• stand-up, temeli minstrel ve gag' gösterilerine dayanan, abd çıkışlı bir performans türü. japonya ise sıkı gelenekçi, 14. yy'a kadar hiçbir batılı ile etkileşimi olmamış, izole bir ada ülkesi. japon komedi türlerinin, kültürel olarak batılı anlayışlara uzak olması da bu açıdan, gayet doğal. ancak yine de stand-up'a yakın olarak nitelendirilebilecek, geleneksel tiyatro türü, manzai sayılabilir -iki kişilik bir oyun olması dışında.

    ayrıca norveç, finlandiya neyse de japonların acı çekmediğini söylemek, tarihi cehalettir. detaylı bir malûmatınız olmasa dahi, bu ülkeye iki atom bombasının atıldığını biliyor olmak gerekir en azından. evet, arabesk ve ağdalı olmaktan epey uzak ancak siz onu bir de japon'a sorun, bir dokunun, bin ah işitin. ayrıca (bkz: okinawa acı çeken kız lisesi)
  • harakiriyi daha önce keşfetmiş oldukları içindir.
  • güldürü şovları, müzikal komedi tarzı işleri var ancak anlatı veya sosyal tespitlerini işleyen gösterileri yok bunların.
    bu da toplumsal davranışlarının gözlerinin çekikligi gibi aynı olduğu ipucunu veriyor. çeşitlilik ve renk yok demek ki. hımm şimdi anladım. tamam sorun kalmadı.
  • bilirkişiler toplanmış. boş atıp başlık açmasanıza.

    m1-guranpuri ikili stand up
    r1-guranpuri tekli stand up

    bu ikisi japonyada şuan en çok izlenen stand up show programları.
    daha sayamayacağım kadar modern stand up programları var.
    (rakugo eski fakat hala televizyonda ve normal sahnelerde gösterimde olan bir tür)

    bu arada japonların çok ince, naif aynı zamanda keskin bir mizah anlayışı var.

    (bkz: manzai)
  • bu zamana kadar hiç çinli bir komedyen görmedigim için çinlilerin hiç stand up yapmaması diye arttırıyorum (ki yapanları elbette vardır).

    dünyanin dörtte biri kadar nüfusa sahip olan ve her alanda kendini göstermeye meyilli bir milletin mizah konusunda geri kalması beni mizah seviyelerinin düşük olduğu ön yargısına itiyor.
  • (bkz: rakugo)

    japonya'da stand up la birebir aynı olmasa da eğlence amaçlı ve ağırlıklı olarak komedi türü hikayelerin anlatıldığı bir sahne sanatı mevcut ve izlerseniz görürsünüz ki stand up a göre çok daha güzel bir tür.
  • ilk entry tam bir garabet. tanım desen tanım yok, üslup desen orospudan hallice, tespit var mı desen anca sıçsam daha çok tespit olur. bu ne amk?

    tanım: tanım manım yok amk böyle başlığa böyle yazı anca
  • standa up'ı yapsa yapsa oraya giden bir gaijin yapabilir. ama gülerler mi bilemedim.
hesabın var mı? giriş yap