• insanın görselleşmişliğe indirgenmiş sözler aracılığıyla öğrenebildiğini savunan düşünür. bu da bir şekilde herbert marcuse'nin bahsettiği tek boyutlu insandır. yani teknik tek boyutlu insanı her daim yaratıyor ama ellul için bu görsel yönelimli insan anlamına geliyor.
  • the betrayal by technology adlı videosu şurdan izlenebilir.
  • unabomber 'in esin kaynaklarından birinin ismidir
    (bkz: ted kaczynski)
  • kemal sayar'in yavaşla kitabında alinti yaptigi yazar

    "görme, bizi düşünme ve hatırlama derdinden kurtarır" hız, unutturur. ımge bombardımanı bizi hatirlamak derdinden kurtarir. ekran bizi seyirci kilar, seyirci eylemin pesinde koşan kişi değildir. "seyirciye dönüşen varlığımız herhangi bir eylemde bulunma imkanimizi felce ugratir"

    çocuklarını tv karşısında bırakan anne-babalar.. biraz gayret:)
  • sözün birine söylenmiş olması bir zorunluluktur. eğer biri yoksa, kişi onu kendisine ya da tanrı' ya söyler. söz kulağı gerektirir eğer zorunluysa, büyük kulağı (the great ear). söz bir cevabı gerektirir. her söz, bir küfür, bir hakaret, bir nida veya kendi kendine söylenme bile, bir diyalogu başlatır. monolog, geçmişle ve gelecekle diyalogdur, yahut monolog geçmişle geleceğin birleştiği diyalogdur. yine burada da zaman unsuru söz konusudur. diyalog, değişen bir
    zaman cetveline göre gelişir; fakat diyalog, ona angaje olanlar zamana girmedikçe varolamaz.
    j. ellul
  • e-skop dergisinde,
    -propaganda: the formation of men's attitudes-
    isimli eserinden kısmi pasajlar verilmiş.

    "barıştan bahseden bir adamın aslında tam tersini amaçladığından, kamuoyunun gazabına uğramaksızın nasıl şüphe edebilirsiniz? ve aynı adam bir savaş başlatırsa, başkalarının onu buna mecbur ettiğini, olayların seyrinin kendi niyetlerini gölgede bıraktığını söylemesi her zaman mümkündür. hitler’in 1936-1939 yılları arasında barış istediğini, tüm sorunların sulh yoluyla ve konferanslarla çözülmesini istediğini söylediği sayısız demeci var, bunu unutuyoruz. hiçbir zaman savaş istediğini söylemedi. haliyle sırf “kuşatılma” yüzünden silahlanıyordu. nitekim savaş ilanını fransa ve ingiltere’den koparmayı da başardı; yani sonuçta savaşı başlatan kendisi değildi."
    teknoloji toplumu ve propaganda (tık)
hesabın var mı? giriş yap