• koskoca devletin zorlu holdingin sözleriyle hareket ettiğinin göstergesi olan durumdur.

    daha zorlu holding vestel çatısı altında yeni ürettiği, piyasa şartlarına göre ölü doğan telefonu satılsın diye ithal ürünlere ek vergi isteyeli bir kaç hafta olmamışken http://www.donanimhaber.com/…-onlemi-talep-etti.htm

    devlet hemen iphone'a labtop'a ve led tv'lere anti damping uygulayacağını söyledi. http://www.ntv.com.tr/…liyor,m6fayj5dse-t8fxulug7lw

    sonuç olarak kalitesiz ürünlere para bayılmaya devam edip, bu adamların kalitesiz ürün geliştirmesini destekleyeceğiz. neden çünkü milli değer. neyin milli değeriyse...
  • win-win (kazan-kazan) durumu yaratacak vergi konmasıdır. iphone alan adam gene alacaktır, vergi vesaire neyse verir alır bir şekilde. bu durumda devlete ekstra para geldi.

    yerli üretici de bu vergiden dolayı almaktan vazgeçecek nispeten daha küçük kesim müşteriyi kendi tarafına çekecek, üstüne reklamını yaptı, ayrıca devletten vergi koymasını sağlayan bu bahaneyi ortaya attığı için alacağı rant ve teşvik de cabası.

    böylece iki taraf da kazanmış oluyor. kaybeden üçüncü taraf kim tahmin edin...
  • çok tükettiğim bir marka olduğundan değil ama bugünden ölünceye kadar şu kararın çıkmasında katkısı olan firma her neyse onun ürünlerini bir daha evime sokmam. çevremden bana düzenli soru gelir bu arada elektronik alma konusunda. o sorulara da "malum firmanın ürününü kesinlikle almayın da" şeklinde başlayan cevaplar verecem.

    arkadaş türk sanayisi gelişsin de burdaki olay o değil. bir tane dolar milyarderi montajcı kazanacak diye hali hazırda dünyanın en fahiş vergilerinin konulduğu cihazlara ek vergi getirilmesi insanın sinirine dokunuyor. umuyorum enfes bir ceza çıkar uluslararası mahkemelerden bu karara karşı.
  • demokrasinin zenginlerin oyuncagi oldugunun gostergesidir. zengin ister, demokratik hukumet yapar, vatandas sikilir.
  • boykot listesini genişletecek bir eylemdir. şimdi vestel düşünsün.

    (bkz: dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak)
    (bkz: boykot listesi)
  • bana vestel gibi kalitesiz bir markayi evime veya cebime sokmamak icin bir sebep daha sunmus olan vergidir.
  • böyle saçma bir yasa olabilir mi? üretici böyle korunmaz!

    elektrik elektronik mühendisiyim. ege mezunuyum arkadaşlarımın çoğu vestel'de çalışıyor, mezunlarımızın %70ine yakını. öncelikle durum ne onu bir anlatayım:

    bu anlamda vestelin hakkı yenemez belki. vestel gibi arçelik gibi diğer türk markalarında da arkadaşlarım var. ancak şöyle bir durum var. onlar da söylüyorlar ki kendileri bile vestel alırken çekiniyorlar. çünkü vestel yakın zamana kadar marka algısı yaratmak istemeyen fason bir üreticiydi.

    günümüzde vestel işlemci üretemiyor ki, montajcı demek pek doğru değil. apple bile işlemci üretmiyor çünkü. ancak burada bazı işler değişiyor. önemli olan bir parçanın üretilmesi değil zaten. önemli olan son ürüne ulaşırken ne kadar ar-ge yaptığınız; son ürünün ne kadarının tasarım anlamında size ait olduğu, üretiminin değil; ki vestel önemli bir üretici. avrupanın en büyük televizyon "üreticisi". sorun şu ki "tasarımcısı" değil.

    edit: arkadaşlar apple işlemci üretemiyor demiyorum. tasarımını yapıp ürettiriyor. anlatmak istediğim de bu zaten. o çok övündüğümüz üretim giderek önemini kaybediyor. apple a serisi işlemcilerin tasarımlarının hepsi apple'a aittir. bugüne kadar samsung ve tsmc firmaları apple için çip üretmiştir.

    vestel ne yazık ki burada sınıfta kalıyor. diğer markalarımız da öyle. vestel çoğu tasarımı bile çinden hazır olarak alıyor. gerçek anlamda ar-ge yapan bölümleri var ama bunlar o katma değeri çok düşük şeyler. haliyle üründeki kar oranımız o kadar düşük ki bir ürün önce %80 ithal edilip sonra satılıyor. ve böylece ürünün diğer ürünlerle yarışabilir olması da neredeyse imkansız hale geliyor. hakeza casper ve exper gibi markalarımız da kopyala yapıştırın önüne geçemiyor. birçoğunun ürünlerinin aynısını başka isimlerle çinde bulmak mümkün.

    gelelim yasaya. rte kankası nazif'e diyorki sen parçaları tasarımları ithal et düşük vergilerle. sonra ikimiz bir olup vatandaşa bunu geçirelim. hem dandik ürünleri pahalıya satalım; hem de diğer kaliteli malların önünü vergiyle keselim. bu arada senin ar-ge falan kasmana gerek yok. nasıl olsa ben sana sattırırım malını. duruma uyananları da vergiyle zaten öpeceğim için iki taraflı kazanırız.

    sorun burada işte. devletin üreticiyi koruması; ar-ge'yi desteklemesi adam kayırmakan, günü kurtarmaktan öteye geçmiyor. 2015 yılında 512 mb'lı andorid satmaya çalışan vestel ağlayınca değişiyor bazı şeyler. sorun vestelin kalitesi ve donanımı değil. sorun piyasada ölü olarak doğmuş telefonların bu yasalarla korunarak ölü doğmaya devam edecek olması.

    yoksa yerli üretim candır.

    edit: daha iyi anlamak isteyenler şu karşlaştırmaya bakabilir. piyasa fiyatları aynı iki ürün. sonra neden vestel satılmıyor ama yazık değil mi vestele. yasayı vestel istediği için bu kadar yüklendim bu arada yoksa vestel ile bi alıp veremediğim yok.

    http://kiyas.la/…asus-zenfone-5-vs-vestel-venüs-4.5
  • devletin teknik olarak haklı ancak alt yapı olarak yetersiz bir pazarda yaptığı saçma atılım.
  • vestel'i kara listeye almama sebep olacak uygulamadır. gerçi zaten almıyordum, bedava verseler yine almam.
hesabın var mı? giriş yap