• ekonomide dışarı sermaye çıkışını önlemek, yerli malı kullanılmasını, yerli kaynakların kullanılmasını zorunlu tutmak amacıyla ithalatın devlet tarafından engellenmesidir. bunu daha önce uygulayan ülkeler vardı. örneğin çin 19. yüzyılın başında dışarıdan mal almazken dışarı sattığı malları da değerli maden (altın, gümüş) karşılığında yaptığı için ingiltereyi çıldırtmıştı. çünkü ingiltere çinden sürekli mal alıyor ve kendi parası ödeme aracı olarak kabul edilmiyordu. akabinde yasadışı afyon ticareti, afyon savaşları ve hong kongun işgali vs gibi işleyen süreç...

    türkiye açısından düşünürsek:
    ithalata her yıl en az 200 milyar dolar ödemekten kurtuluruz.
    her yıl dış ticaret fazlası ve cari fazla veririz.
    içerde döviz miktarı aşırı artacağı için hem türk lirası değer kazanır ve bunun havasını atarız. hem döviz zengini olarak dışarı borçları kapatacağımız gibi mb kasasında şu kadar döviz var diye havasını atarız.
    3 yıl bunu uygulasak belimiz doğrulur. dolar, euro 1 liraya düşer sonra yine serbest bırakırız ithalatı. hem bu defa her şeyi ucuza alırız. 2021de çıkacak olan iphone 14x falan 890 liraya alınır. benzinin litresi de 1 lira olur.
    reyizin hala bunu uygulamıyor olmasını aklım almıyor. faizi düşürerek enflasyonu düşüreceğini düşünen insan bunu da düşünür.
  • don't feed but please fuck the troll
  • ülkemizde tamamen yerli tohum bile olmadığından açlık ve sefaletle sonuçlanacaktır. 19.yy çin örneğinde kaç insanın buğday bile bulamadığı için öldüğünü bilmeyen bir troll yazar tarafından açılan başlık.

    ülkedeki zaten zor koşullarda olan sanat, bilim ve teknolojinin tamamen köküne kibrit suyu dökmektir. ülke daha tamamen yerli sineklik üretemiyor.
  • ilk etapta karaborsa ürünlerde patlama yaşanacak sonraki süreçte gözaltılar ve tutuklamalar ile ürünlerde azalma yaşanmasıyla “kaçak ithal ürünlerde” fiyat artışı yaşatacak eylemdir.

    troll için dip not: biraz zeka hepimize lazım aslında.

    imla gibi şeyler.
  • üretip ihraç ettiğin hiçbir şeyde ana hammadde yerli değil. ham madde ithal, makine ithal, enerji ithal. ulan işçi bile ithal! nereye ithalatı yasaklıyorsun
  • bazı ürünlerde kesin olarak yapılmalı. önüne gelen ithalat yapamamalı. bazı temel girdi ve ürünleri devlet kontrolünde piyasaya en makul fiyatla sunmak için ithalat yapılmalı.
hesabın var mı? giriş yap