• itibar yönetimi stratejisi, diğer hizmet sektörlerine nazaran daha yeni olup; örgütlere yardımcı olan, onları destekleyen profesyonel bir hizmettir. itibar yönetimine ilgi, ilk olarak 1990’da abd’de arttı. itibar yönetimi konusu, daha sonraları da web siteleriyle ilgili diğer araştırmalarda işlenmiş, arkasından fortune magazine’nin yapmış olduğu “most admired corporations” yani “en beğenilen şirketler” araştırmasıyla, global piyasada dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. itibar yönetimi konseptini, türkiye'de ilk defa 1999 yılında capital dergisi öne çıkarmış, “türkiye'nin en beğenilen şirketleri” araştırmasını yaparak bu konuyu gündeme taşımıştır. bu gelişmelerden sonra örgüt yöneticileri kendi kurumsal itibarlarına daha fazla önem vermeye başlamışlar; bu alanda yapılan araştırmalarda, kurumsal itibarın örgütün finansal performansını geliştirebilecek stratejik bir değer olup olmadığı konusu işlenmiştir.
    itibar yönetimi; iç ve dış paydaş gruplarının yani örgüt çalışanları ile müşteriler, yatırımcılar, hissedarlar, tedarikçiler v.s. gibi grupların örgüte ilişkin düşünce, bilgi ve duygusal tepkilerinin kontrol edilmesi ve yönlendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir.
  • itibar yönetimi madde 1:

    - markanıza aşık küçük bir kitle, markanızı sadece beğenen büyük bir kitleden her zaman daha iyidir.

    ''sürümden kazanayım, kitlelere ulaşayım, herkes beni bilsin, insanları mesaja boğayım, maile boğayım, kampanlayalımdan haber vereyim, gerekirse telefonla arayayım, ortalıkta bas bas bağırayım'' stratejileri ile çizilecek bir iletişim disiplini değildir itibar yönetimi. türkiye'nin en ağır kurumları bile eşekle, keçiyle, saçmasapan jingle'lar ile iletişim kurmaya çalışıyor. itibar yönetimi böyle bir hedef gütmez.

    hiç ''şimdi alın, nisan'da öydeyin / rolles royce'' diye sms aldınız mı? ya da ''patek philippe'te bahar kampanyası'' diye bir reklam?

    ''you can't build a reputation on what you are going to do.''

    son olarak bentley'den diğer arabaların reklamlarına gelsin:
    http://666kb.com/i/clmuaqt2d4bz89z5m.jpg
  • herkes itibarı için yaşar. itibarını zadeliyorsa eğer, icabında çeker silahını boşandığı karsını bile vurur adam.
  • özgünlük

    markanızı konumlandırın. neleri vadettiğini ve karakterini açıkça iletin. markayla özdeşleşen özellikler ve hedef kitlesine verdiği mesaj spesifik olmalıdır. bu sayede toplumun ve insanların akıllarında bu belirli niteliklerle beraber markanız veya kurumunuz yer edinir.

    özgüven

    markanızın arkasında güçlü bir şekilde durmak, öncelikle ona sizin inandığınızı gösterir. mesajınızı ikna edici ve güçlü sözcüklerle ifade edin. alanınızda lider ve bir numara olduğunuza inandırın.

    istikrar

    vermiş olduğunuz mesajdan hiçbir zaman vazgeçmeyin. sürekli bir müşteri sadakati ve güveni için istikrarlı olmak çok önemlidir.

    dürüstlük

    şeffaflık ve dürüstlük günümüzde kurumlara son derece olumlu kazançlar sağlayan özelliklerdir. bu nedenle karşılayamayacağınız vaatler vermekten kaçının. yanılabilme payınızı kabul edin ve sözlerinizi tutun.

    süreklilik

    mesajınızı her fırsatta tekrarlayın ve buna sürekli devam edin. insanların her gün yüzlerce farklı mesaja maruz kaldığını unutmayın. bunların arasından sıyrılabilmek ve hatırlanmak için iletişimi sürekli tutun. zaman içinde kurumunuz bunun meyvelerini alacaktır.
  • markanın kişiler üzerinde ki değerini arttırmak için yapılan yöntemlerine tümüne itibar yönetimi denir. müşterilerinin gözünde itibar kazanmak isteyen bir çok işletme, müşterilerinin geri dönüşlerine göre bir yol haritası çizmek zorundadır. itibar yönetimi sadece verilen hizmetle sınırlandırılamaz. web sitesi, logo, marka yaratmakta özellikle kurumsal itibar ve itibar yönetiminin bir parçasıdır.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap