• fizyoloji profesorlugunun yanisira cografya profesorudur de kendisi. yeni ginede uzun sure bulunmus ve tas devrini yasayan toplumlarin modern 20. yuzyil toplumlariyla karsilasmalarina bizzat taniklik etmistir. guns germs and steel adli pulitzer odullu kitabinda, insanligin son 13000 yillik tarihine bakarak gunumuzde medeniyetler arasindaki farklarin buyuk olcude cografi ve cevre kosullarina bagli oldugunu savunmustur. bu kitabin temelinde yeni gineli bir liderin kendisine sordugu "neden avrasya ama yeni gine degil?" sorusuna mantikli bir cevap bulma ugrasi oldugunu belirtir. tarima erken gecisin onemine de buyuk pay cikarmis ve milletlerin teknolojik gelisime aciklik gibi ozelliklerinin artan azalan dongusel yapisina dikkat cekmistir. bir baska ilginc dusuncesi ise yatay eksende yayilan kitalarin(asya), dikey eksende yayilan kitalara gore (amerika) teknolojik gelisimlerin paylasim ve yayiliminda daha etkin oldugudur. avrasyanin one gecisini erken tarima gecis, nufus, ve kitanin yatay yayilima baglamaktadir buyuk olcude. avrasya icindeki avrupa/cin farkliliklarini ve avrupanin one gecmesini ise avrupanin ortacag sonundaki cine gore daha parcali, daha kozmopolit, yayilmaci ve bireysel gelisime daha fazla destek saglayan yapisina baglamaktadir. bunun disinda guns germs and steel avrupali merkezli olmayan ve irkci soylemlerden uzak aciklamalariyla okunmasi faydali kitaplardan biri.
  • tubitak yayinlari sayesinde tufek, mikrop ve celik (guns germs and steel) adli kitabini 11 ytl'ye okuyabildigimiz guzide insan. kitaplarinda "batili" olmanin etkilerini uzerinde gostermeden, mumkun oldugunca tarafsiz yakla$imi ile bizleri buyulemi$tir.
  • "çöküş" adlı eserinde antik dönemden anasazi, maya, paskalya(easter) adası, grönland vikingleri, yeni gine, uygarlıklarını. günümüzden ruanda, çin, dominik ve haiti, avustralya devletlerini, ağırlıklı olarak çevre ile ilgili sebep-sonuç ilişkileriyle incelemiştir. antik dönemde adı geçen medeniyetlerin çöküş ve tarihten silinmelerine, sahip oldukları doğal kaynakları hoyratça, hiç bitmeyecekmiş gibi, ve günü kurtaran mantıkla tüketerek, ulaştıklarını söylemiş. bu tarihi uygarlıklardan hareketle günümüz uygarlıklarının da aynı hoyrat tavırlarla tüketime devam ettiğine dikkat çekerek; dünyanın yarını hakkında akıllarda soru işareti bırakmak istemiştir.
    diamond'a göre paskalya adası sakinleri adalarındaki ağaçları nesiller boyu kesip, dev heykellerin taşınması, yük ve balıkçı teknelerinin yapılması, inşaat ve ısınma vb ihtiyaçlarını karşılamış. gün gelipte kesilen ağaçlar tükendiğinde, heykel yaptıramayan yöneticiler değerlerini yitirmiş, yeni tekneler yapılamaz olmuş ve böylece ada sakinleri zaman içinde adadan ayrılamayıp, azalarak açlık içinde yok olmuşlardır.
  • uygarlık tarihinin önemli sorularından birine adam gibi cevap verebilmiş tüfek, mikrop ve çelik kitabının yazarıdır. gerçekten bilgilidir, elinde inanılmaz büyük bir kaynak kütüphanesi vardır ve satır satır bu kitaplarda yazanların doğrulamasını bizzat gidip yerinde görür. son derece detaycı bir yazardır, ancak bu detayları kitaplarında kullanması mümkün değil ayrıca sahip olduğu kaynaklardan özet geçmekte çok zorlanmaktadır. tek sıkıntısı budur.
  • virolog nathan wolfe ile birlikte şöyle bir yazı yazmış: how we can stop the next virus

    düşünsenize salgın yaşanıyor ve 82 yaşındasınız. ama düşündüğünüz şey gelecekte (siz öldükten sonra belki de) bir daha böyle virüs salgını yaşanmaması için nelerin yapılması gerektiği.
  • - the worst mistake in the history of the human race / jared diamond / discovery magazine / may 1987

    keywords: hunter-gatherer societies, agricultural societies, nutrition, health

    --- alıntı ---

    are twentieth century hunter-gatherers really worse off than farmers? scattered throughout the world, several dozen groups of so-called primitive people, like the kalahari bushmen, continue to support themselves that way. ıt turns out that these people have plenty of leisure time, sleep a good deal, and work less hard than their farming neighbors. for instance, the average time devoted each week to obtaining food is only 12 to 19 hours for one group of bushmen, 14 hours or less for the hadza nomads of tanzania. one bushman, when asked why he hadn't emulated neighboring tribes by adopting agriculture, replied, "why should we, when there are so many mongongo nuts in the world?"

    --- alıntı sonu ---
  • bir kuşbilimci.
    parnak kadarken kuşlarla ilgilenince böyle olmuş. arada diğer bilim dalları ile kuşları aldatmış. iyi de yapmış. hep kuş, hep kuş nereye kadar?
    (bkz: disiplinler arası yaklasim)
  • üniversiteden mezun olduğunda 7 dil biliyormuş. şu anda da 13 imiş.

    yine de bir ilber ortaylı değil. *
  • akıcılığı sayesinde okurken zevkten dört köşe olduğunuz ya da ne bileyim sizi her mutlu ettiğinde öğrenildiğine ufku iki katına çıkaran şeyler başlığına yazacak olsanız sizi sayfanın müdavimi haline getirebilecek şeylerden bahsedip duran yazdıkça yazmasını istediğim müthiş insan.
hesabın var mı? giriş yap