• mevcut durumuyla türkçe'de doğru yazılmış bulunan sözcük olup, inanç ve inanca ait temeller bütününe denir.
  • itikat veya inanç ölçüleri bir binanın temelleri ve kaba inşaatı hükmündedir.

    namaz, oruç, zikir, günahlardan kaçınmak vs. gibi uygulamalar ise o inşaatın ince işçiliğidir.

    demir ve betondan yapılmış ana yapıdaki biz bozukluk, ihmal veya kusur, kesinlikle uygulamalar ile düzeltilemez. o nedenle itikat asıl, uygulamalar ise ikincildir. klasik tabirle söylersek, "itikat asıl, amel teferruattır".

    eğer bir kimsedeki itikat, temel inanç ölçüleri, evrendeki işleyen düzenin kurallarına uyumlu ise; o devasa düzenin kişinin bilincine bir dünya görüşü olarak bire bir yansıması söz konusu ise, o kişi çok büyük bir nimete gark olmuştur; isterse o kişinin uygulamalarda pek çok eksiği olsun; hatta kimi günahlardan da kaçınamamış olsun. misal: kırmızı ışıkta geçmek, düzenin bir kuralı olarak cezai yaptırıma tâbîdir. kırmızı ışıkta geçmenin gayet doğru olduğu inancına sahip olan ve bu inancını hiçbir şekilde değiştirmeyen kişinin yaşayacaklarını varın siz hayal edin...olması gerektiği gibi, yeşil ışıkta geçmenin uygun olduğuna inanan kimse ise rahattır.

    doğru itikat evren ile ahengi, uyumu temsil eder. itikat asıl olduğu ve bir üst kümeyi veya sistemi teşkil ettiği için, dosdoğru itikadın kazancı ve nuru, kişideki uygulama kusurlarını, günah karanlıklarını siler atar.

    bunun tersi bir durum ise çok vahimdir. itikadı bozuk olan kimse, alnını secdeden kaldırmamış ve hiç günah işlememiş bile olsa, o kimsedeki bozuk itikadın öylesine dehşet bir karanlığı vardır ki, onun tüm varlığını kaplar ve uygulamalardan gelen nurları tamamen söndürür. örnek: peygamber efendimizin sahabesi hakkında ileri geri konuşan kimselere yazık olmuştur. bırakın böylelerine tâbî olmayı, bunlara karşı kalbinde zerre kadar sevgi olana bile ateş mutlaka dokunacaktır.

    itikat bu kadar hassas bir mesele olduğu için ehlinden öğrenilmelidir. bu konuların üstadı, imam-ı rabbani hazretleridir.
  • cem çelebi'nin 2012 tarihli albümü.

    1. ömür duvarı
    2. kırmızı gül
    3. gönül sana
    4. gahmut yaylası
    5. itikatın tut (u.h)
    6. ak meleğim
    7. ecel elinden
    8. aşkın elinden
    9. siyah perçemlerin
    10. nasip olur amasya'ya varırsan
    11. fani ömür "veysel'ce"
    12. sam yeli mi vurdu
    13. gam elinden
  • (bkz: iman) *
  • doğru yazım şekli itikaddır.
  • inan, inanç.
  • tam da şu dönemlerde içinden geçtiğimiz yer değiştiren kimlik siyaseti ve itikat siyaseti kavramlarına bir bakış.
    etkilerini yıllar sonra görücez belki, ama yine de burada dursun.
  • çok kabaca kuran'da direkt bahsedilmeyen inanç konuları.
    islam tarihinde önce fıkıh içinde incelense de sonra ayrı bir dal olarak kelam ın ana konusu olmuştur. üçüncü dal felsefe ile uzaktan ilgilidir.
    bu açıdan katı islam kuraları ile akılcı düşüncenin tam ortasında bir konumdadır. tabi uygulamada her iki yöne daha fazla yanaştığı olmuştur.
    tabi bu hemen olmadı. hz. muhammed'den yaklaşık 200 yıl sonra islam dini itikadi mezhepleri şeklinde kendini göstermiştir.
    yüzyılarca tartışılan ve uygulanan bir alan olsa da günümüzde çoğu kişi hangi ekolün görüşleriyle yaşadığını bile bilmez. ilginç olan bu kuralları dogma olarak görür aksi hiç yokmuş gibi davranır.
  • (bkz: #37392516)
hesabın var mı? giriş yap