• yerel japon halkı tarafından daisugi (sürdürülebilir ormancılık) olarak isimlendirilen ve yaklaşık olarak 800 yıldır devam eden tamamen doğayla barışık bir proje. bu şekilde ağaç yetiştirip kereste üretmenin altında, ülkenin geniş bir ormanlık alanı olmaması (toprak bakımından 377.915 metrekare) yatıyor.

    asırlarca yaşayabilen bu japon sedir ağaçlarını tek seferde dikerek, sonrasıda sık ve düzenli bir şekilde budama yaparak, bir meyve ağacı misali devamlı meyve ve sebze toplar gibi ağaçlardan düzenli bir şekilde odun hasat ederek kereste üretilebiliyor.

    toprağa ekili ana gövdenin tepesindeki uzun dallar sanki başka bir ağaç gövdesiymiş gibi kesiliyor ve alttaki ana gövde sürekli yeni ağaç kolları üretiyor. japon halkı birçok konuda olduğu gibi bu konuda da işini biliyor.

    daisugi, japon halkının ormanlarını yok etmeden kaliteli kereste elde etmesine izin vereren asırlar önce öğrendikleri harika bir keşif. geliştirilen bu harika teknikle oldukça uzun, son derece düz ve sağlam gövdeler elde ederek istedikleri kalitedeki mükemmel keresteleri, yine doğaya ve ağaçlara zarar vermeden üretebiliyorlar.

    asıl değinmek istenen konu; bu japon sedirlerinin ülkemizde yetiştirilmesinin ve bu teknikle odun ve kereste üreterek ormanların yok olmasının önüne geçilmesi mümkün mü? böyle bir projeyi hayata geçirebilmek için, ilgili sedir ağacının yetişebilmesi adına ülkemizin iklim şartları müsait mi?

    böyle güzel bir çalışma hayata geçirilse ve yurdun dört bir yanına ilglili japon sediri fidanları dikilerek girişimlerde bulunulsa sizce de harika olmaz mı? ağaçlar kesinlikle hem görsel olarak harika hem de son derece faydalılar.

    edit:
    ekstra video ve fotoğraf.

    ufak bir video
    fidan dikimi yapan birinden video
    fidan nakli yapılan başka bir video
    yetiştiriciliğe yeni başlayan birisi video

    ilgili birkaç fotoğraf:
    görsel 1
    görsel 2
    görsel 3
    görsel 4
    görsel 5

    aşağıdaki fotoğraflar ise kesilen ağaç kollarından elde edilen kerestenin kullanım alanlarını içeriyor.
    görsel 1
    görsel 2
    görsel 3
    görsel 4
    görsel 5

    kaynak 1
    kaynak 2
  • (bkz: bilgi gibi bilgi)
    (bkz: başlık gibi başlık)
    (bkz: sözlük gibi sözlük)

    helal olsun, aşk olsun.
  • sanıldığı gibi ormanları koruyarak kereste elde etmeye çalışılan bir yöntem değil bu. türkiye veya başka bir ülkede bu şekilde yetiştirilen ağaçtan üretilen "kereste" ihtiyaca cevap verecek düzeyde değil.

    japonların o meşhur kağıttan evleri için uzun, ince ve düz çubuklara ihtiyacı var. bu çubukları da, ülkede yetişen bir sedir ağacı türünü "budayarak" elde ediyorlar. ağaç özel bir şekilde budanıyor ve yukarı doğru upuzun bir dalın çıkması sağlanıyor. dalın yeterli uzunluğa erişmesi ise yaklaşık 20-25 yıllık bir süreç alıyor.

    yani, ağacın üstüne ağaç ekmek diye bir şey söz konusu değil. özel bir budama tekniği ile uzun ahşap çubuklar üretiliyor. eğer ağacı kendi başına budamadan yetiştirmeye çalışırsanız, böylesine uzun ince ve düz elde edilemeyeceği için kullanılan bir yöntem anlayacağınız.
  • adamlar ağacı ağaçta yetiştirmiş.
  • bu japonların ahiret inancı var mıydı?
  • fazla temenniye gerek olmayan, ülkemizde de çokça kullanılan bir yöntem. özellikle meşe odunu kömürü üretiminde istanbulun dibindeki şilede çoğu yerel üretici budama yöntemiyle odununu toplar. tee japonyalara gidip bunu öğrenmek yerine biraz gözümüzü açıp çevremizi tanısak ne temenniye ne takdire gerek kalmayacak.

    t: yıllardır ülkemizde kullanılan yöntemden bi haber insanların sırf uzakdoğulular yaptığı için yeni bir olaymış gibi yaklaşılan doğa dostu yöntem.
  • sadece japonya'nın uygulamadığı, küçük boyutlarda ve ince kereste elde etmek için pek çok ülkede uygulanan yöntemdir.

    ayrıca o çook çevreci dediğimiz japonlar fukuşima nükleer santralinde biriken 1.2 milyon ton radyoaktif suyu pasifik okyanusuna boşaltma kararı alan bir ülke.
  • ağaç kesip üretim yapsa ne farkı var ki?
    burada sorun bir ağacın yada bir canlının hayatına son vermek mi?

    ülkemizde orman işletme müdürlükleri var. orman içi amenajman planları yapılır. bu planlar dahilinde nerede ne zaman ne kadar üretim yapılacak karar verilir. meşcere içerisinde tüm ağaçlar bir anda kesilmez. aralama çalışmaları ile aralardan idari müddetini doldurmuş ağaçlar kesilip çıkarılır. aralardan büyük ağaçları çıkarınca altdan gelen gençliğe büyümek için imkan tanımış olursun. yani aralama çalışmaları sonucunda hem üretim yapmış olursun hemde orman kendisini gençleştirmiş olur. buna ormancılıkta silvikültürel faaliyet denir.
    ülkemiz ormancılık konusunda son derece yetişmiş kadrolara sahiptir.
    japon yapmış yeterince ilgi çekici ama sadece o kadar.
  • bu yöntem ülkemizde de var sayın japonseverler. karadeniz de kayın kestane gürgen palamut yerde yaprak gökte bulut, ağaçlarının dalları kereste imalatı için kullanılır. ağaçlar kökten kesilmez
hesabın var mı? giriş yap