• tıpta da kullanılan bir terim olan iyon tuzağı :

    temelde pasif difüzyona elverişli bir membranla ayrılmış iki kompartımanda eğer ph farkı varsa, bu farka bağlı olarak ilaçlar daha fazla iyonize olmalarına uygun olan kompartımanda toplanma eğiliminde olurlar.(asidik ilaçlar bazik ph'da, bazik ilaçlar asidik ph'da iyonize olur)
    ilaçların non- iyonize oldukları ph'da vücut membranlarından geçebildiği, iyonize olduğu ph'da absorbsiyona uğramadığı bilindiği için bazı ilaçlarla oluşan zehirlenmelerin tedavisinde bu iyon tuzağı prensibinden yararlanılır. bazik yapılı ilaçlarda idrarı asitleştiren amonyum klorür, asidik yapılı ilaçlarda idrarı bazikleştiren sodyum bikarbonat gibi maddeler kullanılması ilacın tübüler reabsorbsiyonunu azaltır ve iyon tuzağına çekilerek** vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
  • potansiyel kof aksiyon filmi adı.
  • pozitif iyonlarla dolu bi yere gelen negatif bir iyonun yaşayacağı durum
  • iyon tuzağı kuralına göre asidik ilaçlar bazik, bazik ilaçlar da asidik vücut sıvılarının bulunduğu bölgelerde birikir.

    bununla ilgili en dikkat edilmesi gereken vücut sıvısı anne sütüdür çünkü anne sütü asidiktir. bağımlılık yapan ilaçlar genelde baziktir (kokain,morfin,amfetamin gibi). bu ilaçları kullanan anneler çocuğunu emzirirse çocuk farkında olmadan bağımlı hale gelir.
  • bazik ilaçların asit ortamda,asit ilaçların bazik ortamda birikmesi sonucu morfin,eroin gibi maddelerin kanda değil mide suyunda aranmasının nedeni olan temel bir prensip.
    bunun tedavi şekli ise şudur:asit ilaçla bir zehirlenme meydana gelirse idrar bazikleştirilir veya tam tersi.
    dipnot:bazik ilaçlar asidik olan süte ve fetüse daha çok geçer
    zehirlenmelerinde diyaliz uygun değildir
    morfin mide asidine
    digoksin kasa
    klorokin melanin zengin doku olan göze
    antidepresanlar akciğere
    bifosfonat ve tetrasiklinler kemiğe
    amiodoron tiroid ve akciğere
    sekestre olurlar.
    sekestre olan ilaçların vücutta kalma süresi uzundur örneğin bifosfanat 12 yıl.
    sekestre olan ilaçların sanal dağılım hacmi vücut hacminden büyüktür.
    aspirin fenobarbital gibi asit ilaçla zehirlenmede idrar sodyum bikarbonatla bazikleştirilir(böylece tübüler geri alım azaltılmış olur)
    kinidin gibi bazik ilaçlarla zehirlenmede idrar amonyum klorür ile asitleştirilir.
hesabın var mı? giriş yap