• kisinin gizli ,acik,bilinmeyen yönlerinin oranini bulmaya yarayan bir test.sirket egitimi geyigi
  • işletmelerde kariyer planlamada kullanılabilecek bir araçtır. bazı insanlar önlerine bir fırsat çıkmadıkça veya ortam sağlanmadıkça kendilerine ait bir takım özelliklerinin farkına varamazlar. bu özellikler ne kendilerinin ne de çevrelerinin fark edemediği bilinmeyen alana giren özelliklerdir. iyi bir kariyer planı bireyin bu özelliklerini gün ışığına çıkarmayı amaçlar.**
  • insanların kendilerini daha sonrada başkalarını bütün yönleriyle anlayabilmesi mümkün müdür?
    işte işin temelinde yatan sorun!
    bu pencereyle bize işletme yönetimindeki ilişkilerimizde ve dışarıdaki hayatımızda,ilişkilerimizde sınırlarımızı tartabileceğimiz bir yöntem.
    basit gibi görünen fakat haberleşmede ve saydam bir iletişimde ne kadar ileri gidebileceğinizi görebilirsiniz.
  • dört gözlü bir pencere bu, şöyle tarif edeyim. benim bildiğim başkalarının da bildiği alan, açık alanım. benim bilmediğim başkalarının bildiği, benim kör alanım. benim bildiğim başkalarının bilmediği, gizli alanım. benim bilmediğim başkalarının da bilmediği alan, onu bilmiyorum.
    pencereden ilişki yaseminin penceresi gibi olur, ordan da bir ilişkinin çıkması enteresan.
  • johari penceresi esas itibariyle haberleşmeye dayanmaktadır. başka bir deyişle kişi kendini başkalarına açmaya ne ölçekli isteklidir?
    bu soru bu aracın temel fikridir.
    pencere de kişinin kendisi tarafından bilinen yönler açık bölge ve gizli bölge, bilinmeyen yönleri kör bölge ve bilinmeyen bölge olarak oluşturulmuştur. kişiler birbirilerini tanıdıkları ve anladıkları ölçüde birbirlerini yönetmelerinin kolay olacağı düşüncesinden hareket edersek, kişiler arasındakı uyum açık bölgenin genişliği ile orantılı olacaktır. kör bölge, kişinin, başkalarından kendisi hakkında bilgi sağlaması yolu ile küçültülebileceği gibi; gizli bölgede başkalarına bilgi vermek yoluyla küçültülebilir.
  • bir televizyon programı. johari bir ünlüyü programına konuk ediyor ve ünlünün geçmişte tanıdığı insanları teker teker çağırıp ünlüyü anlatmasını istiyor. ünlünün sadece kendisini bildiği şeyleri doğal olarak ünlünün kendisi anlatıyor. ünlünün bilmediği ama çevresinin bildiği şeyleri çağırılan konuklar anlatıyor. böyle herkesin bildiği bilgiler penceresi bu program sayesinde genişliyor. kimsenin bilmediği pencere de olduğu gibi kalıyor. bir esprisi yok yani.
  • joseph luft-harry ingham tarafından oluşturulmuş kendini tanıma kadranlarıdır.

    açık alan, kör alan, gizli alan ve potansiyel alan diye 4 alandan oluşur. yapılan test sonuçları kişinin bu alanlardan hangisine daha fazla sahip olduğu ve bu sayede de kişiliği hakkında fikir sahibi olunur.

    tabi testin doğru sonuçları vermesi için cevaplarken de kişinin objektif olması gerekmektedir.

    açık alanın fazla olması kişinin rahat, doğal,güvenli olduğu anlamına
    kör alanın fazla olması ben merkezci,savunmada,eleştirilere kapalı,şüpheci olduğu anlamına
    gizli alanın fazla olması gergin,güvensiz,işbirliğini red etmesi anlamına
    potansiyel alanın fazla olması risk almayan, mağdur,bilinmeyenle baş edemeyen,hakkını arayamayan, kapalı olduğu anlamına gelir.

    benim açık alanımın bu karenin neredeyse %70'ini kapladığını belirteyim bari son olarak.
  • 1955’te amerikalı psikologlar joseph luft ve harry ingham tarafından, grup dinamiklerini araştırırken ortaya çıkmış bir modeldir. özellikle yönetsel yetkinlikler, davranış yönetimi, empati, iletişim ve algı söz konusu olduğunda bugünde bu yöntem kullanılmaktadır.

    http://www.pazarlamadunyasi.com/…bid=233&itemid=705
  • insanın kendisi ile ilgili farkındalık düzeyini arttırmaya yarayan test.
  • davranış literatüründe kendini tanıma penceresi olarak da geçer.
hesabın var mı? giriş yap