• (bkz: izmir ayazı)
  • iki şehirde de uzun yıllar kalmış biri olarak söylüyorum izmir ayazı bir halt yiyemez. ankara ayazı başkadır. izmir soğuk mudur, soğuktur. kış mevsiminden bahsediyoruz, izmirin daha çok fırın ekmek yemesi lazım ki gerekte yok bence ...
  • ankara'nın soğuğu ile karşılaştırılamayacak soğuktur.
    ankara'nın soğuğunu bilen biri olarak söylüyorum.
    ancak izmir soğuk olmaz, biz klima ile ısınıyoruz, o da onbeş gün diyenler de halt yiyorlar. kat kat giyinip pofuduk terliklerle üşüyerek kışı geçiriyorlar.
    aralık, ocak, şubat. üç ay iyi soğuk olur. öyle tınal soba istemez ama yine de soğuk olur.
  • eskişehir ayazı ile karşılaştırıldığında, bahçeli deyimiyle cücük olarak kalacaktır.

    http://www.youtube.com/watch?v=tpn5asio7ow
  • tınaztepe edalarında iliklerde hissedilmektedir efendim
  • izmirin esas soğuğu ocak ayının özellikle 5-20 arasında olur. kısa sürer. genelde 10 gün sürer, 1 haftası baya serttir.

    işte o an yaşanan o ayaz soğuğu ne ankarada var ne istanbulda arkadaşlar. 3 şehri de iyi bilirim ben. ankaradan gelip montsuz bile gezilir lan izmirde ne var diyen 1 arkadaş tövbe etmişti ankaraya bir daha soğuk dersem diye.

    o 1 hafta hariç izmir soğuğu soğuk değildir. kışlar sakin geçer.

    bir de şu var. insanların genelde tam olarak idrak edemediği şey şu. insanı asıl üşüten şey rüzgardır.

    yani -5 derecede dur. yarım saat üşümezsin ama 5 derecede hafif bir rüzgarda 5 dakika duramazsın.

    bu yüzden izmirde özellikle sahil tarafından denizden gelen rüzgarda durursan götün fena donar ki işte o yukarda belirttiğim periyodu fantastik soğuk yapan da tam olarak bu
    rüzgar olmasa izmirde soğuk moğuk yok kandırmayalım kimseyi.

    bu arada 2 yıl ardahanda yaşamış adamım. yıllarca mojave çölünde de yaşadım. soğuğu da sıcağı da iyi biliriz*
  • izmir soğuğu yoktur, izmir ayazı vardır. onu da hafif almamak gerekir zira ziyadesiyle toto dondurur. aralık ayı değil ama ocak sonundaki fena süründürür.
  • izmir soğuğunun sebebi havanın çok soğuk olması değildir. en fazla 8-10 dereceye düşer hava. -10'lara alışkın adam "o da neymiş ki" der bunu duyunca. ama kazın ayağı öyle değil.

    izmir soğuğunun adamın iliğini dondurmasının iki temel nedeni vardır: birincisi, izmir'de, özellikle de soğuğun imanına kadar hissedildiği bornova gibi yerlerinde, sürekli, hafif de olsa, bir esinti mevcuttur. bu da vücudun kaybettiği ısı miktarını arttırır.

    ikincisi de, havadaki yüksek nem oranıdır. bu da havanın ısı kaldırma kapasitesini arttırarak yine kaybedilen ısı miktarını arttırır.

    bu ikisinin birleşimi olarak, izmir'de insan çok hızlı ve derinlemesine ısı kaybeder. üstüne, hava aşırı, dondurucu soğuk olmadığı için, vücudun aşırı soğuğa karşı savunma mekanizmalarının bir kısmı devreye girmez. amiyane tabirle soğuk adamın içine işler. dolayısıyla, her ne kadar izmir'de adamın burnunu çatlatan cinsten bir soğuk olmasa da, izmir'in üşümesi, ankara, hatta erzurum'da göreceğiniz cinsten üşümekten bin beterdir. zira tekrar ısınmak çok daha fazla zaman alır.
  • bana 16 senedir izmirdeim bukadar ani ve şiddetli hava değişimi görmedim dedirten soğuk. bildiğin soğuk ya..kat kat giyin içine işlio dışarı sigara içmeye çıkmaya tırsıorum arkadaş.
hesabın var mı? giriş yap