• bir devletin, bir kimsenin bir sirketin yada bir herhangi'nin, dışarıdan mal almasına ithalat denir; alınan malın o ciwarda [kimi zaman mahalle kimi zaman ülke] bulunan benzer mallardan üstün olması zorunluluğu wardır. devlet bunu desteqler.
  • (bkz: ishalat)
  • hasbelkader dikkatsizlik sonucu yurtdisindan siparis ettiginiz seyin karayoluyla gelmesi sonucu yapmaniz gereken aktivite.

    diyelim ki -benim gibi- gayet sahis ve turkiye cumhuriyeti sade vatandasi olarak fiyati 190eur (~360ytl) olan bir cihazi yurt disindan siparis verdiniz. gelen bu hede 100usd uzeri oldugu ve karayoluyla geldigi icin gumrukte takildi kaldi. bu cihaza ulasabilmeniz, gumrukten kurtarabilmeniz icin gereken ek odeme, gumruk araci kurumuydu, harcti bedeldi suydu buydu yaklasik 550-600ytl. bu parayi da odemek yetmiyor tabi (aa olur mu), noter tasdikli imza sirkulerinden cifter nushali araci kurum vekaletnamesine kadar bir seri evraki toparlamanizi da gerektiriyor (toplam evrak sayisi=6). iste ithalat denen olay bu.

    a eger bu hedeyi (cihazi) ihmal ettigim sekilde posta yoluyla getirse idim (yani paket postanesi araciligiyla) totalde ve yine yasal gumruk vergisi ve depolama bedeliyle yaklasik 60-65ytl odeyecektim. yani hem devletimize cihazin tabi oldugu yasal gumruk vergisini kurusuyla odemis olacak, hem de sadece nufus cuzdanim ve 1 adet fotokopisi ile işimi 2-3 saatte (trafige bagli olarak) halletmis olacaktim.

    demek istedigim, ithalat super bisey. herhalde gumruk komisyoncusu olsam prosedure tapardim felan. neden insanlar alternatif yani quasi- veya extra- legal aktivitelere girerler anlayamiyorum. zaten anlasaydim yazardim ve bu entry de gotume girerdi.

    kendi adima, baktim bir arkadasa kutusuz olarak aynisinin bir yenisini getirmek daha ucuza gelecek, cihazi gumrukte birakacagim. acik artirmayla satsin, devletimize feda olsun. hatta vatan sagolsun.
  • ithal edilen urune bagli olarak ithalatin tamamlanmasi icin gerekli olan evraklar;

    - cmr veya antrepo beyannamesi
    - orjinal fatura
    - varsa atr veya eur-1 belgesi
    - gerekli ise mensei sehadetnamesi
    - varsa analiz sertifikasi veya teknik dokuman
    - paket listesi
    - ithalatin turune gore ;

    = dahilde isleme izin belgesi

    = haricte isleme izin belgesi

    = yatirim tesvik belgesi

    = kota belgesi

    = kontrol belgesi

    = isci sagligi

    = leasing sozlesmesi

    = mutemet sozlesmesi

    - teslim sekline gore ;

    = esya fob ise

    - sigorta policesi

    - navlun faturasi

    = esya c&f ise

    - sigorta poliçesi

    = eşya c&i ise

    - navlun faturasi

    - odeme turune gore ;

    = bedelli ithalat ise;

    - vadeli akreditif, mal mukabili, kabul kredili

    + kaynak kullanimi destekleme fonu

    - pesin doviz (pesin odeme, vesaik mukabili v.s.)

    + doviz transfer belgesi

    = bedelsiz ithalat ise;

    - bedelsiz taahhutname
  • japonya, mutsihito doneminde baslatilan meji restorasyonu sirasinda dis ticarette ingiltereye avantajlar verirken, ithalat karsiliginda otoritelerce belirlenecek sayida japonun ingilterede egitim gormesini zorunlu kılmıstır. ithalat tarihindeki en cins odeme sekillerinden biridir bu. (bir digeri universite yıllarinda kendisine sisme hatun getirten bir arkadasin, bunun karsiliginda cig kofte yapmasidir)
  • kolay para kazanma yolu.
  • türkiye'de olabildiğince kitabına uygun yapılmaya çalışılması halinde yıllar içinde ruhsal durumunuzu bozan iş. günlük hayatımın %60'ını işgal eden hobim.
  • yurtdışından gelen bir ürün hava yoluyla gelse de, şayet büyük bir ürünse, yapmanız gerekendir. aldığınız ürünün iki hatta hızlı hareket etmezseniz üç katı para yatırmanızı gerektirir ve tabii bir sürü koşuşturmaca, belge hazırlamaca sizi bekler. sonunda yapılan ise: "batsın bu dünya" diyerek, ürünü geri iade çalışmalarına girişmektir...önceden düşünmezsen, sonradan düşündürtürler tabii.
hesabın var mı? giriş yap