• 1990'li yillarin amerikan psikologu. watson'a gore psikolog, bireyi, bireyin davranislarina göre incelemelidir. davraniscilara gore ogrenmenin 3 temel yolu vardir; klasik sartlanma, edimsel sartlanma ve gözlem. watson klasik sartlanmayi bir fare-kücük kiz deneyi ile örneklendirir. kücük kiz fareye her dokundugunda korkutucu bir ses verilir. yavrucagin fareden, hatta diger tüylü yaratiklardan ve hatta noel babadan korkan bir cocuk olmasini saglamistir.
  • davranışçı öğrenme kuramının ünlü teorisyeni,kurucusu
  • john b. watson: 1920'lerde davranış psikolojisi ekolünü kuran bilimadamı. magazin ruhu ölmesin diye ekleyelim:
    yaklaşık 1919 yılında watson john hopkins üniversitesi'nde genç bir kız öğrencisinin vücuduna çeşitli bilimsel ölçüm aletleri bağlayıp ve onunla cinsel ilişkide bulunurken bedenlerinde oluşan değişiklikleri kaydederek insanlarda cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan fizyolojik değişiklikleri araştıran ilk çalışmalardan birini ortaya koymuştu. http://psikiyatri.net/…ks2/pages/detailed/118.shtml
  • psikolojide davranışçılık okulunu kuran amerikalı psikolog (1878-1958). "yeni psikoloji felsefesi" davranışçılık konusunda şöyle yazar:

    "davranışçıların anladığı şekliyle psikoloji, doğa bilimlerinin tamamen öznel ve deneysel bir koludur. teorik amacı insan davranışını tahmin ve kontrol etmektir." (kendi çevirim)

    en bilinen sözü şudur:

    "give me a dozen healthy infants, well-formed, and my own specified world to bring them up in and i'll guarantee to take any one at random and train him to become any type of specialist i might select – doctor, lawyer, artist, merchant-chief and, yes, even beggar-man and thief, regardless of his talents, penchants, tendencies, abilities, vocations, and race of his ancestors. i am going beyond my facts and i admit it, but so have the advocates of the contrary and they have been doing it for many thousands of years." (1930)

    yani ne diyor: bana bir düzine bebek ve onları istediğim gibi yetiştirebileceğim bir dünya verin, bu bebekleri istediğim uzman haline getirebilirim.
  • watson öncelikle hayvan psikolojisiyle ilgilendi; daha sonra edindiği bilgilerle ilgisini, insan psikolojisine yöneltti. hayvan psikolojisinde, gözlenen hayvanın bilincinde neler olup bittiği bir yana bırakarak işler yürütülebiliyorken, watson aynı şeyi, deneğin öznel yaşantısını dikkate almaksızın, konusu insan olan araştırmalarında da yürüttü. watson'ın öncüsü olduğu davranışçı okul için, her türlü insan davranışı bir refleksten ibaretti..

    watson; "bana eğitmem ve büyütmek için sağlıklı, iyi yapılanmış bir düzine çocuk verin. atalarının mesleği ve ırkı ne olursa olsun ben onların yeteneklerine, eğilimlerine, meziyetlerine, yatkınlıklarına aldırmaksızın, onlardan size, kendi seçimime göre doktor, avukat hatta dilenci ve hırsız yapayım" diyordu... insanın davranışını, insanın çevresine ve o anki durumlara tepkide bulunma şekli olarak tanımlıyor, kişiliğin koşullandırılmış refleks alışkanlıklarımızın bütünü olduğunu belirtiyordu.
  • davranışçı kuramın ortaya atan bilim adamı.

    psikoloji, davranışçı kuramdan sonra bir bilim dalı olarak görülmeye başladı ki bu watson amcanın önemini daha da bir ortaya koyuyor.

    bir dönem sonra eğitim işini gücünü bırakıp reklam sektöründe çok ciddi paralar kazandıgı söylenir.
    zira günümüzde izlediğimiz reklamların çoğunun altında danranışçı kuramların izlerini imzasını görmek mümkün.

    ancak bu amcanın bir de şöyle bir yanı vardır.

    kendisinin bana yarım düzine çocuk verin 2sini doktor 2sini avukat 2sini de hırsız yapayım demiştir.
    büyük konuşmuştur.
    2 oğlu olmuş ikisi de intihar etmiştir.
  • davranışçı kuramcılar arasında karizması ile de sivrilen psikolog. kuramına göre insanlarla, hayvanların öğrenme şekilleri arasında bir fark yoktur. insan dünyaya yoğrulması gereken bir hamur olarak gelir. davranışçılığın babası olarak görülür.
  • çocukları watsonu çok soğuk, sevgisini göstermeyen biri olarak tanımlar.
hesabın var mı? giriş yap