• özel ilgi, dikkat, özen, emek, sevgi ve şefkat ister.

    ''kendi olmak'', iyi biri olmak ve hep öyle kalabilmek, kendine de başkalarına da iyi bakabilmek.

    hayatı sevmek ister.
  • kaliteli ve minimal yaşamaktır.
    (bkz: az - öz)
  • bence türkiye sınırlarında yakın zamanlarda kullanılamamış ve de kullanılamayacak bir ifade. elbette şuan faizlerden herkesin haberi var herkes elbette ki alım gücünün ne kadar az olduğunun da farkında hepsine üstlük krediletin ve borçların ödeme faizleri de her gün yavaş yavaş artıyor. ama bence tüm bunlar silinse, herkes şuan aldığının kat kat fazlasını alsa da yine de doğru düzgün kimse şu ülkede gülümseyerek çıkmayacak evinden işine, kimse birasını yudumlarken aklından endişesi geçmeden bitiremeyecek bence paranın çok ötesinde de sorunlarımız var buralarda.
  • içsel huzurla mümkündür.
  • etkili filozoflardan iyi bir yaşam için 34 kısa kural:

    1- harika yaşamlar sağlam temeller üzerine inşa edilir. iyi bir hayat inşa etmenin ilk adımı, kendi hayatınızı tasarlarken seçenekleriniz olduğunu anlamaktır.

    2- hayatınızla ilgili her şeyi kontrol edemeyebilirsiniz, ancak temel şeyleri şekillendirmede aktif bir rol oynayabilirsiniz.

    3- alışılmışın dışında olsa bile her zaman kendinize karşı dürüst olun.

    4- duygusal patlamalar ve öfke bizi şimdiki zamandan mahrum bırakır. "öfkelendiğiniz her dakika için altmış saniyelik mutluluk kaybedersiniz." - ralph waldo emerson

    5- hayata ve onu yaşamaya dair gerçeklerinizi, algılarınızı ve varsayımlarınızı genişletmek için yeni deneyimlere ve fırsatlara açık olun.

    6- bilgi gerçekliktir - gerçekliğinizi geliştirmek için bilginizi yükseltin.

    7- sınırlarınızı her zaman kabul edin. cehaletinizi bilmek bilgeliğin anahtarıdır. "tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir." - sokrates

    8- neyin kontrolünüzde olduğunu iyi bir şekilde anlamak mutluluğun anahtarıdır.

    9- gerçek bir plan ya da amaç olmadan pasif bir şekilde an be an hayatın içinde sürüklenmek yerine, her gün yaptığınız şeyleri aktif olarak seçmeyi ve mümkün olduğunca anlamlı hale getirmeyi deneyin.

    10- başkalarının ne düşündüğünü, ne söylediğini ya da ne yaptığını kontrol edemezsiniz: bırakın bu sizin insanlardan beklentilerinizi yönlendirsin.

    11- diliniz gerçekliğinizi tanımlar: tek gerçek olduğunu düşündüğünüz şeyi sorgulayın. "dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır." - ludwig wittgenstein

    12- rasyonel yanılgıları tespit etme beceriniz, düşüncelerinizin kör noktalarının üstesinden gelmenin anahtarıdır. incelenmemiş varsayım, nesnel gerçekliğe kapıları kapatır.

    13- gerçeklik kusursuz değildir. "içinde yaşadığımız ve varlığımıza sahip olduğumuz bu gerçekliğin altında, başka ve tamamen farklı bir gerçeklik gizlidir." - friedrich nietzsche

    14- kalıtsal inançlarınızı sorgulayarak neye inandığınızı anlayacak ve nihayetinde kendinizi daha iyi tanıyacaksınız.

    15- sorgulama eylemi gerçeği bulmanın tek yoludur - merakınızı koruyun. "bilmeye cesaret edin! kendi zekanızı kullanma cesaretine sahip olun." - ımmanuel kant

    16- bağımsız düşünmek kendinizi bulmanın tek yoludur. "kendini bulmak için, kendin için düşün." - sokrates

    17- yaşamak için tek bir "doğru" yol yoktur. iyi bir yaşam devam eden bir deneyimdir. sizin için işe yarayan şeyleri tekrarlayın ama anlayışınızı ve zihniyetinizi geliştirmek için araştırmaya devam edin.

    18- her zaman bir çıkış yolu vardır - sizin işiniz duygu, akıl ve mantık arasında denge kurmaktır.

    19- bütün yollar mutluluğa çıkar. "mutluluk hayatın anlamı ve amacıdır, insan varoluşunun tüm amacı ve sonudur." - aristoteles

    20- anlamlı bir iş yapmak için çabalayın: özgürlüğünüz buna bağlıdır.

    21- şimdiyi seçin. şimdiyi yakalayın. şimdiki zamanda ol. "yaşamak dünyadaki en nadir şeydir. çoğu insan var olur, hepsi bu." - oscar wilde

    22- geçmiş ve gelecek, olmuş ya da olabilecek şeylerin yanılsamalarıdır. hayatınızı beklenti içinde yaşamayın.

    23- "hayat çözülmesi gereken bir sorun değil, yaşanması gereken bir gerçekliktir." - soren kierkegaard

    24- başkalarını değiştirmeyi hedeflemeyin. dünyanızı yönetmek için kendinize hakim olun. "dünya yerine kendinizi fethedin." - rene descartes

    25- "doğru" cevapların ne olduğunu mutlak bir kesinlikle bilemeyiz, ancak açık fikirli olursak değerli bir perspektif kazanabiliriz.

    26- hayat anlamlıdır - kişisel anlamınızı bulun.

    27- "hayatın anlamı, siz ona ne atfederseniz odur. hayatta olmak anlamdır." - joseph campbell

    28- düşüncelerinize, sözlerinize ve eylemlerinize dikkat edin ve modern dikkat dağıtıcı unsurlara kapılmamaya çalışın.

    29- yaşam için değerlerinizi, etiğinizi ve ilkelerinizi tanımlayın - bunlar mümkün olan en iyi hayatınızı yaşamanın temelidir.

    30- bilgi birikiminiz hayata yaklaşımınızı belirler. farklı bir sonuç istiyorsanız, zihniyetinizi geliştirin. "burada hiç kimsenin bilgisi deneyiminin ötesine geçemez" - john locke

    31- iyi bir yaşam sürmek için hem bilgeliğe hem de erdeme ihtiyacınız vardır. iyi bir bilgelik iyi bir erdeme yol açar ve bunun tersi de geçerlidir. bilgelik, bilgiyi tanıma, anlama ve uygulama yeteneğidir. erdem ise iyi bir yaşam sürmenize yardımcı olan karakter alışkanlıklarını ifade eder.

    32- daha iyi sorular sormayı öğrenin. deneme ve yanılma süreci sayesinde daha önce bilinmeyen çözümleri keşfedebilirsiniz.

    33- geçmişten ders alın ama orada kalmayın. "hayat geriye doğru anlaşılmalıdır. ama ileriye doğru yaşanmalıdır" - søren kierkegaard

    34- bilgi edinmek yeterli değildir - bildiklerinizi uygulayın. "iyi bir zihne sahip olmak yeterli değildir; asıl önemli olan onu iyi kullanmaktır." - rené descartes
  • kimse kimseyi kandırmasın, iyi yaşamak ancak ve ancak iyi parayla mümkün olabilen bir şeydir. hayal kuracak hale gelmek için bile para lazım.
  • ~1094 yılında bir amerikan magazin dergisinin açtığı “başarılı olmanın en iyi tanımı” yarışmasını şu tanımlama ile mrs. bessie anderson kazanmış..

    “iyi yaşamış,sık gülmüş ve çok sevmiş bir kimse hayatta başarılı olmuş demektir.!”

    #alıntı

    başarılı olma başlığını baz almadan,mrs anderson söylemine ek olarak kocaman “sağlıklı olmak” iyi yaşamaktır demek istiyorum..

    sağlık olmadan,başarın olmuş..neye yarar..

    az önce,çocukluk arkadaşımın meme kanseri olduğunu öğrendim kuzenimden..yüreğime oturdu..o yüzden iyi ve mutlu yaşamak=sağlıklı olmak..başkada diyeceğim yok..
  • nasıl sağlanır? bunu düşündüm, sanırım rutinler oluşturmak gerekiyor. hayatı bi etkinlik programı tadında gibi yaşamak. film saatin olacak gun boyu o saati gelmesini hayal edeceksin. kitap saatin olacak, merak ettiğin kitap için o saati bekleyeceksin vesaire gibi. yani aslında okulda son iki dersi beden olan günü beklemek gibi. ramazanda iftarı. umit ve beklenti insanı yaşatıyor. iyi hissediyorsun.
hesabın var mı? giriş yap