6 entry daha
  • kıbrıs'ın güney'i yemyeşilken kuzeyinde maalesef türkiye'de olduğu gibi ağaç kalmamış
  • görüntüler yalandır.

    çünkü dünya düzdür. hatta bunlar hollywood stüdyolarında çekilmektedir.

    (bkz: yurdumun bilim insanı)

    eved, düzdür.
  • gölgesinden bahsedilmiş olandır.

    şimdi bir de şöyle düşünmek lazım iss (international space station) nin boyutları 109 x 20 metre. yani uzunluğu yaklaşık 110 metre. boeing 747'nin uzunluğu 71 metre. bunu ikisinin boyutlarını gözünüzde canlandırıp karşılaştırabilin diye söylüyorum sadece, gölgelerinin boyutlarını karşılaştırın diye söylemiyorum tabi ki çünkü iss 400 km uzakta, dünya üzerinde seyretmekte olan boeing 747'ler ise yaklaşık 13,4 km uzakta.

    lakin şöyle de bir durum var.
    dünyanın dönüş hızı ile uyumlu olarak dolaşmakta olan ticari uyduların listesi.

    yukardaki listedeki uydular geosynchronous oldukları için 35750 km uzaklıktalar ve ortalama bir iletişim uydusunun genişliği 25-30 metre. bu nedenle iss'ye kıyasla gölge düşürmeleri için boyutlarının çok çok daha büyük olması lazım.

    ama bu liste sadece geosynchronous olan uyduları listeliyor, yörüngedeki toplam uydu sayısı yanılmıyorsam yaklaşık 1100'ün üstünde. bu uyduların hepsi 35bin km uzakta değiller.

    hadi onu da geçtim lisede optik falan gördüyseniz eğer, sol'un (güneşimiz) noktasal bir ışık kaynağı olmadığı için güneş-dünya arasındaki bir cismin dünya üzerine gölgesinin düşebilmesi dünya üzerindeki gölge düşmesini umduğumuz nokta üzerinden güneşin iki tarafına doğru çizilecek iki adet teğetin oluşturduğu koninin açısından daha büyük boyuttta olması gerektiği beklentisinde olmanız gerekli bence.

    özetle üçgen benzerliği içeren basit bir geometrik hesaplama sonrasında iss'nin dünyaya olan uzaklığındaki bir yörüngede bulunan cismin dünya üzerine gölge düşürebilmesi için yaklaşık 3,2 km genişliğinde olması lazım. yani iss'nin 29 katından daha büyük olması lazım. yukarda bahsettiğim şekilde dünyaya çok daha yakında olan boeing 747 nin bile ortalama uçuş yükseliği olan 13,4 km'de dünya üzerine gölge düşürmesi için boyutu (yaklaşık 76 metre) yeterli değil.
  • katar emiri görmez inşallah. bu sefer tüm ülke yanar valla.

    https://www.evrensel.net/…-begendigi-yerleri-yakmis
  • van gölüne ne olmuş lan öyle? boyle eciş bücüş bir sey olmuş.

    ayrica ne kadar kahverengi bi cografya olmuşuz, uzuldum valla.
  • gören yabancılar mersin adana taraflarını buzullarla kaplı soğuk yerler zanneder. halbuki kaldırımda yumurta pişen yerler buralar. çok beyaz çıkmış toroslar.
  • 4 milyar agaci goremedigim goruntuler.
  • türkiye'nin üzerinde kara bir leke olduğu gözden kaçmamıştır. bunlar hep üzerimize oynanan oyunlar. ya da bilemiyorum kamerayı bi hohlayıp silselerdi iyi olurdu.
  • o ortada görünen gölün hangi göl olduğunu merak etmeme yol açan görüntü.
  • ekrandaki ize uzay aracının gölgesi deyip bir de eleştiri yapmaktan hala cekinmeyen zırcahiller var güneş dünyadan 150 milyon km uzaklikta bu uydu dunyadan 400km uzakta diye duydum eğer hayatinizda thales diye birini duyduysaniz cok kaba hesapla 400/150000000=a/5 hesabindan dunyada olusacak golgenin ( ki bu bile imkansiz) alani 2×10^-6 mkare olurdu yani milimetrenin binde biri kadar öyle istanbulu yarisi kadar degil
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap