• karakter sınırına takıldı. isveç'te çalıştığın lokantada pişirdiğin yemeği parasını ödeyerek yemek olacaktı.

    az önce isveç'te yaşayan arkadaşımla konuşurken iş yerinde yemeğe zam geldi deyince açıldı bu konu. dedim nasıl la yemeğe paramı veriyorsunuz? ne sandın la her yer türkiye mi ? tabiki para veriyoruz dedi ve anlattı kısaca sistemi.
    şöyle örnekledi bunu.. misal isveç'de yaşıyorsun ve bir lokantada çalışarak hayatını idame ettiriyorsun. lokanta da yemek fiyatları ortalama 100 kron diyelim.
    çalıştığın lokantada pişirdiğin o yemeği öğlen yemek vakti geldiğinde parasını verip yiyorsun..
    lokanta sahibi biraz indirim yapabilir 100 kron değilde 80 krona satabilir ama yemeği işçisine ''benim işçim çok çalışkan, onu seviyorum diyip bedava veremez.. verdiğinde devlet ve vergi memurları devreye girer.. ve devlet der ki ''hımm, demek sen işçini çok seviyorsun o zaman ona verdiğin 100 kronluk yemeğin vergisini öde bana, ondan sonra o çalışanına o yemeği verebilirsin. sistem böyle imiş isveç'te.

    edit: lan olm sığırmısınız? ben isveç'i yermiyorum, türkiye ile karşılaştırmıyorum, öyle bir mantık olamaz zaten. bilgi amaçlı bir enrty bu, nasıl oluyormuş tarzı bir paylaşım sadece.

    kaynak geldi, vakti olan online tercüme etsin .

    https://www.blinfo.se/…ista/2013/9/kostforman__6752

    "calışanın iş nedeniyle edindigi öğün, ödeyen her kim olursa olsun vergilendirilmek mecburiyetindedir"
  • evden getirsinler.
  • (bkz: p ç t k)
    (bkz: cahil)

    taşınan başlık editi:
    taşınmadan önce başlık "isveç'de lokanta çalışanının yemek parası ödemesi" idi.
    p ç t k ne be? diye merak eden olursa.
  • sürekli esnaf menüsü yiyen multinetlileri ilgilendirmeyen hadise.
  • umumi tuvalette çalışanlar eve kadar tutuyordur herhalde.
  • gerekirse yanımdakinin yemeğinin de parasını öderim dediğim durumdur.
    (bkz: isveç'te yaşamak için çıldıranlar)
  • türkiyede bedava yemek veren yerler çok ama çakallar onu koz olarak kullanıyorlar. mesela iş tanımına girmeyen iş yaptırma gibi ya da mal geldi git taşı gibi.
    türkiye ile arasındaki fark onların sana verecekleri ve senin de onlara vereceklerin nettir.
  • (bkz: kendin pişir kendin ye)

    arkadaşın söylediği bu değil aslında çalıştığın lokantada yediğin yemeğin parasını veriyorsun. karnını doyurmak için anlaşmadıysan bu gayet normal bir şey.
  • asgari ücret yok ama restoranda çalışsan 100-120 kron saatte alırsın. niye onu söylemiyorsun? saati 60 lira. ayda 40 saatten 160 saat çalışır. vergisini çık, kalan paraya bak.

    isveç’te yaşamasak bizi kerizleyecek aklı sıra.
  • zaten isvec'te insanlarda (çalışan ya da öğrenci olsun farketmez) genel eğilim evden kendi yemeğini getirmek. hatta okullar ve işyerlerinde mikrodalga fırınlar her yerde. bazı iş yerleri yemek veriyor, bazıları vermeyebiliyor ya da çalışanına daha uygun fiyatlı yemek sunabiliyor denildiği gibi.
hesabın var mı? giriş yap