• yunanistan futbolunu tek başına karıştırmış olan dayı.
  • sahaya silahla dalan bu manyak "istanbul'u yeniden fetheden yunan" başlığını atan etnos isimli gazetenin sahibiymiş.
    geçen sene türkiye'de üst düzey görüşmeler de yapmış.
    https://twitter.com/…rel/status/1130838429640679424
  • düşünüldüğünden çok daha derin bağlantıları olan, yunanca bilmeyen, gürcistan doğumlu, bir dönem duma üyesi olmuş, evet putin'in kankası, kemer sıkma sürecinde yunanistan'ın hızlı özelleştirmelerinden faydalanarak özellikle selanik civarına yaptığı yatırımlarla iyice yerleşen, köken olarak tütün/sigara tüccarı, gazete satın alarak kamuoyuna, takım satın alarak fanatik taraftar korumasına , her koşulda kökenine vurgu yaparak yunanistan'da kendini dışarlıklı hisseden pontus göçmenlerinin oyuna oynayan rus-yunan iş adamı.
    devamı için the new greek oligarchy by alexander clapp
  • yunanistan'da neoliberal dönüşüm yeni yeni yaşanıyor. hep alamanların dalacağı yok ya, böyle post-sovyet oligarklar da haliyle türeyecek. hatta arap ve öz hakiki rus yatırımları da bekliyorum ben.
  • "yolda görseniz türk sanacağınız bu adam, yunan bir iş adamı oluyor ama yunan değil. rusya doğumlu ama rus da değil. ne olduğunu açıklayacağız. ivan savvidis. geçenlerde ekrem imamoğlu için gazetesinde pontoslu diyerek rum yakıştırması yapmıştı. bakın kendisi nedir?

    rusya doğumlu olduğundan yunancayı sonradan öğrenmiştir kendisi. karadeniz rumları denen kıpçak türklerine mensuptur. gürcistan'da tsalkha (parmaksız) bölgesi ile ukrayna mariupol'de yaşarlar.

    ekrem imamoğlu için sahibi olduğu gazetede rum yakıştırması yapan bu kişi, gerçekte kıpçak asıllı türk bir halktan yani urumlardan gelmektedir. selanik'te, yunanistan'da ülkeye 90'lardan sonra gelen bu halk, tek kelime bile yunanca bilmez ve gümüşhane bayburt ağzını konuşur."

    devamı için twitter linki
  • (bkz: tetikçi)
  • iflah olmaz bir paok taraftarı olarak totemle'den sevgili ulas gurkat'ın yazısını mutlaka okuyun derim. okuyamayacaklar için aklımda kaldığınca size özetini ve kendi düşüncelerimi aktarayım.

    kendisi gürcistan'daki pontus bir rum ailenin cocugu. rostov'da tütün fabrikasında çalışırken sscb'nin dağılmasıyla özelleştirildikten sonra fabrikanın genel müdür oluyor.
    nasıl genel müdür oluyor? sorusu mantıksız değil, muhtemelen işçiyken de siyasi ayağı var ama kesin bilgim yok.

    müdürü olduğu fabrika rus ordusunu sigara tedarikçisi. üstelik bu tedarik parayla değil "hediye" üzerine. al gülüm ver gülüm anlayacağınız. futbol tutkunu da olan savvidis fc rostov'un da başkanlığını yapıyor o sırada.

    2000li yılların başında rusya parlamentosuna giren savvidis, putin'le de dirsek temasını hiç bırakmıyor. daha sonra parlamentodan ayrılan savvidis gözünü yunanistan'a dikiyor, hali hazırda ekonomik sıkıntılarla boğuşan yunanistan için de zengin bir yatırımcı gayet makul karşılanıyor. selanik limanı'nın satın alan konsorsiyumun içinde olan savvidis başlıyor selanik'te ne var ne yok toparlamaya. gayrımenkuller, işletmeler, her işe giriyor buna medya da dahil. burada kritik nokta, bu tarz işletmelerin dışında atina hegemonyasında kurtulmaya çalışan paok'u satın alıp selanik şehrini komple arkasına alması. üstelik geçen sene direkten dönülen şampiyonluğun bu sene kazanılmasıyla konumu iyice sağlamlaştı savvidis'in. herkes adama tapıyor desem eksik olmaz. üstelik zor vaziyette yarattığı ekonomik kaynak nedeniyle başbakan tsipras'ı da yanına aldı.

    bunun gibi stratejik hamlelerin arkasında putin'in olduğu söylentileri mevcut çünkü balkanların en önemli limanı bu şehirde ve makedonya'nın isim değişikliğinden sonra avrupa birliğine ve nato'ya girebilecek olması putin'in istemediği bir şey . selanikliler de atinalılar gibi sürekli bunu protesto ediyor ve paok taraftarlarının da protestolardaki güçlü tavrı aslında savvidis'in ya da putin'in politik yaklaşımının ne kadar "ince" olduğunu gösteriyor.

    demem o ki; ülkelerdeki politika oyunlarına alet olan ya da kaşıyan insanlar kesinlikle basit insanlar değil ve arkalarında çok güçlü kimselerin yönlendirmesi var. savvidis'e sadece paok başkanı olarak bakmak yanlış olur. ekonomik olarak bu kadar güçlü ya da daha doğrusu güçlendirilmiş bir kimsenin hamlelerine "sıradan" bakmak çok masumane olur.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap