• the strange case of dr jekyll and mr hydedan yola çıkılarak yazılmış bir senaryosu olan orta kalite bir bbc dizisi. olaylar günümüz ingilteresinde geçiyor, bildiğimiz hikayeyi biraz değiştirmişler. aslında hikaye aynı ama gerçek, hikayedekinden biraz farklı. sanırım senaryosu couplingin senaristlerinden birine ait. arada hoş espiriler var ama kesinlikle komedi dizisi değil hatta korku türünde diyebiliriz. ayrıca jekyll'ın karısını oynayan kadın sanırım couplingde de oynuyordu. boş zamanlarını doldurmak isteyenler için ideal ama öyle fazla bir şey beklememek lazım.
  • daha ilk bolumunu izler izlemez nefis olduguna karar verdigim bir ingiliz dizisi daha. couplingin yaraticisi steven moffatin bu diziyi de yaratmis ve yazmis oldugunu gormek gercekten hayrete dusuruyor insani, coupling nerdeee, jekyll nerde?! james nesbitt doktor tom jackman/mr. hyde rolunde oldukca basarili; jackman/hyde gecislerini cok iyi kotarmis, mimiklerini iki karakteri birbirinden ayirt edebilecek sekilde kullanmis. onun karisini coupling'in jane'i gina bellman, asistanini ise bu sezon bionic woman olarak izleyecegimiz michelle ryan canlandiriyor.

    ilk bolumu itibariyle gerilimden cok dramaya egilerek karakterlerin ve olaylarin altyapisini olusturmaya odaklanmis moffat. 2. bolumden itibaren gerilim ve aksiyon ve kan bizi bekliyor gibi.
  • bugün bir oturuşta nefessiz izlenen 3 bölüm sonuncunda, enfes olduğu sonucuna vardığım ilk sezonu 6 bölüm sürmüş olan ingiliz dizisi.
  • mr. hyde'ın diyalogları için bile izlenebilinir. zaten topu topu 6 bölümdür.
    (bkz: trust me, i'm a psychopath)
  • muhteşem bir kısa dizi. 2 günde 6 bölümü izleyip şoktan çıkamamış halde yazıyorum bu entariyi. onun için bazı yerlerde saçmalarsam kusuruma bakmayın.

    genellikle bir şeyler izlerken sonraki olayları tahmin edememek bana zevk verir. çünkü bir anlamda bu senaryonun zekice kurgulandığını gösterir ve yapıtın diğerlerinden ayrılmasını sağlar. jekyll'da bu durumu çokca gözlemlemek mümkün.

    --- çatır çatır spoiler ---

    dikkat çeken ilk durum jekyll'ı izlerken size bir takım ipuçları vermesi ve size bu ipuçlarından tahmin yaptırması. ancak burda senaristlerin sizi gizleden gizliye istedikleri yöne çekmek istediklerini söyleyebilirim. film esnasında yaptığınız çoğu tahminler yanlış çıkacak.

    örneğin ilk tahmininizi dr jackman'ın bir klon olduğu yönünde yapacaksınız. hatta kendinizi hemen "tamam lan işte çözdüm olayı klonlamışlar adamı hala anlamadı angutlar" derken buluyorsunuz. ancak durumun hiç de öyle olmadığı ortaya çıkıyor. mesela bir başka ilginç tongaya düşme durumu hyde'ın jackman'ın karısını öldürmeye çalıştığını düşündüğünüz anlarda gerçekleşiyor. çünkü sürekli hyde jackman'ı, karısını ve çocuklarını öldürmekle tehdit ediyor. tabii durumun da hiç öyle olmadığı sonradan anlaşılıyor.

    asıl bombalar ise bundan sonra geliyor. evet, sizin yaptığınız tahminler doğruymuş meğerse. ama durun bir dakika sadece yanlış kişi hakkında tahmin yapmışsınız. jackman klon değilmiş sadece karısı klonmuş. neler dönmüş serhat ya repliği işte bu anda dillere düşüveriyor.

    dizi güzel ve şaşırtıcı bir finalle son noktayı koyuyor. bunun hakkında bir şey yazmıyorum çünkü spoiler yazdığım halde olurda okumak isterseniz dizinin bütün zevki kaçmasın.

    --- spoiler bitti aç gözlerini ---

    sonuç olarak mutlaka izlenmesi gereken kısa diziler arasında kendine sağlam bir yer ediyor jekyll. hazır şu sıcak yaz günlerinde dışarı çıkamıyorsanız ve evde zaman öldürmek istiyorsanız siz de benim gibi düşünmeden atlayın bu diziye...
  • 2011'de gösterime girmesi beklenen ve baş rolünde keanu reeves'in oynayacağı film.

    http://us.imdb.com/title/tt1436033/
  • hikaye tanıdık gibi görünse de, steven moffat dizide olayın özüne bambaşka bir bakış açısı getirmiş. hyde'ı bugüne kadar kim böyle yorumlamıştı ki? orijinal hikayeyi bilenler bunu izlemezlerse yazık ederler bence. buyrun;

    --- spoiler ---

    jekyll's mother: people think hyde is rage. or hate, or greed, or lust. but hyde is far worse. (insanlar hyde'ın öfke olduğunu düşünüyor. ya da nefret, açgözlülük, veya şehvet. fakat hyde bunlardan çok daha kötü.)
    jekyll's wife: what is he? (nedir o?)
    jm: what was the first day you knew you could kill anyone? anyone at all, if you had to? (zorunda kalırsan herhangi birini öldüreceğini fark ettiğin ilk an ne zamandı?)
    jw: the day i first held my children. (çocuklarımı ilk kez kucağıma aldığım an.)
    jm: it's our oldest deadliest impulse. the need to protect our own at the expense of any other living thing. and we give that impulse such a nice name, don't we? hyde is love. and love is a psychopath. (bu bizim en eski, en ölümcül dürtümüz. başka bir canlının hayatı pahasına bile bize ait olanı koruma ihtiyacı. ve biz bu dürtüye çok güzel bir isim veriyoruz, değil mi? hyde aşktır. ve aşk psikopattır.)

    --- spoiler ---
  • (bkz: dual boot)
  • şu esnada bbc entertainmentta yayınlanan james nesbitt'in döktürdüğü, steven moffat'ın bildiğimiz bir hikayeyi tamamen farklı şekilde sunduğu mükemmel dizi. izlemediyseniz izleyin bulun izleyin.
hesabın var mı? giriş yap