• öncelikle ara güler'in bu başlık altında defalarca alıntılanacak olan cümlesini şuraya bırakalım. 2014'te yazmıştım: (bkz: #41878233)

    iyi fotoğrafçı yoktur pahalı makine vardır demiyorum. ama 2004 yılından beri slr, 2008 yılından beri dslr ile fotoğraf çeken, 2017'de sony alpha a6500 ve sony a7 ii ile video ve fotoğraf çekmeye devam eden biri olarak ne kadar iyi makine ve lens alırsan (özellikle lens) o kadar iyi fotoğraflar çekebildiğini düşünüyor, ara güler üstada burdan bir kere daha selamlarımı iletiyorum.

    edit: ara güler'den cevap geldi.
  • ara güler'in teknolojiden anlamadığını gösterir.

    gerçektir.
  • lensi de makinenin parçası sayarak konuşacak olursak, iyi bir makine aynı fotoğrafı ayni ayarlarda kötü bir makineden daha iyi çekeceği için doğru olan önerme.

    ayrıca iyi makine, kullananıcının teknik eksiklerini daha iyi kapatacağından, pek anlatım ve kompozisyon kasmayan internet fotoğrafçıları arasında ciddi fark yaratır. bu yuzden (bkz: iyi fotoğrafçı yoktur pahalı makine vardır) yanilgisi olusturur.

    her halükarda iyi makine olmazsa olmazdır. (bkz: ara güler) jargonuyla söyleyecek olursak, aksayan daktilo ile roman biraz zor yazılır.

    (bkz: ne kadar ekmek o kadar köfte)
  • teknolojik olarak gerçek bir tespittir. zamanında çok anlattık;
    (bkz: #65116116)

    ama aslolan gözdür;
    (bkz: #58097068)

    kamera kadar lens de önemlidir;
    (bkz: #61978865)

    her amiral gemi iyi olmuyor;
    (bkz: #59522707)

    photoshop ve manipülasyonsuz olmaz;
    (bkz: #65600302)

    nesneleri objektif gözüyle görebilmeli;
    (bkz: #61490091)

    biz bugünlere havadan gelmedik;
    (bkz: #63421526)

    kuru gürültüye gerek yok;
    (bkz: #63429662)

    ah dijital mertlik ah;
    (bkz: #64091633)

    teknoloji nereye götürüyor?;
    (bkz: #68260499)

    bilenle bilmeyen bir olur mu?;
    (bkz: #70246137)

    ah siz sonradan görmeler ah;
    (bkz: #58712075)

    en kaba tabirle;
    altında ferrari var, şoförlük yok.
    araba ne yapsın?

    başlığa göre düşünürsek;
    göz yok, ruh yok.
    kamera ne yapsın?
  • (bkz: kalite)
  • iyi fotoğraf makinesinin iyi fotoğraf çekmesi diye bir şey yoktur.
    ara güler de söylemiş olsaydı bu lafı ansel adams da söyleseydi itibar etmezdim.

    iyi fotoğrafı iyi fotoğrafçı çeker arkadaşlar. malzemesini temiz kullanan, ışığı içselleştirmiş, enstantaneyi şıp diye yakalayan adamdır o işte. hele duygu da katabiliyorsa, gözü de varsa yeterlidir iyi fotoğtaf için.

    elbette iyi fotoğrafçıyla iyi makineyi bir araya getirebilsek daha da güzel olacaktır.
  • "alet işler, el övünür" atasözüne selam çakan tespittir.

    oysa tüm işlerde olduğu gibi, araç ve özne ne denli iyiyse, buna bağlı olarak sonuçta ortaya çıkan eserin "iyi"liğini değerlendirmek mümkün bence.

    ideal olan, makinenin ve kişinin iyi olduğu durum tabii ki. makine iyiyse ve çeken de iyiyse, sonuçtaki fotoğraf, standardın üstüne çıkar genelde. makine kötü ve fotoğrafçı iyiyse, o mükemmeliyete erişmek daha zor (imkansız değil ama); ya da tam tersi makine süper, fotoğrafçı eh işte, yine "iyi fotoğraf" olasılığı azalıyor, imkansıza gitmese de.

    her işte böyle değil mi? kullandığınız alet-edevat iyiyse (yemek pişirirken, bilgisayar oyunu oynarken, otomobil sürerken...), sizin de o işte beceri ve bilginiz yüksek ise, sonuç iyi olur, keyif verir. bu ideal durumdan ne kadar uzaklaşırsa araç ve özne, sonuç da o denli uzaklaşır "iyi" olmaktan.
  • iki firmanın rekabet halinde olduğu durum.
    14 yıllık karanlık oda, analog, dslr ve tüm bu fotoğraf tecrübelerime dayanarak iyi makine değil iyi bir çift göz vardır. fotoğrafı makinelerimiz çeker zamanı biz durduruz.
    ışığınız bol olsun.
  • insanların sürekli yanlış şeyi karşılaştırdığı için ofansif algılayacağı cümle. evet iyi fotoğraf makinesi iyi fotoğraf çeker ama bu karşılaştırmayı aynı insanın elinde yapmak gerekir. yani doğrusu `aynı fotoğrafçının elinde iyi fotoğraf makinesinin iyi fotoğraf çekmesi` dir.
  • “bir fotoğrafçının en önemli ekipmanı iyi bir çift ayakkabıdır.”

    (bkz: sebastiao salgado)
hesabın var mı? giriş yap