• iki yatay iki dikey alandan oluşan 4 alanlık bir matrikstir. daha yüksek performanslı bir takım kurmak için kişinin kendini daha iyi tanıması ve open areasını genişletmesi gerekliliği vurgulanır.

    alanlar sırası ile:

    open area
    bu alan kişinin kendi bildiği ve diğer insanların kişi hakkında bildiği karakteriksel özellikleri içerir.

    blind area
    kişinin kendisinde bilmediği buna karşın diğer insanlar tarafından bilinen özellikleri içerir.

    hidden area
    kişinin kendinde bildiği ancak bunu diğer insanlarla paylaşmadığı özellikleridir.

    unknown area
    kişinin ve diğer insanların bilmediği kişinin özelliklerini içerir.

    yeni işe başlamış bir kişinin normal koşullarda open areası dar olmaktadır. ancak zamanla insanlarla kurulan iletişimin artması ile insanlar tarafından daha fazla bilinir hale gelmesi ve dolayısı ile open areası genişlemektedir. bu kişiyi daha iyi bir takım üyesi yapmaktadır. yaklaşımda vurgulanan kişinin open arasını genişletmek için hidden arasında sakladığı şeyleri daha fazla paylaşımda bulunması kendini zorlamasıdır, blind areasında olan göremediği özellikleri diğer insanlardan feedback alarak farkındalık kazanması istenir. ayrıca unknown area için danışmanlık, tecrübeli insanlarla konuşmak ve feedback alarak bu alanlar daraltılabilmektedir.

    insan yönetimi yapabilmek için insanların öncelikle kendilerini çok iyi tanımaları gereklidir. bu yaklaşım kişinin kendisini tanımasını ve aynı zamanda yönetici pozisyonunda çalışanların daha fazla geribildirimde bulunması gerektiğini vurgulamaktadır.
  • dort alanli, bireyin kendisini tanimasini ve dis dunya(baskalari, digerleri vb.) ile iletisimini aciklayan model. sematik sekli pencereye benzemektedir. acik alan, kor alan, gizli(sakli) alan ve bilinmeyen(karanlik) alandan olusur. alanlarin icindeki duygular, dusunceler veya izlenimler bir alandan diger alana gecebilir. boylece alanlar genisleyebilir veya darabilir. bireyin etkili iletisim kurmasi icin acik alanin genislemesi, bilinmeyen alanin daraltilmasi gerektigi dusunulur.

    acik alan: bireyin hem kendisi hem de baskalari tarafindan bilenen ozelliklerinden olusur. ornegin, kisinin okudugu bolum.

    kor alan: bireyin bilmedigi ya da farkedemedigi ama baskalarinin bildigi ya da farkettigi ozelliklerden olusan alan. ornegin, farkinda olunmayan mimikler.

    gizli alan: bireyin bildigi ama baskalarinin bilmedigi bolum. ornegin, kimseyle paylasilmayan duygular.

    bilinmeyen alan: buradaki ozellikleri ne birey ne de baskalari bilir. buzdaginin alti.
    ornegin, bilinc disi yasantilar.

    ayrica
    (bkz: iletisim becerileri)
    (bkz: swot analizi)
    (bkz: oyun teorisi)
    (bkz: nash dengesi)
  • bireysel bir test için link

    johari penceresi test sonucunda, kendinizi en iyi tanımlayacağını düşünerek seçtiğiniz 5-6 kelime pencerenin sadece sizin bildiğiniz alanında yer alıyor. seçmediğiniz diğer tüm kelimeler ise bilinmeyen alanda kalıyor. testin verdiği bu kısa sonuçtan sonra, sizi en iyi tanıdığını düşündüğünüz insanlara sorular sorarak, kör alana ve açık alana gelecek ve sizi tanımlayan en doğru kelimeleri buluyorsunuz. kendini, kendi seçtiği konularda tanımak isteyenler için yararlı bir olacağını düşünüyorum.
  • 9 yıldır eğitimini verdiğim, dünyanın en iyi gelişim aracı.
    joseph ve harry
    sizler dahisiniz!
  • joseph luft ve harry ingham'ın isimlerinin ilk hecelerinden ismini almıştır. kendini tanıma penceresi olarak bilinir. kişinin kendinde ve başkalarının onda bilip bilmediği özellikler belirlenir. içsel bir yolculuk yapılır aslında. diğer insanların objektif gözlemleri de kendinizi tanımanız adına yardımcı olacaktır.

    grupların dinamikliğini sağlamak adına yararlıdır. şirketlerde sıkça tercih edilen testlerden biridir.
  • -1955 yılında iki sosyal psikolog joseph luft ve harry ıngram tarafından geliştirilen, bireyin kendisini tanıtmaya, anlatmaya ne kadar istekli olduğunu anlamaya yarayan eylem.

    -johari penceresi 4 pencere alandan oluşur.
    açık alan
    kör alan
    gizli alan
    bilinmeyen alan

    -açık alan :bireyin hem kendisine hem başkasına açık olan alandır. duygu ve düşünceler gibi. iletişim için uygun alandır.

    -kör alan: bireyin kendisinin bilmediği fakat diğerleri tarafından bilenen alanıdır. kaygı, korku, kıskançlık gibi. bu alan eleştiriye kapalı tek yönlüdür.

    -gizli alan: bireyin kendisine açık, başkasına kapalı olan alandır. bireyin sırları bu alanda saklıdır. bireyin paylaşmak istemediği ve bilinçli olarak gizlediği bilgileri kapsar bu alan.

    -bilinmeyen alan ise bireyin hem kendisi hem de diğerleri tarafından bilinmeyen özelliklerini içerir.
  • 1955'te joe ve harry'nin johari adini vererek gelistirdikleri bilissel bir arac. eger kisi arena karesinin alanini genisletme riskini goze alirsa cogu zaman baskalari da onu takip eder ve onlar da kendi arena karelerinin alanlarini genisletirler. bunun sonucunda daha fazla samimiyet gerceklesir.
  • johari penceresi, bireyler arası ilişkilerin incelenmesinde yararlanılan analitik bir yöntemdir. bu modele göre, bireyler arasındaki anlaşmazlıkların ve ilişkilerin bozulmasının nedeni, bireylerin hem kendileri hem de diğer kişiler hakkında yetersiz bilgilere sahip olmalarıdır.

    bundan dolayı, karşılıklı ilişkilerde bulunan bireyler bilgi yetersizliğinden korku ve gerilim içine girerler ve bu durum birbirlerinin davranış, konuşma ve tutumlarına yanlış yorum getirmelerine neden olur. bundan başka duyguların da devreye girmesi ile anlaşmazlık ve çatışmalar da ortaya çıkar.
  • johari penceresine göre ;

    açık bölge, kişinin kendisi tarafından ve başkası tarafından bilinen bölgedir.

    kör bölge, kişinin kendisi tarafından bilinmeyen, başkaları tarafından bilinen bölgedir.

    gizli bölge, kişinin kendisi tarafından bilinen, başkaları tarafından bilinmeyen bölgedir.

    bilinmeyen bölge ise, kişinin kendisi tarafından ve başkaları tarafından bilinmeyen bölgedir.
  • joseph luft ve harry ingram tarafından ortaya konmuş bir kuramdir.
    etrafinizdakiler sizi bencil buluyorlarsa, siz de bunu bilmiyorsanız, bu sizin kör alanınızda yer alan bir bilgi haline gelmiş demektir. "evet, bencil olduğumu kabul ediyorum, çünkü zor bir çocukluk geçirdim ve bu benim korunma mekanizmam” diyebildiğiniz an artık konu açık alana geçiyor. özetle bu iki psikolog, davranışın doğru ya da yanlışlığıyla değil, sizin tarafınızdan bilinip bilinmemesiyle ilgilenmektedir.
hesabın var mı? giriş yap