• (bkz: kohlberg'in ahlak gelişimi kuramı)

    geleneksel düzeyin ilk evresidir. bu ahlak seviyede bulunan bireyler;

    - başkalarının sosyal kabulüne yönelik beklentiler içindedir.
    - ahlaki yargıları başkalarının görüşleri doğrultusunda verirler.
    - grup kurallarına, normlarına uygun kararlar alır.
    - grup tarafından kabul edilme, iyi çocuk olma temel güdüdür. onay ve beğeni kazanmaya yönelik davranışlar sergiler.

    (bkz: bir gruba dahil olma ihtiyacı duyan insan modeli)

    kohlberg yaptığı çalışmalar sonucu kadınların en fazla bu seviyeye kadar gelebildiklerini gözlemlemiştir. tabi buna bir çok tepkiler olmuştur. (bkz: feministler) ben de yaptığım gözlemlere göre kohlberg haklı diyorum :)

    şöyle ki,
    (bkz: kadınların ahlak seviyesi)
    (bkz: kadınlardaki sürü psikolojisi)
  • kohlberg'in kadınların ahlaki gelişim evrelerinde en fazla bu seviyeye kadar gelebildikleri kanısına araştırmalarını sadece erkekler üzerinde yapıp varması kuramının hala kitaplarda okutulacak kadar devrim olmasına rağmen en büyük kusuru kabul edilirken bugün feminizmi örnek vererek kohlberg de bu konuda haklıymış, feminizm sürü psikolojisi bilmem ne diye bize kendince bir şeyler anlatmaya çalışan entry'nin şu başlığın ilk ve tek entry'si olması sözlüğün yüz karası gibi olmuş.

    kabul edilemez görüşlerine hatta sapıkça eğilimlerine rağmen bilime büyük hizmetler etmiş birçok bilimci var. bu da kohlberg'inki ve eleştiriliyor. yine de rastgele verdiğim bakınızın adamın büyük ihtimal oral döneminden kalmış dayanaksız düşüncesini eleştirir değil onaylar bir entry çıkması açacağın başlığa dedirtti.

    kuramın sosyal onay odaklı evresi*
hesabın var mı? giriş yap