• bazı şeylerin dönüşü yoktur...
    james webb uzay teleskobu

    gecikmenin nedeni hakkında açıklama.

    1978 yılında güzeller güzeli precious wilson o güzel sesiyle açıklamış.

    --- spoiler ---

    gotta travel on it

    never comin' back

    ooh, ooh got a one way ticket to the blues.

    one way, one way, one way ticket one way, one way, one way ticket one way, one way, one way ticket one way, one way, one way ticket one way, one way, one way ticket...
    never comin' back!

    --- spoiler ---
  • tüm testleri tamamlanan, fırlatılmaya hazır teleskop. bu saatten sonra ancak fırlatma ile ilgili teknik bir sebepten ertelenebilir. jwt üzerinde daha fazla test yapılmayacak. planlanan fırlatılış tarihi ekim sonu.
  • ya bunun adının, hubble'da olduğu gibi, bir bilim insanından olmayıp da soğuk savaş dönemi nasa-başı bürokratından olması beni biraz üzüyor.
  • önceki ismi next generation space telescope yani kısaca ngst olan ve şu sıralar isminin yeniden değiştirilebilineceği konuşulan yeni teleskopumuz.
    (bkz: https://www.nature.com/articles/d41586-021-02010-x)

    sadece hubble'ın değil geçen sene görevi sona eren spitzer'in de halefi. berilyumdan imal edildiği için çok hafif ve güneş ışınlarından korunmak için devasa bir güneş kalkanına sahip. görev süresi 10 yıl olarak planlanan teleskop güneş etrafında ki dönüşünü ise 1 yılda tamamlayacak.
  • iki yıldır heyecanla fırlatılmasını beklediğim, çekeceği ilk fotoğrafın nasa tarafından paylaşılmasıyla uzay araştırmaları konusunda bir mihenk taşı olarak gösterileceğine inandığım, insanlığın sonsuzluk algısını değiştirecek olan teleskop.
  • great attractor hakkinda kesinlikle bize cok fazla bilgi saglayacaktir. mevcut teleskoplar ile o yone bakamiyoruz cunku galaksinin tam ters istikametinde kaliyor. kizilotesi ile isik ve toz perdesinin ardini gorebiliriz.
  • asla fırlatılmayacağına emin olduğum teleskop. zaten kullandıkları teknoloji epey eskidi, bence projeyi komple iptal edip bütçeyi yeni nesil teleskoplara ayırmalılar.

    edit : adamlar fırlattı , ben de zaten totem yapmıştım *
  • sözlüğü pek sevmesemde bu başlık altındaki çoğu yazarı çok sevdim. elimde olsa hepsine at sütü ısmarlardım.

    herkes great attractor büyük cekiciyi merak etmiş. bu konuda yalnızım sanıyordum.
    herkes gibi bende merak ile bekliyorum.acaba bizi çeken şey ne ? bizi derken yüzbinlerce galaksiyi.

    walla aldı beni bir heyecan.
  • kasim ayinda firlatilacak, yerine ulasmasi 1 ayi bulacak uzay teleskobu. ancak gerekli kalibrasyonlarin ve testlerin yapilmasi ile goruntu almaya baslamasi icin bir 6 ay daha gerekecek. yani onumuzdeki yazdan once evrenin yeni goruntulerini almayi beklemeyin.
  • yıllardır fırlatılacağı söylenip tekrar ve tekrar ertelenen, hubble uzay teleskobunu işinden etmesini dört gözle beklediğimiz, uzayın hiç görülmemiş taraflarını ve kimine göre sonunu(ya da en azından ışığın gelebildiği en uç noktayı) görebileceğimiz son teknoloji uzay teleskobu.

    gezegenlerin hiç bir kuvvetinden etkilenmeyip tertemiz görüntüler için gezegenimizden birkaç milyon kilometre uzaklıkta, nispeten boş denilebilen ve teleskoba zarar verebilecek çoğu etkiden uzak bir bölgeye yerleştirilme planı mevcuttur.

    2021'in kasım ayında fırlatılması planlanmaktadır.

    hubble teleskobunun aksine oldukça uzak bir bölgeye yerleştirileceği ve ne kadar çok gözükse de nasanın aslında çok büyük bir bütçeye sahip olmadığı için bu milyar dolarlık bütçeli projede hata olmaması gerekiyor, çünkü dediğim gibi maliyeti çok yüksek olup herhangi bir sorunda düzeltme imkanı bulunmuyor.

    nasa, hubble uzay teleskobunun camında yapılan bir hata yüzünden astronotları, üstüne ikinci bir cam taktırıp tamir ettirmek üzere yörüngeye yollamıştı.

    bu gibi sebeplerden ötürü mükemmeliyetçi bir çalışma prensibine sahip olup teleskobun vaat ettiği şeyler düşünüldüğünde, fırlatılması için james webb uzay teleskobunun bu kadar uzun bir süredir bekletilip geliştirilmesi oldukça makul görünüyor.

    edit: fırlatıldı sonunda dostlar!!
hesabın var mı? giriş yap