• mavi buyuculer (alatar ve pallando) anlamina gelen, elfce ifade.
  • alatar ve pallando'ya, middle earth'e mavi kıyafetler içinde gelmelerinden dolayı verilen isim.
  • curunir ile beraber doğuya seyahat yapan büyücüler. aralarından sadece saruman geri dönmüştür. büyük çoğunluk ikilinin doğuyu adam etmek için orada kaldığını söylese de kimileri de dark side'a geçmiş olma ihtimalleri üzerinde durmaktadır.
  • orta dünya'da kötü bir nama sahip olan iki esrarengiz büyücüdür. bu istariler hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. unfinished tales'de bu iki büyücünün doğu'ya gönderildiği ifade edilir. valinor'da ''alatar'' ve ''pallando'' olarak bilinirler.

    tolkien'e ait olan karalamalarda bu iki büyücünün yazgısı tam olarak bilinmese de görevlerini yerine getiremedikleri anlatılır. bununla birlikte tolkien, hayatının son yıllarında kaleme aldığı yazılarında dahi mavi büyücüler hakkında bahsetmeye devam ediyordu. bu metinlerde ''morinehtar'' ve ''rómestámo'' olarak adlandırılan büyücülerin doğu'daki karanlık güçlerle savaşım içinde olduğu anlatılır. gene de bunların ''alatar'' ve ''pallando'''nun yerlerini alıp almadıklarını veya bizatihi mavi büyücüler olup olmadıkları kesin bir ifadeyle anlatılmış değil.

    üçüncü çağ'ı görmedikleri belirtilir; lakin ikinci çağ'ın 1600'lü yıllarında yani tek yüzük'ün dövüldüğü zamanlara kadar orta dünya'da bulunmuşlardır. bu süreçteki görevleri doğu'aki sauron'un güçlerini zayıflatmaya yönelikti; fakat bunu başaramadılar. bunun dışında ikinci çağ boyunca batının zaferlerinde önemli rol oynadılar.
  • tom bombadilden sonra serideki en büyük sırdır bu arkadaşlar. doguya doğru yola çıkmışlardır ve daha da haber alan olmamıştır. doğudaki insanlara yol mu gösterdiler, dogugilleri köleleri mi yaptılar, efenime soylim insanlarla uğraşmayıp dolanmayi mi seçtiler (bkz: radagast) (bkz: orome)hatta saruman abimizin de mavililerle gidip döndüğü bilgisi var. yüce saruman bi dalavere çevirmiş olabilir.

    üstadın haklarında söylediği son sözler “onların gizli kültlerin ve sauron’un düşüşüne dek dayanan büyü geleneklerinin kurucuları ya da başlangıçları olduğundan şüpheleniyorum.”. yani adam bile emin değil biz nereden bilelim. bu nasıl bir dünya, bu nasıl bir hayalgücü yarabbim.
hesabın var mı? giriş yap