• 98 yılında şikago'da alternatif metal müzik grubu olarak kurulduktan sonra tanınmaya 10 yıl sonra başlamış olan ve en popüler şarkılarının da aşağıda linkini vermiş olduğum red right return adlı şarkılarıyla da pastadan ufak bir dilim ayırma başarısını göstermiş gruptur.. son albümlerinin çıkış şarkısı ise (bkz: stains) olup o çalışmalarını da grubun ofişıl sitesinden dinleyebilirsiniz..

    http://www.janusmusic.com/

    diskografi;

    influx (1998)
    armor (2004)
    red right return (2008)
    nox aeris (2012)

    http://www.janusmusic.com/
  • (bkz: janus word)
  • roma panteonunda başlangıç ve geçişlerin*; zamanın ve değişimin tanrısıdır. grek panteonundan kendine yer bulamamıştır. çatışmaların başlangıcına ve sonuna (bkz: savaş ve barış) nezaret eder. geçişlerin ve değişimin tanrısı olduğundan doğum, seyahat, değişim/takas olaylarında işlevi vardır. zamanı temsil eder, tasvirlerinde iki yüzü vardır. çünkü bir yüzüyle geçmişi görürken diğer yüzüyle geleceği görür.
    popüler kültürde ikiyüzlülüğün simgesidir. mesela kendisi bloodlines'da* ikiyüzlülük ve ayrışmış kişilik bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir. popüler inanışın aksine ikiyüzlülük ve çoklu kişilik ile âlâkâsı yoktur. geçmişi ve geleceği görebilmesi için iki yüzü vardır.
  • pimco'nun portfolyosunu yavas yavas calmakta olan, bill gross'un portfolyo yoneticiligi yaptigi yatirim sirketi.
  • (bkz: janus maskesi)
  • 14. zırhlı tugay'da ifa ettiğim vatani görevim sırasında tanıştığım askeri savaş simülasyonu. linux tabanlı çalışır. tüm hava koşulları, coğrafi konumlar, harita ve silah sistemleri modüle edilebilir. tek boyutludur ve tüm strateji oyunları gibi kuş bakışı oynanır. bendeniz muharebe ağırlıklarını yönetiyordum. askerliğimin sonuna doğru janus'dan jcats'e geçtik. merak edip öğrenmeye tenezzül etmemiştim. o şafaktan sonra ben mi öğreneyim?

    edit: merak edenler için tam olarak şöyle bir askerlik.
  • ocak ayı, bizim ocak, janus nostrum

    janus, zamanla ilgilidir. başlangıç ve bitişlerle, giden ve gelenlerle, ölen ve kalanlarla, eski ve yenilerle ilgili. miladi takvimin ilk ayı olması beyhude değil. satürn gezegeniyle de birinci dereceden akraba, satürn de zamanla ilgili. türkçe ocak sözcüğü de pek isabetli. ocağın yanıp sönmesi: zaman. işte bunlar hep zaman. gregoryen takvim, papa bilmemkaçıncı gregor tarafından yenilense de kökeni roma, yunan, oradan da mısır'a uzanıyor. kadim bir takvim sistemi.

    dünya görüşü diye bir kavram var hani. işte bu dünya görüşünün almanca müstakil bir adı var: weltanschauung. mühim bir kavram bu veltanşung. şu an bildiğimiz, gördüğümüz, yaşadığımız medeniyetin üzerinde kuramsallaştığı ve kurumsallaştığı kavram.

    avrupa'nın düşünce işlerinden sorumlu kavmi olan almanlar, veltanşunglarını roma ve yunan'a; hatta roma, yunan'ın gelişkin bir replikası olduğu için, doğrudan yunan'a dayandırdılar. yunan'ın da kökeni mısır, babil, mezapotamya olduğuna göre, dön dolaş şehir merkezi, kürkçü dükkânı, no: 1. bizim buralar edebiyatı yapmayacağım, hayır. medeniyet, biz siz lümpenliği yapılacak bir alan değil. yeri yöresi sahibi de yok, taşınabilirliği var. taşıyacak gücü, aklı, aracı olan taşır. taşıyana helal olsun.

    bu iş, yani kökleri keşif işi, rönesans'la başladı malum. miladi takvim adıyla kullandığımız takvimin yenilenip hayata geçirilmesi de aynı zamanlar. bakınız, bu kökü ve kökeni anlama uğraşı, toplumların bilincini nasıl geliştirmiş! ibretlik...

    kök aynı kök,
    unutana kötek
    hatırlayana çiçek

    bu sefer süsen!
    verdiğin tuttu, biliyorsun.
    fena mı baharda, satır aralarında hep çiçek
    biliyorum, seviyorsun.

    janus diyorum. çok dinamik aydır. sembolü de manidardır. geçmişe ve geleceğe aynı anda bakar. bu sebeple perspektifinde ne geçmiş ne gelecek vardır. tam da şimdi ve burada.

    janus namıyla şiir de yazdıydım geçen, paylaşayım, hatrı kalmasın:
    http://duygugules.blogspot.com.tr/…16/02/janus.html
  • satürn'ün düzensiz uydularından biridir.satürn x olarak da billinir. sadece 177 km çapındaki uydu, satürn etrafında yarım gün içinde dolanır. janus, satürn'e 45 000 km uzaklıktadır (yakınlık bakımından sekizinci sıradadır.). birçok krateri 30 km çapından büyüktür.

    audin dollfos tarafından 1966'da keşfedilmiştir.

    ayrıca janus, roma mitolojisinde iki yüzlü tanrıyı ifade eder. janus uydusunun ismi roma mitolojisinden gelmiştir.
  • yeni bilgilerle mutlu olan beni, gece gece aydınlatmış bir tweet'le öğrendiğim roma tanrısı.
    kendisi arkada ve önde iki yüzü olan kafası sayesinde, hem geçmişe hem geleceğe bakabilen bir tanrı olarak düşünülmüş.
    ondan esinlenerek ocak ayının ismi january konmuş. önceki yılla vedalaşılıp yeni yıla adım atan bir ay için ne güzel seçim!
    çiğdem dürüşken hocaya bu unutulmaz bilgi için teşekkürlerimle.

    geçmiş anlaşılmadıkça gelecek görülemez
  • bir yüzüyle geçmişi diğer yüzüyle geleceği gören yunan tanrısı. link
    geçmişi gören yüzü yaşlı, geleceği gören yüzü gençtir. ingilizce'de ocak ayı için kullanılan january sözcüğünün kökü buradan gelir.
hesabın var mı? giriş yap