• dempsey and makepeace dizisindeki erkek karakterin tam adi..
  • çiklet ailesinden bir balık türüdür.kuvvetli ve vahşi görünüşlüdürler. koyu zeytuni fon üzerine parlak metalik mavi, yeşil ve sarı noktalarıyla gösterişli balıklardır. isimlerini eskilerin ünlü dünya boks şampiyonundan almışlardır. bunda kavgacılıklarının da payı büyüktür.erkekler daha iri ve daha canlı renklilerdir. sırt ve karın yüzgeçleri de sivri sonlanır. dişlilerin solungaç kapaklarının aşağı bölümünde siyah puanları vardır.özellikle çiklitlere yönelik her türlü kaliteli kuru yem, yetişkin tatlı su karidesi (artemia), solucan, karides ve midye etleri. bitkisel besinlere de gereksinim duyarlar. zaman zaman kıvırcık ve haşlanmış ispanak yaprakları vermek yararlı olur.
    son derece kavgacı ve geçimsiz balıklardır. gereğinde ısırmasını da bilirler. kumları kazıp taşları oynatarak akvaryumun coğrafyasını günden güne değiştirebilirler. bitkileri de çoğu zaman yerler. geniş akvaryumlar gerektirirler. bir dempsey akvaryumu en az 1 metre ve 150 litre olmalıdır. yetişkin bir balık başına en az 50 litre su hacmi düşünülmelidir. akvaryum ne kadar geniş olursa olsun baskın bir erkek (bu genelde en iri erkektir) hayatı eş olarak seçtiği dişi hariç diğer hemcinslerine dar edebilir. eğer geniş bir akvaryumda bir gurup dempsey beslemek istiyorsanız mümkün olduğu kadar genç ve benzer boyda balıklar edinmenizde yarar vardır. genç balıkların biribirlerine uyum sağlama şansları daha yüksektir. bir süredir akvaryumda yerleşmiş yetişkin balıkların arasına sonradan yeni bir yetişkin daha atmak çok tehlikelidir; yeni balığın ölümüne neden olunabilir.
    akvaryum büyük taşlar ve kayalarla dekore edilmeli, optik olarak bölge sınırları ve saklanacak kovuklar oluşturulmalıdır. dempseyler (yine gençken biribirlerine alıştırmak şartıyla) ateş ağız ve zebra çiklit (cichlasoma nigrofasciatum) gibi diğer orta boylu (10-20cm) orta amerika çiklitleriyle bir arada tutulabilirler. bunların yanında akvaryumlarında tetrazon (barbus tetrazona) ve dev danio (danio aequipinnatus) gibi dayanıklı ve hızlı kaçan sürü balıkları bulundurulabilir. bu tür balıklar dempseylerin hemcinslerine karşı saldırganlıklarını da kısmen frenlerler. enerjilerini akvaryumun proleteryasını oluşturan bu sürü balıklarını kovalayarak harcayan dempseyler kendi hasımlarını tartaklama işini aksatabilirler.çok kavga eden, çok kazan, bitkileri kökünden söken jack dempseyler, bütün bu huysuzluklarına rağmen gösterişleriyle ve "karakter balık" nitelikleriyle akvaryum severler arasında her zaman için bir hayran kitlesi bulmuşlardır. iyi bakılan geniş akvaryumlarda on yıldan uzun yaşayabilirler.
    çiftleri oluşturmak için en uygun yöntem küçük bir grup arasından kendi eşlerini seçmelerini sağlamaktır. yumurtlama döneminde bir çift diğer balıklara karşı aşırı derecede saldırganlaşabilir. böyle bir durumda en iyisi çifti özel bir üreme akvaryumuna almaktır. üreme akvaryumunda suyun sert olmaması gerekir. sayıları 500-800 arası olan yumurtalarını çoğunlukla özenle temizledikleri düzgün taşların yüzeylerine bırakırlar. yumurtalarına ve yavrularına çok iyi bakarlar. kazdıkları çukurlarda sakladıkları yavrularını diğer balıkları öldürme pahasına korurlar. genç balıklar ilk yavrularına iyi bakamayabilirler ama tecrübe kazandıkça daha iyi anne baba olurlar. serbest yüzmeye başlayan yavrular artemia larvalarının yanında özel sıvı ve toz yemlerle beslenebilirler.
  • (bkz: dempsey roll)
  • kariyeri boyunca 51 maçı nakavtla almış, yalnız 1 kez nakavtla, dönemin bir diğer ünlü boksörü andrew chiariglione önünde kaybetmiştir.
    ölmeden önce eşinin kollarında son sözleri 'dont worry honey; i'm too mean to die' olmuş.
  • çok güzel renklere sahip bir amerikan cichlidi aynı zamanda.
    yanına koyduğum green terror ile çok iyi anlaşmış, lakin oscardan bir torba dayak yemiştir.

    büyüdüğünde "el kadar" olmaktadır, şanslıysanız kafa yapmaz, düz kalır önü. mükemmel renkleri var, güzel bir ışıklandırmayla, akvaryumunuzu bambaşka bir hale büründürebilir.
  • bir balık türü olmasının yanında (zaten o balığa da kendisinden esinlenilerek bu isim verilmiştir) acayip cool bir boksördür. 1895 colorado doğumludur. 1919-1926 yılları arasında dünya ağırsiklet boks şampiyonu ünvanını taşımıştır. tam adı william harrison dempsey'dir. ünvanını oldukça tartışmalı bir maç sonrası kaybetmiş ve o moral bozukluğuyla bir daha eski formunu bulamamıştır. 1983'de ölmüştür.

    http://en.wikipedia.org/wiki/jack_dempsey
hesabın var mı? giriş yap