• non-native speakerlar icin hem japonyada hem de dunyanin geri kalan bircok ulkesinde aralik ayinda olmak sureti ile yilda bir kez yapilan seviye tespit sinavidir.4 ayri seviyeden olusmaktadir.

    1. seviye: 2000 kanji ve 10.000 kelime bilmeyi gerektirir. normalde 900 saat japonca ogrenimi gormus kisilerin alabilecegi varsayilir. bir samurai, bir geisha, bir akira olabilirsiniz. master, doktora veya iyi bir universite egitimi icin almaniz sarttir. japonyada takdir gorur, turkiyede efsane olusunuz.

    2. seviye: 1000 kanji ve 6.000 kelime bilmek gerekir. 600 saat civari japonca dersi gormus olmak yeterli sayilir. turkiyede is ararken ve japonyada bircok universiteye ogrenci olarak basvururken yardimi dokunur.

    3. seviye: 300 kanji ve 1,500 kelime bilmek yeterlidir. 300 saat japonca kursu gormus kisiler icin ideal seviyedir. sanirim sadece birinci sinif ogrencilerinin kendilerini tatmin etmek icin aldigi bir belgedir.

    4. seviye: 100 kanji ve 800 kelime biliyorsaniz bu seviye sizindir. 150 saat kursu tamamladi iseniz sorun yoktur. pek bir ise yaramaz ama arkadaslariniza hava atabilirsiniz rahatca.

    bu seviyelerde sozu gecen kanji ve kelimeler belirlenmistir ve her seviye icin ayri ayri hazirlanmis kaynak kitaplar, cozumlu testler mevcuttur.
    sinav 3 ayri testten olusur. writing/vocabulary, listening, reading/grammer.
    sinav sonucunu subat ayinin basinda alirsiniz.
    genelde 2. ve dogal olarak da 1. seviyenin cok zor oldugu soylenir, ama zorluktan ziyade zamansizlik vurur insani. zaman asla yetmez ve genelde atmak zorunda kalirsiniz. tabii cinli degilseniz. onlar siz daha testin ucte birini bitirmemisken kitapciklari kapatmis uyumaya baslamis olurlar.
  • ust seviyeleri zorlasmistir bu sistem seviye degisikligiyle.
  • japonlar'ı anlamanın zor olduğunu ispatlayan sınav. sen ki dilini öğrenenlerin seviyesini tespit etmek istersen ve bunun için dünya çapında bir organizasyon yaparsan, bu sınava katılanlara sınav hakkında yardımcı olacak yüzlerce kitaplık materyal bulunmaz mı? ama hayır; sadece 2-3 tane kitap var ve bunların içeriği de birer sınavlık örnek sorulardan ibaret. her bir düzey için düzenlenen veritabanından gerek kelime, gerek kanji listelerinin bolca olacağını zannedenleri ciddi bir hayalkırıklığı beklemekte.

    bizdeki sınav sistemlerini düşünüyorum, her bir sınav için milyon tane kitap basılıyor. toefl, ielts gibi sınavlarda da keza.. neden jlpt'de "gizli olmalı" mantığı var, cidden anlamakta zorlanıyor insan... zaten sınava girince "bu sınav sorularıyla ilgili bilgileri dışarıda yayınlamak, internet ortamında bulundurmak suçtur" gibi bir de uyarıda bulunuyorlar. sanırsınız ki sınav atom bombası yapımına ilişkin bilgiler içeriyor! yabancı dil bilgisi ölçen bir sınavın bu şekilde bir mentalite ile düzenleniyor olması ciddi şekilde acaip...
  • bugün n5 seviyesine girdiğim sınavdır. sınavın okuma kısımları biraz zor geldi bana. dinlemenin de son kısmından pek bir şey anlamadım.
  • "sınav bölgesinde sigara içmek yasaktır" ve "çöplerinizi ayırarak atınız" sınav yönergesiyle beni benden almış sınavdır.

    öylesine girdik 5.seviyeye işte. o değil de ortalıkta liseliler falan vardı istanbuldan gelen. gidin hayatın tadını çıkarın ne işiniz var olum kış günü ankarada hemi de sınava girmek için ?
  • 2012 için olanı yarın ve yine ankara büyük kolej'de yapılacak olan sınav.
  • n2 klasmanindan n1 klasmanina terfi edip, podyumu gordugumuz.
  • neden sadece ankara'da yapıldığına ve neden sınavın dinleme kısmının en son yapıldığına bir türlü anlam veremediğim sınav. bu sene n1 seviyesinden girecek olmanın verdiği panikle son derece sevimsiz görünüyor şu an bu sınav bana. bir de o kadar uzun sürüyor ki, bu sefer bir paket çubuk krakerle kalmayıp piknik sepetiyle gitmeyi düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap