• 3 şubat 2018’den itibaren muhtemel fed başkanı.
  • persembe gunu trumpin 2018 subati icin fed baskanligina atamasi beklenen kisidir.

    fed yoneticilerinden biri olan bu amca esasinda hukukcu olmasina ragmen yatirim bankaciligiyla zamaninda voliyi vurmustur. bir cumhuriyetci olsa da obama donemindeki fed aksiyonlarina muhalif olmayip desteklemistir.

    kendisinin atanmasi fede her sartta bok atan trumpin statukoyu bozmamak istemesi olarak yorumlanabilir. diger en ciddi aday stanford ekonomisti john taylor (ki kendisi meshur taylor’s rule ile bilinir) gelseydi muhtemelen turkiye gibi surekli gelismekte olup bir turlu gelisemeyen ulkelerde dinamit etkisi yaratirdi.

    acikcasi powellin atanmasindan ziyade su an gorevde olan yellenin kalmasi cok daha makul olurdu. obama bushun atadigi bernankenin gorevini uzatmada bi sakinca gormemisti. ayrica uzun zaman sonra musevi kokenli olmayan bir baskan olacak powell. bernankenin donemi zaten dolmustu, yellenin gorevi uzatilmiyor ve baskan yardimcisi olan fischer gorevi birakiyor. disardan bakinca yahudiler tasfiye ediliyor sanilir :)

    lakin pussy graber reis bi bakmissin taylori atamis. o zaman da olasi taylor senaryosu ise;

    taylor fedin en buyuk muhaliflerinden olup kendi yontemi ile hesapladigi gosterge faizinin 1.25 yerine en az 3 kati olmasi gerektigini savunur. hali hazirda fed usd faizi 1.25 ama trde ise bankalarin cesitli pnl yontemleri ile 4 seviyesine kadar cikiyor. fedin olasi 4 faiz verdigi yerde ulkede dolari tutmak icin tr bankalarinin usd faizi yuzde 10-12 arasina getirmesi ve buna karsilik tl faizinin ise yuzde 50-60 arasina cikmasi beklenen bir sonuc olabilirdi ilk bakista. bu olayin faiz yonu olmakta birlikte diger tarafta ise dolar kuru var. kura girmeye gerek yok herkes uzman zaten o konuda burda.
  • fed'in janet yellen'den sonraki başkanı olmuştur. bu atama mevcut politikaların devamı anlamına geliyor.
  • gelişen ekonomilere can simidi olmuş yeni fed başkanı.
  • yellen'den daha şahin( faiz artırmaya daha hevesli) duruşu olan kişi.

    bazı raporlarda 2018'de 1 kez faiz artıracağına dair yorumlar görüyorum. mevcut duruma göre sadece 1 faiz artışı bekleyenler net geri zekalıdır. beklenmedik bir kriz çıkar o ayrı.
  • donald trump'ın amerikanın küçük filosunun* dümenini teslim etmeyi planladığı kişi.
  • bizim tcmb baskani gibi bu da ekonomist degil ama tabi bir sure hukukculuk yaptiktan sonra yatirim bankaciligi yapip finans sektorunde yukselmis, esas kariyerini bu alanda yapmis. daha sonra hazine bakanliginda *mustesar* olarak calismis. tabi uzmanlik alani daha cok bankalarin, finansal kuruluslarin izlenmesi uzerine. klasik cumhuriyetci "deregulasyon" kafasinda degil gibi geldi bana.

    henuz atanmis degil, baskan tarafindan aday gosterildi, senato secince goreve baslayacak.
  • fed'in resmi olarak yeni başkanı.
    son dönemdeki halefleri ne nazaran toparlanmış bir ekonomiyi devraldığı için işi daha rahat görünüyor.
  • göreve başlamıştır.
  • (bkz: janet yellen) gibi sempatik gelmedi bana. janet kendisini dikkatle dinletirken bu adamin soylediklerini o kadar dikkat cekici gelmedi nedense. ingilizce'si guzel ama :)
hesabın var mı? giriş yap