• otostop la iznik'e gittiginizde gunes batarken iznikte oldugunuzda
    gozunuze mukemmel gorunuyor, tam golun uzerine batan bi gunes.. hava ilik..
    muhtesem..
  • hemen yanında ufak tek katlı evciklerden oluşan bir otel var*...güneşin batışı ile iznik gölünü seyredip, sonrasında gece su sesleri altında uyuyup, sabah güneş ve kuş sesleri ile uyanma şansı veren bir yer...
  • marmara bölgesi'nin en buyuk gölü
  • nazım hikmet'in şeyh bedrettin destanı'nın bir mısrasında, "bu göl iznik gölüdür, durgundur, karanlıktır, derindir..." diye başladığı, eskiden suyunun temizliğiyle halk arasında, "olm iznik gölü dünyanın en temiz üçüncü gölü seçilmiş", "dünyanın en güzel güneşi burada batıyormuş" efsanelerinin haklı olarak yayıldığı, sularından nefis çayların pişirildiği ancak günümüzde içine girilemeyecek derecede kirlenen su birikintisi. güneş hala muhteşem batar o ayrı.
  • yazin su seviyesi dusunce golun icinde bir minare tepesinin gorundugune dair soylentiler dolasir. golde eskiden bir yerlesim yeri bulunduguna dair arkeolojik kanitlar vardir amma.. golun islamiyet'ten daha onceki zamanlarda olustugu dusunulunce icinde bir minare olmasi imkansiz gibi gozukuyor..
  • suyu hafif sodalidir. bu sebeple iznikliler ya da yenisehirliler, iznik golune yesil sabunla girerler. golun suyuyla yikandiginizda saciniz ilk basta kece gibi olur, sonra alisir, yumusacik olur. golun etrafina cadir kurmak adetlerdendir. cok dingindir suyu, upuzun, sessiz... icerisinde bol miktarda uysal su yilanlari vardir bu golun. bircok yerinde de saz ve sazlik bulmak mümkündür. uzerinde en cok tas sektirilebilecek goldur turkiye'deki. bir de turkiye haritasi cizerken, cizmesi kolaydir iznik golunu. marmara denizini boyle tunemis fare gibi cizersin. on bacaklarinin oraya küçük br elips gibi yerlestirirsin sonra iznik golunu. gun batımını izlemek ise unutulmayanlarındandır iznik gölünün... severim...
  • su yılanlarıyla ya da kıyıda bulunan sülüklerle,su böcükleriyle muhattap olmadan yüzmek isteyenlerin; kıyıdan kayıkla açılıp en derin yerine cumburlop yapması gereken göldür.benimde içinde yüzdüğüm ilk göldür.tatlı su olmasından ötürü daldıktan sonra yüzeye çıkmak için epey bi efor sarfetmek gerekiyor.bir de, kuma basmaya alışık insanlara dip yüzeyde kumun olmadığını hatırlatır, balçıkla temas ettiklerinde huysuzlanmamaları için suya terlik hatta ayakkabı ile girmelerini öneririm.
  • türkiye'nin 5.büyük gölü,bursa ili sınırları ,içinde yer alır
  • kıyısında oturup sabah bir bardak çayla güneşin doğuşunun, akşam ise bir tek rakıyla güneşin batışının izlenmesi gereken keyif gölü.

    not: bu tip eylemler için gölün güney sahil şeridini tavsiye ederim.
hesabın var mı? giriş yap