• bilfiil kıta başında, cephede veya dahili isyanları teskinde hamaset ve fedakarı asarı gösteren erkan, ümera ve zabitan ve efrat ve milli kahramanlara ve cephe gerisinde ulvi maksadın husulü için mesai ibraz edenlere ve istiklali milli uğrunda fedayı hayat eden şehitlerin büyük oğluna, yoksa büyük kızına, yoksa pederine, o da yoksa validesine, o da yoksa zevcesine verilen madalya
  • bir tanesi zamaninda dedemde de mevcut olan, istiklal savasi sirasinda gazi olmus, ustun basari gostermis kimselere verilen madalya.
    dedem madalyayi satmis, bu nedenlede istiklal caddesinde istiklal madalyasi ve "tiieeyytt ulan biz plevnelerden, adalardan modalardan gelen bir neslin torunuyuz" diyebilme olanagimi sifira indirmistir.
  • 1338’de (1922) yaptırılan istiklal madalyası’nın üzerinde “nasrun min allahi ve fethun karib” “istiklal allah’tandır fetih yakındır” ifadesi yer almaktadır? bu ibare kur’an’ın fetih suresinde geçer, aynı ibare dar’ül fünun’un kapısı üzerinde (ve muhtelif binaların kitabelerinde) vardır.
  • kırmızı madalya : bizzat savaşa katılıp, cephede savaşanlara
    yeşil madalya : savaş zamanı mecliste bulunanlara
    beyaz madalya : savaş anında cephe gerisinde yardımı bulunanlara
    kırmızı-yeşil madalya : savaş anında mecliste bulunup cephede savaşanlara verilir...
  • kurtuluş savaşı'na katılan herkese bu madalya verilmemiştir. gazilere şöyle bir seçim hakkı tanınmıştır: 50 lira ya da istiklal madalyası.

    o zaman itibariyle istiklal madalyasının meta olarak değeri de 5 lira kadardır. tabi çoğunluk madalyayı tercih etmiştir ama paraya daha çok ihtiyaç duyup istiklal madalyasını tercih et(e)memiş olan gaziler de muhtemelen vardır.

    o zamanki 1 lira neye tekabül ediyor derseniz, satın alma gücü ile birlikte 1 lira yaklaşık şimdiki 3 ila 4 milyona tekabül etmektedir. kaynak: kıçım (bkz: afaki)
  • "belediye otobüslerine beleş binmeyi ve en önde oturmayı sağlayan madalya" diyebilecek evlatlarin var olabilmesini saglamak icin hayatini riske atmis, savas dehsetini yasamis ve belki sakat kalmis insanlara verilmis olan madalyadir.
  • 'ya istiklal ya olum' emrine uyup olmeden donenlere verilen odul.
  • birini dedemin babasında gördüğüm, ayrıca şehir olarak kahramanmaraş'a verilen madalya...
  • bikaç gün önce ıhlamur civarındaki bir parka giren iki adam gördüm. yaşlıca, üstleri perişan, ellerinde muhtemelen çöplerden topladıkları işe yarar şeyler ve bikaç parça ekmek olduğunu düşündüğüm çuvallarla yürüyorlardı. taksi ile geçtiğimden fazlaca bakamadım ancak, birisinin yakasında kırmızı kurdaleli bir madalya asılı idi. belki kendisi belki babası savaş gazisi idi besbelli. iki karış toprağı dahi ona buna kaptırmamak için etini, canını ortaya koymuşlardı. klasik vatan millet silistre edebiyatı yapacak değilim ama ne demek istediğimi anlıyorsunuz sanırım. taksinin radyosundaki haberlerde ise tüpraşın nasıl satıldığından, vs özelleştirmeden bahsediliyordu. bu ne yaman bi çelişkidir kardeşim diye düşündüm kendimce. güneyde, batıda yabancıya satılmamış neresi kaldı? devletin ana sanayileri de bir bir gidiyor, globalleşme imiş, dünya devleti imiş, hadi canım sen de, bu masallara inananlar bir tek biziz herhalde. dışarda gidin de almaya çalışın bakalım gayrimenkul, nasıl alıyosunuz..aydınımız da bu gaflet uykusunda olacak ki, onlar da devletin bu tasarruflarını destekliyorlar. ve zamanında gerektiğinde süngüsü ile bu ülkeyi savunmuş dedeleri kimsesiz, fakir, unutulmuş, ve içinde kim bilir nasıl bir hayalkırıklığı, üzüntü ve öfke ile çöpleri karıştırıyor. siz hala yok gamzenin kokain partisi yok hülyanın boynuz meselesi, onlarla uğraşın durun. kafanıza daaank ettiğinde öyle bi geç olacak ki, iş işten geçmiş olacak.
hesabın var mı? giriş yap