• 28 agustos 1971 nice dogumlu, modern fransiz-belcika-isvicre cizgi/resimli romaninin en ilgi goren yaraticisi. yavas yavas yasi itibariyle kategori disina ciksa da, genc senaristler ve cizerler arasinda en uretken ve muhtemelen en cok para kazanan kisidir. kendisi hakkinda 23 yasindayken dargaud, delcourt ve l’association yayinevlerine gonderdigi denemelerin ayni ay icinde olumlu cevaplandigi efsanesi yayilmistir, eger bu iddia gercek ise hayranlik ve kiskanclik yagmurlari altinda semsiyesiz kalmis olmasi dogaldir. belki de bu buket hatira defteri klasigi kaliptan bilhaber olan fransizlar sfar'in tepesine yagmur yagdirmamislardir, emin olamadim, bu salak espriyi daha fazla zorlamak istemedim.

    elliden fazla kitabi yayinlanan sfar'in hem senarist hem de cizer olarak basarili olmasi universitede ayri ayri felsefe ve resim egitimi almasina baglansa da, takip edebildigim kadariyla asil patlamasi "le chat du rabbin" serisiyle birlikte gerceklesmistir. yari sefarad yari askenazi joann beyin yahudi soslu pisi pisi kedili etnik cizgi romaninin bu kadar ilgi gormesi, fransizlarin kendilerine egzotik gelen eserleri sapsalca begenmesi aliskanligindan kaynaklaniyor olsa gerek; fransa cizgi romaninin en sicak isimlerinden bir digeri de persepolis isimli otobiyografik kitabiyla gundeme bomba gibi dusen (ne guzel kalipmis bu, her paragrafta yeni bir nostaljik fantastik supersonik kalip kullanmaya devam edersem belki yeni ekol yaratirim) 1969 iran dogumlu marjane satrapi de bu dumenden ekmek yiyor olabilir. ben de soyle mevlana'li harem'li bir seyler cizsem para kirabilir miyim diye merak ediyorum, satrapi iran'in ilk kadin cizeriyse ben de eksi sozluk'un ilk erkek cizeriyim. aa yok benden once ersin karabulut var.

    basta girenin cikanin belli olmadigi donjon serisinde birlikte calistigi superstar lewis trondheim olmak uzere pierre dubois ve emmanuel guibert gibi bircok buyuk isimle ortak eserleri olan joann sfar'in vakasinda bir asamadan sonra yetenek mi yoksa sohret mi basariyi getiriyor emin degilim ama, ben emin olsam da olmasam da aldigi odullerin sayisi surekli artan ve yakin zamanda tv icin cizgi film de yapacak olan bu golden boy'un cok bilinen serileri socrate le demi-chien, la fille du professeur, merlin, ve benim favorilerim petit vampire-grand vampire'in yanisira baska kitaplarindan bazi cizimlerini http://www.pastis.org/joann/ (fransica) veya http://www.pastis.org/joann/english/english.html (ingilizce, ah ah!) adreslerinde bulabilirsiniz. simdi masraf yapip kitap almaniza gerek yok. <insert gereksiz para harcamakla ile ilgili embesil antika kalip>

    bu entry le chat du rabbin'e tepki gosteren tum mor kipali yahudi kedi, sinagogda osurup gabaydan tekme yiyen kedi modeli ve genel olarak yahudi kedi dusmani sovenist elitistler icin geldi. hayat 22 kasim 2004 kedi sevmesinden ibaret saniyorsaniz cok yaniliyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap