• oyun teorisi* ni yaptığı katkılarla bugün bulunduğu yere getiren, ancak paranoid şizofren olduktan sonraki 25 yıl boyunca hayatını uzaylıların gönderdiğini söylediği gizli mesajları bulmaya adayan, sonunda iyileşen ve 1994'de nobel ödülü kazanan bilim adamı.

    hayatını anlatan a beautiful mind adlı film yakında gösterime girecek.
  • 1949 yılında yazdığı makale, 45 yıl sonra kendisine ekonomi dalında nobel ödülü verilmesini sağlamıştır.
    dünyanın en yetenekli matematikçilerinden biri olarak tanınırken, 1958 yılında akli dengesini yitirmiş, ve hayattan büyük ölçüde kopmuştur. şizofreniden, ancak 1990'lı yıllarda kısmen kurtulmuştur.
  • nash, 1928’de abd’nin batı virginia eyaletinin bluefield kentinde dünyaya geldi. mutlu bir ailesi vardı. çocukken kimya ve matematik, sevdiği konular arasındaydı. 1945 yılında kimya mühendisi olmak hayaliyle carnagie mellon (o yıllardaki ismiyle, yalnızca carnagie) üniversitesine girdi. bir süre sonra matematiğe duyduğu ilgi ağır basınca, vektörel cebir ve görecelik kuramı üzerine dersler almaya başladı. 1948 yılında matematik dalında lisans ve lisansüstü derecelerini tamamlayarak, akademik kariyerini sürdürmek amacıyla princeton’a geçti.

    1949 yılında doktora öğrencisiyken yazdığı bir makale, kendisine 45 yıl sonra ekonomi dalında nobel ödülü kazandıracaktı. çünü "insanın doğası"na dair birçok şeyi daha iyi anlamamızı sağlayacak orijinal bir fikir vardı nash’in makalesinde. ve bir yandan da, adam smith’in ekonomi teorisindeki eksik bir noktayı açıklıyordu:

    "bir grubun en yüksek performansı için, üyelerinin her birinin kendi başarıları için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerekir" biçimindeki teoriyi, "…, üyelerinin her birinin kendi başarıları için ve ayrıca da grubun toplam başarısı için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerekir" biçiminde ifade ederek, hayatı boyunca üzerinde çalışacağı "oyun teorisi"ni ilk kez ifade etti...

    sonradan, çalışmalarını "düzensizlik ilişkilerini yöneten dinamikler" üzerinde yoğunlaştırdı.

    nash doktorasını aldıktan sonra, massachusetts institute of technology’de ders vermeye başladı. 1957’de mit’teki öğrencilerinden alicia larde ile evlendi. daha sonraki yillar boyunca nash, bir yandan peşini hiç bırakmayan psikiyatrik bir rahatsızlıkla savaşırken, bir yandan da matematik araştırmalarını sürdürdü.
    bugün hala çalıştığı üniversiteye yürüyerek gidip geliyor...
  • babası bir elektrik mühendisi annesi de öğretmendi.
    bence akıl oyunlarında zekasını gösteren asıl çalışma yeni matematik bilgileri bulması değil, şizofreniyi yenmesi.
  • akıl oyunları adlı filmde hayatı anlatılan nobel ödüllü bilim adamı.
  • süper bir oyunculukla a beautiful mind filminde hayatı anlatılan, kendisinin de hayatının anlatıldığı filmi izleyip beğendiği bilim adamı.
  • filme dahil edlmeyen o diğer arıntılardan biri de, joh nash'in eşcinsel olduğuna dair iddialardır; lakin kendisi tuvalette bir erkekle yakalanmış geçmişte...
  • yarattığı sistemde* ne olursa olsun her oyun teorisinin bir mixed strategy nash equilibriumu olduğunu kanıtlamış insan.
hesabın var mı? giriş yap