• tiroid kanseri teşhisinin ardından, kanser türü, nodül çapı gibi bir takım etkenlere bakılarak doktorun radyoiyot tedavisi görmene karar verdiğinde uygulanan diyet türüdür. diyette iyot içeren besinlerden uzak durursun belli bir süre.. böylece iyot tutan hücreler iyoda aç kalır ve radyoaktif iyodu bastı mıydı, bu hücreler iyodu yakalar ve sonra da görürler ............
    aldığın radyoiyodun bir hikmeti de görüntüleme ile ilgili... hastaneden taburcu edildin, belli bir düzeye indi radyasyon, ondan sonra sintigrafi çekilirken bu iyoddan faydalanılır.

    peki tedavi sonrasında diyetle işin bitti mi? hayır...
    rutin kontroller arasında yer alan vücut taramalarından önce de 15 gün süre ile bu diyet programına uyman gerekir.
    hayatı boyunca diyetmiş, lightmış hiç işi olmamış insanlar için herhalde en zor süreçtir tedavi ve kontroller arasında..

    arkadaş, bir şey yasak olunca bu kadar mı kıymete biner...
    hayır kaçamak yapmak gibi bir hakkın yok, öğrenmen lazım nüksetmiş mi, yayılmış mı, aman bi yanlışlık olmasın da içimiz rahat etsin filan dersin...
    off offf
  • uygulamasi gercekten zor ve sinir bozucu bu diyeti uygulayan kisiler;
    - yumurta ve sut urunlerinin yasak olmasi sonucu kahvaltida sadece domates ve salatalik yemek zorunda kalir
    - sadece iyottan arindirilmis tuz kullanmasi gerektiginden disarda yemek yiyemez
    - deniz urunlerini tabii ki hayal dahi edemez..
    offff offf offff
  • kutsal tiroid ilacını birakmışsın, yorgun hissediyorsun. elin ayağın kalkmıyor. bir de acaba testler nasıl sonuçlanacak, yeniden radyoiyot tedavisi görmem gerekecek mi diye düşünüp dururken tüm bunlar yetmezmişcesine "ne yiyeceğim ben yaaa" diye sinir krizleri geçirtir insana.

    ya hu her şeyin içinde iyot olur mu? :(
  • ingiizcesi olanlara dev hizmet: http://www.thyca.org/…oad/document/231/cookbook.pdf

    ya bu diyet çok zor amınakoyim. şu an canım pastırmalı pizza ve aynı anda baklava çekiyor. az kaldı az, sonrası aydınlık.
  • (bkz: kisitli iyot diyeti)
    (bkz: dusuk iyot diyeti)

    iyot diyeti yahut iyotsuz diyet' den ziyade, dusuk iyot diyeti ya da kisitli iyot diyeti isimleri ile anilmasi gereken, radyoiyot tedavisi' den * * 15 gun oncesi baslanilmasi ve tedaviden sonra 3-7 gun daha devam edilmesi gerekilen diyet turu.

    internette bulunabilecek yanlis bilgilere (ozellikle birbirinin kopyasi olan turkce kaynaklara) itibar edilmesi, halihazirda bircok kisi icin zorlu olan bu diyeti, katlanilmaz duruma sokabilir. zira bu diyetin amaci gunluk iyot alimini sifirlamak degil, sadece belirli bir seviyenin asagisina cekmektir. zaten iyot alimini sifirlamak da pratikte mumkun degildir.

    kisitli iyot diyeti nispeten yuksek iyot iceren besinlerden (sut urunleri, deniz urunleri, yumurtanin sarisi, iyotlu tuz) ve bunlari iceren, icerme ihtimali olan gidalardan (ozellikle hazir gidalardan) uzak durarak rahatlikla uygulanabilir.

    detayli bilgi icin, bulunabilecek en sade ve guvenilir kaynaga (ingilizce - pdf) asagidaki linkten goz atilabiilir veya so 80s kisisi ile iletisime gecilebilir.

    https://www.thyroidcancercanada.org/…e_web_2017.pdf

    not: so 80s kisisi bu konuda herhangi bir uzmanliga sahip olmayip, dogru bilgilere ulasmak icin arastirmaya vakit bulabilmis, bu bilgileri kendi tedavi surecince uygulamis ve yanlis anlasilmalari gidermek icin bu platformda yaziya dokmustur. doktoronuzun verecegi tavsiyelere uymaniz tedavi surecinizin daha olumlu gecmesine yardimci olacaktir.

    (bkz: #69987041) - radyoiyot tedavisi

    (bkz: papiller tiroid ca)
  • yaklaşık iki hafta süreyle kasım ayında uyguladığım kısıtlı iyot diyetinde yediklerim:

    kahvaltı:
    iyotsuz tuzlu kabuğu derin soyulmuş patates kızartması
    iyotsuz tuzlu evde yapılmış bazlama
    patatesli yumurtasız yoğurtsuz/sütsüz poğaça
    işlem görmemiş tuzsuz zeytin
    bal
    domates
    salatalık
    portakal suyu
    çay

    ara öğün:
    tatlı kurabiye (un-vanilya-pudra şekeri-yağ)
    poğaça (patates-un-su-yağ)
    mandalina-portakal-elma

    öğle-akşam yemeği:
    etli şehriye çorbası
    tavuklu şehriye çorbası
    her türlü kırmızı et-tavuk
    patatesli etli yemek
    bulgur pilavı
    patates-patlıcan-biber-domates-etli türlü
    bulgur-et-patatesli kızartma köfte
    kuskus salatası

    uygulayacaklara tavsiyem, öncesinde bu gıdaları pek yemesinler ki canları çeksin. bi de diyet başlamadan canları ne çekiyorsa yesinler. ilk günler patates kızartması etli yemekler falan baya hoşuma gitti oh dedim böyle kısıtlı diyet mi olur. ama son günlere doğru cidden insanın sinirleri bozuluyo, halsizleşiyor tiroid ilacını da kestiğinden. bir de çoğu sebze serbest aslında ama kış ayına denk geldiği için benim diyetim çoğu sebzeyi yiyemedim.

    5mci öncesi yeniden diyet sonrası edit: ince açılan hamura yağ sürüp ceviz şeker koyarak gül böreği gibi sarılmasıyla yapılan bizim katmer dediğimiz enfes şeyden yapanınız varsa diyet boyunca yapın yaptırın yiyin. moral bozukluğu falan kalmıyor.
  • insani patates kizartmasi, tavuk ve limonatadan tiksindiren diyet turu. domates ve salataliktan da oyle. muhtemelen hastaligin her seyden daha can sikici kismi bu diyet donemi ya. karnim acikinca burnuma tavuk ve patates kizartmasi kokusu geliyor ve midem bulanmaya basliyor artik.

    tedavi alacagim donem tam 1 ay bu diyeti yapmis bir insan olarak su 10 gun beni canimdan bezdiriyor artik. hani ne zaman geliyoruz 10 yilda 1 yapilacak kontrol asamasina ya.
  • graves hastalığında doktorum tarafından uygulamam uygun görülmüştü bu diyeti tamamen sıkı kurallar değil ama deniz ürünleri ve tuza genel anlamda dikkat ettim ve dalgalanmaktan bayrağa dönen tiroidim her ne hikmetse düzene girdi ve olumlu bir tedavi süreci geçiriyorum.
  • uzun uzadıya yazabilirim, tavsiyeler falan filan. ama hepsi aha aşağıdaki vereceğim bkz’a çıkıyor.
    (bkz: anasını sikeyim böyle diyetin)

    ben küfreden bir insan değilim sözlük. ama bu diyet bir insan evladına yaptırılacak şey değil`::(`.
  • şuana kadar 2 kere yaptığım ve 2.nin sonunda 2 kutu iyotsuz tuzu diyetin verdiği mutsuzluk yüzünden artık bitti bir daha bu diyeti didikleseler bile yapmam dediğim ve zevkle o 2 kutuyu çöpe attığım ve yarın 3.süne başlıcağım bir diyet türüdür.
    ilk 2 sinde çok fazla düşünüyordum ben ne yicem napıcam bilmem ne zırt bırt birde bende aşırı paranoyaklık var adanada istediğin şekilde ekmeğini yapan fırınlar var güvenip yaptıramıyorum çunku diyeti olabildiğince hatasız yapmaya çalısıyorum ve açıkçası türk insanın iş tecrübesine bazı konularda güvenmiyorum.ilk başlıcak kişilere anlatmak istediğim şeyler var bunlar:
    klasik olucak ama kafanıza takmayın aç kalmıyorsunuz kafanıza takmayın dedım dıye kafanıza takılmıcak dıye bısey yok ben bıle şuan sövüyorum 3. için.
    marketten kendinize iyotsuz tuz alıcaksınız ve diyet listesi dışında benım aklıma gelen yiyecekler şunlar.
    sabahları yumurta beyazı haşlanmıs meyve sebze brokoli veya yeşillikler domates salatalık ev yapımı fıstık ezmesı reçeller ekmek(iyotsuz tuz ve kendı ununuzla yapılmıs değirmenlerden alın çoğu market ununun içinde tuz oluyor sonra ekmek yaptırın bir fırıncıyla konusun durumu anlatın hastalığınızı size seve seve yardımcı oluyorlar.)
    onun haricinde meyve sularını için bol bol vişne ve kiraz dışında taze sıkılmıs için portakal elma ananas ne gelirse aklınıza.
    soda ve filtre kahve serbest çay bazı listelerde yasak bazılarında serbest ama ben içiyorum.
    yenebilir en güzel yiyecek te bana göre lahmacun yaptırmak ben çok fazla lahmacun yaptırıp yemıstık hem lezzetlıde oluyor hızlıda .
    beyaz et kırmızı ette sizi bol bol doyurucaktır.
    birde gunlerınızı bölun pazartesı aksam tavuk salı et çarsamba tavuklu salata zırt bırt gibi o zaman cok daha kolay geçiyor.
    2 haftalık bu surec hızlı gecıyor arkadaslar.geçmis olsun hepimize
hesabın var mı? giriş yap