• araştırmak için uzunca bir süre şempanzelerle yaşamış, koko üzerine uzun süre çalışmış, adına bir enstitü olan antropolog.
  • my life with the chimpanzees adlı bir kitap vardı biyografi miydi otobiyografi mi anımsamıyorum ama onun hayatı vardı işte. yok ilk ormanın kitabını okumuş falan da hayvanları sevmiş. o tip şeyler.
  • bir arkadasin "my life with the chimpanzees" filmini izleyip de 50 yasindaki halini gordukten sonra hakkinda "jane goodall da guzelmis" dedigi kadin
  • şempanzelerin alet yapma yetisine sahip olduğunu keşfeden ve bilimsel çevrelerde "insanın mı tanımını değiştirelim yoksa şempanzelerin mi" "yoksa şempanzeler az gelişmiş insan mı" sorunsalı yaratan bilim kadını. belgeselini çeken kameramanla evlenmişti galiba
  • otostop yapa yapa afrikaya fosil araştırmalarına gider jane goodall. kenyalı ünlü antropolog louis leakey den yardım ister. lui amcamız bırak sen fosilleri git şu maymunlarla ilgilen der. jane teyzemiz ilk 6 ay sadece dürbünle takip eder maymunları. sonra yavaş yavaş beraber oturup pişti batak çevirmeye başlarlar. hatta orda bir çocuğu olur ve ufak şempanzelerle arkadaşlık eder. hayatını maymunlarla geçirmiş saygıdeğer bilim insanı....
  • 45 yıldır şempanzelerle ilgili çalışan jane goodall'ın hem yetişkinler hem de çocuklar için yazdığı birçok kitap ve yaptığı filmler var. yazdığı her kitabı okuma, hatta görme şansım olmadı elbette, ama through a window adlı kitabını okuma şansına erişmiştim. özellikle hayvanlara, biyolojiye, antropolojiye, paleoantropolojiye... ilgisi olanlara tavsiye ederim.

    ayrıca gorillerle ilgili çalışmalar yapan ve filmde sigourney weaver'ın canladırdığı kişi için (bkz: diane fossy)
  • gary larson -ki selçuk erdem'in piri olur kendisi- vaktinde jane goodall'dan bahseden şöyle bir karikatür çizmiştir:

    * bir kadın goril kocası erkek gorilin omzunda sarı bir saç buluyor ve erkek gorile soruyor:
    yine o jane goodall şıllığıyla araştırmadaydın di mi? (tramp'ı şıllık diye çevirdim)

    söz konusu karikatürü gören, jane goodall'ın yanında çalışan işgüzar bir avukat gary larson'u karikatürün hayvanla cinsel ilişki ima ettiği iddiasıyla dava eder. o sırada arazide olan jane'in bundan haberi yoktur. olaylar büyür. neden sonra jane bunu öğrendiğinde davayı iptal ettirir, ve gary larson'dan özür diler. hatta gary larson'un bir karikatür kitabına, bu konudan da bahseden bir önsöz yazar.

    ben de bu hikayeyi bu kitaptan aktarıyorum. kitabın ismi "the farside gallery 5".
  • 1960 yılında başladığı araştırmalarına hala devam etmektedir. tanzanya'da araştırma yaptığı bölgenin etrafındaki köylerde yaşayan insanların halinin şempanzelerden beter olduğunun farkına varınca konuya el atmış ve take care adı verilen bir sosyal proje başlatmıştır. ayrıca gençlerin bilinçlendirilmesine yönelik roots & shoots adında bir program başlatmıştır. çalışmalarını kurduğu enstitü ile kurumsallaştırmıştır.
  • bir kadına aşık olma sebeplerinin kötümser bir tahminle %90'ını bünyesinde barındıran bilim insanı. aşık olduğum kadınla yaş farkını 15 yıla kadar esnetebilirim belki fakat kendisinin 1934 doğumlu olması, işleri bir haylı zorlaştırıyor.

    hayran olup, saygı duymakla yetinebiliyorum.
hesabın var mı? giriş yap