• 1988'de başlanır.
    12 aralık 1993'te gaziemir-ışıkkent arası açılır. (ilk açılış) aynı zamanda aydın otoyoluna bağlanır.
    10 temmuz 1997'de bornova'daki karayolu bağlantısı yapılır. (eylül 1997'de çeşme otobanı biter)
    15 ağustos 1998'de gaziemir-uzundere arası açılır.
    10 nisan 1999'da otogar bağlantısı yapılır. 30 nisan'da uzundere-balçova arası açılır. (kuzey dalı yıllardır inşa edilmektedir. 30 nisan'da karşıyaka tünelleri bitirilir)
    6 ağustos 2002'de balçova'da viyadüklerle çeşme otobanı bağlantısı yapılır. (3 yıldır bağlantı yok!) artık bornova-çeşme arası tamam.
    kuzey dalı bu dönemde çok yavaşlar. (2001'de bitmesi gerekirdi) 2004 sıralarında bornova viyadüğü hala bitmemiştir.
    2005 sonrasında inşaat hızlanır.
    19 ocak 2007'de bornova-karşıyaka arası açılır. (sonunda!) ama ilk zamanlarında bağlantı yolları ve ana caddelerde büyük sorunlar oluşur.
    2008'de çiğli uzatması yapılır.
    2011'de çiğli hava üssü/sasalı uzatması tamamlanır.
    2015'te koyundere/menemen'e kadar uzar.
    2017'de belkahve tünelleriyle kemalpaşa kolu açılır. (bornova bağlantısının şekli şemali değişir)

    bu zamanlarda da menemen-aliağa-çandarlı ihalesi yapılacakmış.
    30 senede metropol kurulurdu lan!
  • bugun iki adet at arabasinin yaris yaptigi yoldur. o kadar istekli yarisiyolardi ki yavaslayip izledim kendilerini.
  • ankara ve istanbul yollarına bağlanmayan çevreyoludur. üstelik bir noktada üzer(ler)inden, bir noktada da birinin altından geçmektedir.

    ben böyle saçmalık görmedim. trafik yoğun saatlerde izmir'den istanbul (manisa) ya da ankara'ya gidecekseniz önce şehiriçinden çevreyoluna çıkmanız, sonra çevreyolundan tekrar şehiriçine girmeniz ve şehirlerarası yola çıkmadan önce en az 10 defa trafik ışığı beklemeniz gerekiyor, kurtuluşu yok.

    ulaştırma bakanı binali yıldırım da, 2011 milletvekili seçimlerinde izmir'den adaymış.
  • bornova buca arası sadece çevre yolu değil aynı zamanda marmara bölgesi ve muğla bölgesi arasındaki ana geçiş noktasıdır. çeşme, aydın vs. de eklenince ülkenin en kalabalık nüfusunun en büyük tatil bölgelerine ulaşımındaki geçiş noktası oluyor. bu sebeptendir ki izmir trafiği de eklenince yaz aylarında çekilmez bir hal alıyor. turgutlu torbalı arasına aynı şekilde bir yol çekilip transit geçiş buraya kayarsa epey bir rahatlama olacaktır.
  • ne zaman açtılar bilmiyorum ama bugün tesadüfen menemen tarafına giderken koyundere'ye kadarki kısmının açılmış olduğunu gördüğüm çevre yolu. çok sessiz sedasız açmışlar demek ki.
  • menemen ve ötesi için hala hizmet verememesi büyük hayal kırıklığı yaşatan proje.
  • manisa'dan gelip de girdikten sonra guneye dogru devam ederken bir kavsaginda hem duz (selcuk yonu), hem de saga donus (cesme yonu) icin "adnan menderes havalimani" ibaresini bulunduran tabelaya sahip yol.

    e tamam, anladik, iki yoldan da gidilebiliyor havalimanina, ama secin birisini ve insanlari oradan yollayin, kafa karistirmayin kardesim. ayni kavsakta hem duz gidise, hem de saga donuse ayni yerin adi konur mu ya? hani buyuk bir semt falan olsa bir dereceye kadar da bu bir havaalani kardesim.

    muhtemelen saga donup gidince daha kisa, ama o zaman da gaziemir'de trafige girme riski var (gerci simdi oralarda altgecitler yapilmis, trafik isigi yok). duz gidince muhtemelen biraz daha uzak, ama o zaman da kentici trafigi derdi yok.

    neyse, uzun lafin kisasi, kafamizi karistirmayin yetkililer...
  • abartı bir şekilde sabuncubeline dağ delerek ulaşması ordandan ankara yoluna bağlanması düşünülen bir yol kendisi. yalnız bu projeyle birlikte havalimanına izmir turu yaparak götüren çevreyoluna laf atarken bir anda dahada büyük bir izmir turu attıran bir yeni yol geliyor ve dağ delmesi falan baya zorlu bir proje bakalım sunulduğu gibi olacak mı .
  • çiğli bornova arası için biçilmiş kaftan olmakla birlikte diğer güzergahlarda özellikle balçova için epey masraflı ulaşım biçimi.

    çiğliden girip forumdan çıkmak şeklinde çok kolay ve kısa ulaşım sağlasa da havalimanı,balçova gibi yerlere gidiş içinde değişik oranlarda yolu uzatır.
  • otogar kavşağı ile çeşme ayrımı arasındaki yaklaşık o 10 km lik kesimde en sağda 60 le giden kamyonun, orta şeritteki 70 le başka bir kamyon tarafından sollandığını ve bu ikisinin de 80 le giden bir otobüs tarafından solladığını görebileceğiniz çevre yoludur..

    ondan sonra 15 km lik kuyruklar .. cuma akşamları kilitleri.. 150 ile giderken birden yapılan acı frenler.. arkadan çarpmalar.. bi ton saçmalık..

    bu hayat cahil ve gerzeklere ne kolay lan..
hesabın var mı? giriş yap