• bir dilbilimci olarak "mevcut diller yeterince incelenmis, yapılmışı tekrar etmenin kime ne faydası var" düşüncesiyle olmayan bir dil yaratmış, sonra da "insanları toplum yapan ortak dilleridir" mantığından yola çıkarak "bu dili konuşan bir grup insan da lazım" deyip elfleri yaratmış, "eh ortada bir halk varsa bunun bir de tarihi, coğrafyası, destanları filan olur" demiş, onu da yapmış, "dünyada bir sürü değişik ırk var, orta dünyada da olmalı" deyip başka ırklar oluşturup sonra onlara da tarih coğrafya oluşturma çabasına girmiş, kendisine şarlatan diyenlere gülüp geçmiş, şimdi "yaptığı" dil üniversitelerde kürsü açılmasına, dünyanin dört bir yerinde incelemeler yapılması için projeler oluşturulmasına yol açmış inanilmaz beyin sahibi, eli öpülecek insan. şarlatan diyenlerin çocukları şimdi elfçenin bir dil olduğunu kabul ediyorlar, hiç bir yerde konuşuluyor olmadığı halde. hikayenin kurgusu, mantığı, karakterler filan zaten takdire şayan ama en büyüleyici olanı o yazdığı dilin bir de tarihi olması, zaman içinde değişimlere uğramışlığı, tengwar alfabesiyle yazılışı, üstelik bu alfabenin de bir sürü varyasyonu olması.
  • 21.yuzyilda tek basina destan yaratan adam
  • sırf calavela'yı okuyabilmek için fince öğrenmiş,aşmış insan.
  • john ronald reuel tolkien, 3 ocak 1893'de güney afrika'da dünyaya geldi. ingiliz bir ailenin oğlu olan tolkien'in çocukluğu 1895 yılında döndükleri ingiltere’ye geçti.

    dil bilimci olan tolkien latince, fransızca ve almanca'yı erken yaşlarda öğrendi. daha sonraki yıllarda yunanca, eski ingilizce, anglo sakson dili, eski izlanda dili, gotik, modern ve ortaçağ gal dili, fince, ispanyolca ve italyanca öğrenmeye başladı. bu dillere ek olarak tolkien, kendisi de 14 farklı dil icat etmiş ve orta dünya sakinleri için alfabeler oluşturmuştur.

    sarehole köyü tolkien’in hayal dünyasında önemli bir yere sahiptir. babasının ölümü üzerine bu köye yerleşmişlerdi. köydeki cole bank road değirmeni yüzüklerin efendisi adlı romanını besleyecek önemli imgelerden bir tanesiydi.

    öğrenim hayatı sırasıyla king edward okulu, st.philip grammer okulu ve oxford üniversitesi'nde geçti. king edwards'da okurken " klasik diller başarı ödülü "nü kazandı. oxford'da okuduğu yıllarda, birmingham'da tanıştığı edith bratt ile evlendi. mezun olduktan sonra ingiliz ordusuna katıldı. (1916-1917). bu dönem dünyayı kavuran 1. dünya savaşı sürmekteydi. tolkien de somme cephesinde savaştı. çok yakın üç arkadaşından ikisini bu savaşta kaybeden tolkien, 1917 yılında geçirdiği bunalımdan ötürü ordudan ayrıldı.

    1920'de leeds üniversitesi'nde ingiliz dili okutmanlığına başladı. 4 yıl sonra da profesörlüğe yükseltildi ve o zamana dek bilinen en başarılı filoloji uzmanlarından biri oldu.

    kendini monarşist ve katolik olarak tanımlayan yazarın dünyaca ünlü eseri yüzüklerin efendisi ‘seri üretim yapan robot fabrikalara, trafik gürültüsüne ve modern avrupa yaşamının sevimsizliğine’ öfkesini kustu’ öfkesini yansıtıyordu sanki. tolkien, "yüzüklerin efendisi" basıldığında 60 yaşını geride bırakmıştı. bu eser aynı zamanda kuzey efsanelerindeki cücelerden esinlemeydi ve tolkien bu efsanelerden de beslenerek yeni bir dil inşa etmeye çalıştı.

    kitabın basımının üzerinden daha bir yıl geçmemişti ki "hobbit" çocuk edebiyatı dalında new york herald tribune ödülünü kazandı ve klasikler arasına girdi. olumlu eleştirilerin yanında olumsuz eleştiriler de alsa da bu, kitabın kısa zamanda popüler olmasına engel olmadı.

    kitabın yayımcısı stanley unwin tolkien'e "hobbit"in devamını yazmasını önerdiğinde o "yüzüklerin efendisi"ni yazmaya başlamıştı bile. 12 yılda tamamlanan "yüzüklerin efendisi", tolkien emekliye ayrılmadan önce yayımlandı. "yüzüklerin efendisi"nin ilk iki bölümü kitapçı raflarında yerlerini aldığında, takvimler 1954'ü gösteriyordu. bir yıl sonra da üçüncü bölüm ingiltere'de yayınlandı. üçleme "hobbit"ten de fazla ilgi topladı.

    emekliliğinin ardından bournemouth'a yerleşen tolkien, eşinin 1971'deki ölümünden sonra oxford'a döndü ve 2 eylül 1973'te öldü. yazar, oxford'un kuzeyindeki wolvercote mezarlığı'nda eşi edith'in yanına gömüldü.

    en önemsediği çalışmalarının bazılarının toplandığı "silmarillion"ın basılışını göremedi. 20. yy.’ın ilk yarısında olup biten her şey vardı bu kitapta: 1920’lerin ve 1930’ların puslu atmosferi, kitlelerin korkusu, arkaizme geri dönüş, vb. gibi konular işleniyordu bu kitapta.
  • "kendini hapiste bulan bir insan kalkıp da evine gitmek istedi diye onu nasıl küçümseyebiliriz? öyleyse bile duvarlar veya gardiyanlar dışında bir şeylerden söz etmesi suç mudur? mahkum göremese de dışarıdaki dünya hala gerçektir" diyerek kaçış edebiyatını anlatan;

    "insanlar anlam veremedikleri şeylere beklenenden fazla değer verildiğinde onu anlamaya calısmaya cabalamak yerine kendi değerlerini savunmaya gecerler..." sözüyle de kendisini anlamayanları takmadığını belirten muhteşem yazar.
  • silmarillion, hobbit ve lord of the ringsi ucer defa okudugum ve her seferinde beni anlatım tarziyla tasvirleriyle ve duygu yogunluguyla saran insan bu kadar detayi karakteri ırkı dili ve olayları hepberaber nasil yaratır dedirten asmis insan... okunacaksa kitaplar kesinlikle ingilizceleri okunmalıdır.tabiiki sıralama silmarillion hobbit ve ltr olarak giderse en guzeli olur.
    eowyn'in black riderlarin liderini oldurme kismi bin defa hatta on bin defa okunmalidir...
  • adına türküler dizilen ünlü ingiliz romancısı ve düşünce adamı.
    "j r r tolkien, niye gittin tütüne
    gel beraber kaçalım bak gidiyor makine"
    -anonim
  • stinge (şarkıcı) bu ismi vermiş olan yazar şahsiyet... sting'in babasıyla tolkien arkadaşlarmış ve de sting yaramaz bir kişiliğe sahipmiş çocukken tolkien de "eee sana sting diyelim o zaman" demiştir...
  • asmis insan... yuzuk kardesliginin lothlorien'e gelisiyle gunlerce ortada "ben bi elfim." diyerek, ertesi gunlerde "ben bi hobbittim, ogle yemegini kaciriyorum cekilin yolumdan lutfen." diyerek gezmeme sebep olan yuce kisilik.

    nasi bi kurgu, nasi bi detaydir bu diyerekten master tolkien'i sapkamla selamliyorum.
    (bkz: hail master tolkien)
  • uclemesinin, bitmemis hikayeler, hobbit, roverandom ve silmarillion disinda da bilimum sahane eserleri vardir, hatta sirin resimler bile cizmistir. nordik ve keltik efsaneler esin kaynagidir, dilbilimci olma ozelligini orta dunyanin cesitli dillerini yaratarak sergilemistir.
    (bkz: peri masallari uzerine) (bkz: masallar) (bkz: the adventures of tom bombadil)
hesabın var mı? giriş yap