• 5 3 1 i , netural orta ve ileri seviye sporcularin yapabilecegi , gelmis gecmis en mantikli programdir.
  • 2. haftasına geçtiğim programın yaratıcısı. bu arkadaştan ziyade programı hakkında biraz yazacağım. yardımcı antrenmanlarla birlikte gayet faydalı olduğunu düşünüyorum 5 3 1'in. zaten klasik body building niyetinde değiliz. aynı bölgeyi 80 hareketle çalıştırmak hiç mantıklı gelmiyordu tam bana göre program.
  • sagebahsettiğinden beri yapıyorum. başka hiçbir program yapmadım. araya askerlik girdi, liftleri çok düşürdüm (100kg benchi 45kg, 140 kg deadlifti 70kg düşürdüm. düşünün).
    ondan sonra tekrar başladım ve şu an artık bıraktığım noktaya döndüm.
    bugünden itibaren beyond 5/3/1, hafta 3 gün olarak başlıyorum.

    1. gün: deadlift
    2.gün:bench
    3.gün:squat + ohp

    3 günlük programın farklı versiyonları da var ama ben bunun en uygunu olacağını düşündüm.
    buna ek olarak assistance liftler:
    first set last: her hareketin ilk setindeki ağırlığını 3-5set, 5-8 tekrar arasıyla ana liftler sonrasında yapmak.
    bunlara ek olarak kendimi güçlü hissettiğim zamanlarda joker setler.

    programın ana hatları yanında deadlift dışında bütün hareketlerin dinlenmesi sırasında barfiks, curl gibi hareketleri (genelde barfiks tabi)

    ısınma: 5-5-3 tekrar maksimum ağırlığın %40 ile, sonrasında +2,5 kg artırarak. (deadlift-squatta 5er kg'da uygun)

    şu an amacım düzenli güncellemeler ile bilgilendirmek. gelişimden bahsetmek.

    1. cycle: bench:87.5, squat:125, deadlift:135, ohp:57,5.

    gelişmelerle görüşmek üzere.

    edit1: squat+ohp'yi squat+bench olarak değiştirdim. çünkü ohp ve deadlift en zayıf olduğum ve zorlandığım hareketler ve ekstra bir main lifti kaldıramıyorum o gün.
    ek olarak creatine alımına tekrar başlayacağım heralde, gerçekten iş temposu ve antrenman creatinesiz beraber gitmeyecek gibi ama negatif yönü su tuttuğundan çok fazla kg alıyorum. insanların yorumlarından sıkılıyorum. (bkz: creatine)alacaklar bunu göz önünde bulundursun.

    edit: buraya bırakıp gitmişim. bu zamandan sonra evlendim, yurtdışına yerleştim. iş buldum, işi bıraktım. hehe.

    tek güncellemem deadliftte bar 20kg dersek 165kg 1rm, squatta 155 1rm.

    yalnız hala yapıyorum, ne kadar güzelmiş. artık bize küsmüş (bkz: sage) dostuma sevgiler bu programı yıllar önce bana bahsettiği için.
  • 3. wave'in 3. haftasindan bildiriyorum, bu adamin 5/3/1 programi gercekten inanilmaz efektif bir program. ben baslangic icin bir tane modifikasyon yaptim onu aciklayayim:

    normal de mesela her wave'de her hareket icin bir 1rm (one rep max) var ve onun yuzde bilmem kacini yapiyorsunuz. misal squatta 1rm'niz 100kg ise ilk hafta
    65x5, 75x5, 85x5+, ikinci hafta 70x3, 80x3, 90x3+, ucuncu hafta 75x5, 85x3, 95x1 - son haftayi yazmiyorum o dinlenme zaten bu cycle bitinci 5 kilo artiriyorsunuz 1rm'inizi 105 oluyor ve hoppa yeniden basliyorsunuz ayni wave'e.

    programa yeni baslayanlar icin (ama daha once bu hareketleri yapmis bilenler icin) diyelim ki tam bulundugunuz yeri bilmiyorsunuz, hafif baslamak istiyorsunuz tam baslangicta zorlayip sakatlanmamak icin soyle yapin. 1rm yine ayni ornekten 50kg deyin (veya hangi agirligi zorlanmadan kesin kaldiririm diyorsaniz) ilk hafta 32.5x5, 37.5x5 ve 42.5x5+ yapin ama o son sette 8e ulasmaya calisin, eger 8 olursa wave'in bitmesini beklemeden 5 kilo artirin, ikinci haftaki agirliklari 55kg uzerinden hesaplayin, ikinci hafta 3+ setinde 5 yaparsaniz yine ayni hesap, son hafta 1+ setinde 3 yaparsaniz yine ayni hesap. boylece hem hafif basliyorsunuz hem de gercek kuvvetinizi cok fazla vakit kaybetmeden buluyorsunuz.

    ana hareketlere ek olarak benim yan hareketleri de yazayim.

    squat gununde lunge (elde dumbelller ile) ve romanian deadlift
    bench gununde dumbell bench press, dumbell barbell raw
    deadlift gununde good morning ve leg raise
    overhead press gununde dips ve pull up

    hepsini 4x8 yapiyorum biraz daha alisinca 5x10'a cikmaya calisacagim.
  • 5/3/1 programının yaratıcısı.oncelikle programdan inanılmaz verim aldığımı söyleyebilirim.genel olarak squat deadlift bench ohp üzerine kurulu içerisinde otoregulasyon olan planlı çalışmak isteyenlerin kesinlikle araştırması gereken program.programa başlamadan önce temel 4 harekette ustalasirsaniz aldığınız verim artar.
  • 5/3/1 baslangic seviyesi programi degil, orta seviye bir program. teorik 1rm lerinin ne oldugunu bilmiyorsan baska bir programa yonlenmek mantikli bu acidan(misal 5x5).

    oldukca efektif, hizlica gir cik 45 dakikada bitir aksesuarlar harici antrenmani, o derece hos.

    sikintili noktalar :
    main liftleri gelistirmek icin konsantre, ama bunun sonucu olarak bence push pull dengesiz. misal madcow buna gore cok daha dengeli.bench gunune aksesuar olarak bent over row, military press gunune chin up/pull up koydum.

    10 tekrarli 5 set squat (boring but big sets) kan basincinin agzina ediyor, bende bas agrisi yapiyor. kemeri cikarmak(ya da daha rahat sekilde baglamak), repler arasinda daha fazla nefes almak, valsalva maneuver i uygulamamak yapilabileceklerden birkaci.
  • (bkz: 5/3/1)
  • programlama için ;

    (bkz: #103300342)
  • yaklaşık 12 yıldır kitaplarını okuyup programını yaptığım abimiz.

    kendisinin kişisel fikirleri biraz kafayı yemiş haldedir (nov muhabbeti falan ya da her şeye "be a fucking man" tarzı yaklaşımı) ama programı kesinlikle süper. yani böyle bir program varken hala kendi programını yazan amatör sporculara şaşıyorum.

    son kitabı pdf olarak bazı yerlerde bulunabilir. forever 5/3/1 kitabı gerçekten süper ve çok ciddi yenilikler getirdi ilk 5/3/1'e (leader anchor olayı).

    2018'de gene bu başlığa yazdığım girdiye göre deadlift 165, squat 155mis. şu an 1 sene kadar covid saymazsak 5 sene sonra 230 deadlift, 210 squat yapıyor bulunmaktayım. belki çok büyük bir gelişim değil ama 1 sıfırdan büyüktür ve buraya sakatlıksız geldim. zaten 250 deadlift 230 squat yapsam bana yeter.
hesabın var mı? giriş yap