• makedon kiz ismi...
  • (bkz: yasemin)
  • bir kokteyl cesidi

    malzemeler:
    4 cl cin
    2 cl campari
    2 cl limon suyu
    1 cl seker surubu, buz

    yapilisi: shakerda buzla birlikte karistirilan icki buzsuz servis edilir (icindeki buz kristalleri erimeden hizli bir sekilde icilmesi tavsiye edilir)
  • jasmina 2010 bosna hersek imdb 7.2

    yönetmen: nedzad begovic
    senaryo: nedzad begovic
    dil: boşnakça müzik: enes zlatar

    astım hastası bir kadın olan safa, kızı ve damadının ısrarıyla 6 aylık torunuyla birlikte 1993 yılında savaş halindeki bosna'dan ayrılıp hırvatistan'daki bir sahil kasabasına gider. yan komşusu alkolik yaşlı bir adam olan stipe , safa'yı sürekli rahatsız eder. sağlığı kötüleşen safa hastaneye kaldırılınca jasmina bebeğin bakımı uzun bir süre stipe'ye kalır.

    filmde hayattan ümidini kesip derbeder bir şekilde yaşayan bir yaşlı adamın, bebeğe bakmak zorunda kalınca geçirdiği değişim ve bebekle kurduğu bağ konu alınıyor
  • bosna'da savaş günleri...
    safa ve 6 aylık torunu jasmina, kızı ve damadının ısrarıyla bosna'daki savaş ortamından kaçar ve hırvatistan'da, adriyatik kıyısındaki bir şehre yerleşir.

    jasmina ile dışarıya çıktıklarında, bir ayyaş takımı tarafından rahatsız edilirler. bu takımın başını çeken alkolik stipe aynı zamanda safa'nın komşusudur. alkol almak için sürekli safa'nın kapısını çalar. gün gelir, durum tersine döner. astım hastası olan safa rahatsızlanır ve stipe'nin kapısını çalar. eline bir kağıt tutuşturur ve kendisini hastaneye götürmesini ister.

    safa'yı hastaneye götüren stipe, jasmina ile başbaşa kalır. safa'nın hastanede kaldığı dönemde jasmina ile bir bağ kuran stipe, gün geçtikçe ona bağlanır. büyük bir karakter değişimi yaşar, kendisini jasmina'ya adar.

    --- spoiler ---

    ta ki, jasmina'nın annesi stipe'nin kapısını çalana kadar...

    **stipe'nin hikayesi... ben bu hikayeyi leyla ile mecnun dizisindeki ismail abi karakterine benzettim. ismail abi, kıyıya yanaşacak bir gemiyi ve içinden çıkacak babasını beklemektedir. sürekli sahilde "takılır", karşı kıyıya el sallar.

    stipe de, her yanaşan feribotta içinden annesinin çıkıp geleceğini düşler. bu onda öyle bir takıntı olmuştur ki, feribotun hangi saatlerde limana yanaştığından tut, hangi saatte içinden kaç araba çıkacağına kadar hepsinini bilir. annesi o feribottan inecektir, onu bulacaktır ve birlikte bisiklete bineceklerdir...

    stipe'nin annesine duyduğu özlemin dışa yansıması, filmdeki tüm sahnelerine yansıyor. jasmina ile fotoğrafçıya gittiklerinde, fotoğrafçıya jasmina ile kendisini bisikletin üzerinde çekmesini rica edişini görürüz.

    bir başka sahnede stipe; duvarına gemi, bisiklet ve bir "anne" çizer. fakat, çizdiği annenin yüzünü bir türlü kendi annesine benzetemez. en sonunda krize girer ve tüm boyaları duvara fırlatır; içer, içer ve sızar...
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap