• bi atomun toplam elektron sayısı kadar iyonlasma enerjisi vardır
  • e(toplam) = 0 kosulunu saglayabilmek icin gerekli enerjiye denir.
  • bir atom veya molekulden bir elektron cıkarmak icin gereken minimum enerjiye (elektron-volt) verilen isim. iyonizasyon enerjisi de denir.
  • periyodik tabloda sagdan sola dogru artan yukarıdan asagı dogru gidildikce azalan enerjidir. (bkz: meb lise1 kimya kitabı)
  • periyodik tabloda gruplara göre 1a<3a<2a<4a<6a<5a<7a<8a sırası ile artan enerji türüdür.

    2a ve 5a gruplarının sıralmayı bozma sebebi küresel simetrik olmalarından kaynaklanır.
  • iyonlasma enerjisi her atom icin endotermiktir. ayrica ikinci ve ucuncu bir elektronu koparmak icin gereken enerji de giderek yukselir. ornegin aluminyumun ikinci iyonlasma enerjisi birincisinden yuksetir. ucuncu elektronu koparmak istediginizde ise cok daha fazla bir enerji vermeniz gerekir. ucuncu elektron koptuktan sonra atom artik soy gaz konfigurasyonuna sahiptir fakat bu bizim sozel kafamizin basmasi icin gelistirilmis bir slogan oldugundan pek bisey ifade etmez. elbette dorduncu elektronu koparmak korkunc bir enerji gerektirecektir fakat ucuncuye kadar da az enerji harcamamisizdir. aslinda onemli olan en sonunda kazanacagimiz lattice energydir ki bu aluminyumun +3 yukte olmasiyla tavana vurur.
  • (bkz: plazma)
  • genelde iyonlaşma enerjileri jul (j) cinsinden ifade edilir. ancak iyonlaşma enerjilerini kalori cinsinden bulmak istiyorsan, 4.184 ile çarpman gerekir. çünkü 1 kalori tam olarak 4.184 jul’ dür.
    *ningen janai uyardı o sayıya bölmek gerekiyor diye, haklı. vega'nın son albümünü dinlediğim günlerden vega'nın son albümünü dinlediğim günlere selamlar.
  • herhangi bir elemente ait atomun temel haldeki elektronunu atomdan koparmak için gerekli olan enerji miktarıdır.

    temel haldeki elektron: atom çekirdeğine en yakın, eliptik seçkin yörüngede "dönmekte" olan elektrondur. iyonlaşma enerjisi kadar enerjiyi kabul eden atom, çekirdeğe en yakın konumdaki elektronunu sonsuz uzağa ( sıfır enerji ) gönderir. bu sayede + değerlik kazanarak iyonize hale geçer. böylece yüklü parçacık tanımı içine elektron kaybederek + değerlik almış atomlar da girer. çok önemli bir bilgidir. atomların iç enerji değerlerini bulmaya ve kullanmaya yarayan bir mühendisliğin ( atom fiziği ) temelleri de bu sayede atılmış olur.

    öyle önemli bir kavramdır ki bu seçkin ve belirli iyonlaşma enerjilerinin büyüklüğü... bu sayede herhangi bir ortamdan, yıldızdan ya da gezegenden gelen ışık analiz edilerek kayıp enerji değerleri aranır... örneğin: sistemimizdeki herhangi bir gezegenin önce güneşten alıp sonra bize yansıttığı ışığın enerji spektrumu analizinde 10,4 ev * gibi bir kayıp varsa o gezegen yüzeyinde cıva ( hg ) bulunduğunu anlarız. vb... çünkü bu enerji değeri cıva atomunun temel haldeki elektronunun hem bağlanma hem de atoma ait iyonlaşma enerjisidir.
hesabın var mı? giriş yap