığı, arkadaşı saydığı esnafla yüzleşmek zorunda kaldı. o "hoşgeldin yeğenim" diye karşılayıp ufak tefek ikramlarla babacan imajını çizmiş esnaf, aldı eline sopayı-palayı dikildi karşılarına. eylemcinin dost saydığı çevre bir kaç gün iş yapamadığı için gerçek yüzü ile karşıladı eylemciyi. eylemci bir baktı ki, o x abiler, y dayılar ne abisi, ne dayısı, sadece 3-5 kuruş parasını aldığı sürece iyi gibi görünen esnaflar. (esnaflık tam olarak budur, yüzünü menfaate dönmektir, romalı tüccarlar şehirleri selçuklu tarafından alındığında, ticaretin iyileştiğini gördüklerinde romaya sırtlarını dönmüşlerdi.)

    eylemciler bir çok sebeple birlikte çevrenin, kültürün, esnafın da korunması için verdikleri savaştan bu şekilde ihanete uğramış şekilde ayrılıp, kendilerine kollarını açmış bekleyen kadıköy'e kırdılar rotayı.

    -eylemcilerin terki sonrası taksim'in savunmasız kalması: açık konuşalım, şu ülkede herhangi bir şeyi savunabildiğimiz zaten yok, genelde tek yapılabilen yavaşlatmak oluyor. lakin vakit nakittir, iş dünyası (esnafın iyice büyümüş haline iş dünyası denir, prensipler aynı) zaman kaybetmeyi sevmez, bu yüzden tepki alabilecek projeler için biraz çekimserdir, gücü kılı kılına yetecek adam proje tepki görebilecek bir şeyse girişmez, zarar edebilir zira. boş kalan taksim projelerin hızlıca hayata geçebileceği bir mekan durumuna geldi.

    -çehre değişimi: kabul edelim, bir zamanlar istiklali istiklal yapan en önemli şeylerden biri her biri birbirini tamamlayan çevresel unsurlardı. hasır sandalyeli çaycı, tarihi binalar, tramvay, çevreye yayılan müzik... bu unsurlar zamanla kayboldukça istiklal'in verdiği o yarı nostalji hisside kayboldu.

    -arap akını: üstte saydıklarımız olup bittikten sonra değişen çehreye uygun müşteri çıkması çok zaman almadı. istiklal'in ve taksim'in bir önceki kültürü yok olma seviyesine gelince oluşan boşluk arapları çekti. yanılmayalım; taksim her zaman yabancı turist için cazibe merkezi idi, araplar eskisinden çok değiller, sadece eski cazibesinden geriye fazla bir şey kalmadığı için diğer ziyaretçiler azaldı, bu yüzden araplar ve nargileci tayfası görünür oldu o kadar.
  • kalabalık...

    ve beyoğlu'nun kimliğinin değişmesi.
  • eskiden multiculturaldi fakat simdilerde interracial malesef
hesabın var mı? giriş yap