• 775-780 yılları arasında hüküm süren bizans imparatoru.

    v. konstantinos'un hazar prensesi ile evliliğinden dünyaya gelmiştir.

    döneminde meryem kültüne karşı takibat durdu. keşiş düşmanlığından vazgeçildi. buna karşın seleflerine uyarak tasvir düşmanı tutum sergiledi. ancak bu tutum şiddetli değildi. bunda tasvir yanlısı atina menşeli ve bizzat tasvirlere ibadete eğilimli olan eşi imparatoriçe irene'nin etkisi vardı.

    776'da oğlu konstantinos'u görünüşte halkın ve ordunun iradesine dayanarak veliaht tayin etti.

    8 eylül 780'de öldü ve veliaht tayin ettiği oğlu vı. konstantinos on yaşında tahta geçti. niyabeti, tahtı resmi olarak da küçük yaştaki oğlu ile bölüşen imparatoriçe irene üzerine aldı.

    kaynak: georg ostrogorsky, bizans devleti tarihi.
  • babası konstantinos kopronimos'ın hazar hanı viharus'un kızı olan ve vaftiz edildikten sonra irini ismini alan çiçak* hatun ile evliliğinden olma oğlu; m.s. 775 ile 780 seneleri arasındaki dönemin doğu roma imparatoru. annesinin etnik kökeni dolayısıyla kendisine hazar ya da hazarlı leon ismi de verilmiştir.

    (bkz: konstantinos kopronimos/@ncpzbsn)

    kısa süren hükümdarlığı döneminde babasının şiddetli ikonoklastik politikasını yumuşatmışsa da bu inanışa açık destek vermiştir. kendisinin hükümdarlığı esnasında, babasının dönemindeki gibi manastırların yakılmasına kadar varan eylemlerden söz etmek mümkün olmasa da saray erkânında ikonofil eğilimleri olan danışmanlarının uzaklaştırılması ya da sürgün edilmesi gibi hadiseler yaşanmıştır. m.s. 768 senesinde evlendiği atinalı irene'nin bir ikonofil olması ise ironiktir; zirâ yalnızca 30 yaşındayken veremden ölen iv. leon'ndan sonra ikonoklazm ve hieria konsili'nde alınan kararlar, tahta çıkan vi. konstantinos'un naipliğini üstlenen irene döneminde tersine döndürülmüş ve m.s. 787 senesindeki ikinci iznik konsili ile de ikonoklazm tamamen yasaklanmıştır.

    askeri olarak babasının dönemine nazaran daha sakin geçen bir beş yıllık periyottan bahsetmek mümkün olsa da 778 senesinde abbasi halifeliği üzerine düzenlenen ve yaklaşık 80 bin askerin dahil olduğu bir seferle birlikte oldukça stratejik bir nokta olan germanikeia* araplar'dan geri alınmış ve halifeliğin anadolu içlerine ilerleme ihtimali tamamen ortadan kaldırılmıştır.

    çok kısa bir süre tahtta kaldığından hakkında net bir fikre sahip olmak mümkün olmasa da görece başarılı ama saray işlerine de ilgisiz bir imparator olduğu söylenebilir.
hesabın var mı? giriş yap